понеделник, 19 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3079 прочитания

  До края на 2020 ще завърши строителството на първа фаза на Central Park в Бургас

  Повече за първия мултифункционален комплекс с офис и жилищни сгради в морския град научете от Даниела Бойчева, мениджър „Ключови клиенти“ в Colliers International
  02 октомври 2020, 11:12 a+ a- a

  До края на тази година в Бургас е планирано да завърши строителството на първата фаза на иновативен мултифункционален комплекс, който включва клас А офиси, търговски площи и жилища. Central Park е замислен като екосистема за развитие на стартиращи и растящи бизнеси чрез споделени работни пространства, академии за специалисти, езикови центрове, зали за събития и др. Повече за проекта пред Economy.bg разказва Даниела Бойчева от Colliers International, които са ексклузивен консултант по отдаването на площите в комплекса.

  Даниела Бойчева се присъединява към Colliers International през юли 2004 като част от маркетинг отдела. В края на 2006 става част от екипа на Офиси и бизнес паркове в София. Понастоящем те съвместява две функции - мениджър „Логистични и индустриални имоти“ и мениджър „Ключови клиенти офис площи“. Част от проектите, по които е работила, са Residential Park Sofia, Business Park Varna, Business Park Sofia, BenchMark Business Center

  Даниела,  разкажете ни малко повече за проекта Central Park. Кога стартира строителството, каква е площта му и какво включва?
  Проектът започна да се изгражда през пролетта на 2019 година. Central Park е иновативен мултифункционален комплекс, предназначен за бизнес и живот. Включва три жилищни и три офис сгради клас А, фитнес и спа център, хотел, търговски център, тематични ресторанти, пренасящи екзотиката на Азия и Южна Америка, както и популярните т.нар. coffeе places. Модерната атмосфера се допълва от възможността за социален живот 24 часа, гарантиран с музикален клуб с голяма сцена за търсещите развлечение след работния ден. Функционално, всичко това се осигурява чрез собствени ефективно енергийни системи - когенерация и три генерация, гарантиращи структурната обезпеченост и непрекъсваемост на дейностите на компаниите и живущите в комплекса. 

  25% от площта на проекта е озеленена с атрактивна, рядка и разнообразна привнесена растителност, разгърната на 3 нива. Проектиран е вътрешен площад от 5 000 кв. м, както и алеи, и пешеходни зони. 

  IT и атусорсинг компаниите в България и в чужбина, на които е представен проекта, го определят като един от най-качествените в България, заради възможността служителите им да работят, да се обучават, да живеят и да се забавляват на едно място, както и да бъдат част от една зараждаща се екосистема от новостартиращи и разрастващи се бизнеси, готови да обменят опит в общи co-working пространства, да си подадат ръка в академии за обучение на специалисти в различни сфери и да оставят следа, преобръщайки представите за град като Бургас, известен предимно в сектор туризъм.

  Къде е разположен?
  Central Park се намира на изключително комуникативно място в Бургас – на ул.”Даме Груев” 2, в близост до парк Изгрев, до плувен спортен комплекс и търговски център Galleria Burgas. Той е лесно достъпен с градски транспорт, а разстоянието от комплекса до центъра на града е около 9 минути с автомобил.

  На какъв етап е строителството в момента и кога се очаква да завърши?
  Както казах, проектът стартира през 2019 година. Реализацията му ще бъде в 3 Фази. Фаза 1 ще бъде реализирана тази година (една жилищна сграда, една офис сграда и търговски център). Фаза 2 е със срок на реализация 2022 година (една жилищна сграда, една офис сграда и ботаническа градина). И Фаза 3 – 2024 година (една жилищна и една офис сграда).

  Каква част от площите са продадени?
  Към момента първа жилищна сграда е завършена и реализирана като продажби на 100%. Интересът към закупуване на апартаменти във втора жилищна сграда е дори по-голям. Партньорството на инвеститора и Colliers, които сме ексклузивен консултант по отдаването на площите в Central Park, дава резултати с вече подписани договори за наем на част от пространствата. 

  Кой е строителят и каква е инвестицията?
  Central Park в Бургас е на „Триа инвест“. Компанията е инвеститор в емблечатични и знакови сгради за града, многократно отличени с награди за архитектура и строителство. „Триа инвест“ е на пазара в последните 25 години и реализира редица собствени обекти с обща разгърната застроена площ от над 800 000 кв. м. Компанията получи специалната награда за „Сграда на годината“ през 2019 г. за постижения в областта на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата в България, за жилищната сграда „Флора Панорама“ до Морската градина в Бургас.

  Какъв е капацитетът на офис сградите (като площ и брой работни места)?
  Трите офис сгради са с обща площ от над 45 000 кв. м, даващи възможност да се разположат ефективно близо 4 500 работни места, подходящи за всякакъв тип компании. 

  Отделен е специален фокус върху специфичните нужди на IT и аутсорсинг индустрията, подпомягайки компаниите в инвестицията в нови работни места. Предвидени са площи за академии на IT специалисти и езикови курсове Пространството food corner, обслужващо офисите, е разположено на повече от 1 000 кв. м. За пълноценен живот в тази модерна среда, инвеститорът е предвидил изграждане и функциониране на двуезична детска градина, която ще се реализира с чуждестранен партньор и ще включва отделни занимателни часове за деца за първи стъпки в IT и програмиране. 

  За обслужване на работещите в офис сградите ще има 800 паркоместа. Общият парк плац на двете нива в комплекса осигурява 1 800 паркоместа. 

  Центърът за събития ще може да поеме над 1 000 души или според спецификата на отделните събития, може да се отделя на гъвкави пространства, така че да се използва по едно и също време за различни по тип и аудитория мероприятия. Конферентният център е планиран на 2 нива с осем зали, т.е. с до осем едновременни събития, независими едно от друго. 

  Какви компании се очаква да привлечете и да наемат офиси в комплекса?Многофункционалният характер на комплекса предизвиква интереса на средни и големи IT компании от България и Европа. С оглед на развитието на пазара на офис площи през последните години регистрираме активно разрастване на фирми от IT и аутсорсинг сектора, освен в столицата и в няколко други големи градове в страната, сред които е Бургас. След пандемията вследствие на COVID-19, нашите очаквания са, че ще има компании, които да реализират спестявания чрез диверсифициране на локациите си в рамките на един град и включително с отваряне на офиси на нови локации с по-добри наеми от тези в София, предлагащи ефективни офисни решения и възможности да изживееш бъдещето днес! 

  С какво Central Park ще бъде уникален за Бургас?
  Central Park е първият по рода си мултифункционален комплекс в Бургас. Той предлага уникална комбинация от различни видове площи, модерен дизайн и използване на най-новите сградни технологии, позволяващи икономия на енергия и невъзобновяеми ресурси, и намаляване на вредни емисии. В допълнение на това са предвидени и много зелени площи и ботаническа градина с екзотични растения. Други отличителни характеристики са IT академията и коуъркинг пространствато, които са заложени в проекта.

  Как реализацията на този проект ще се отрази на развитието на Бургас?
  Central Park ще се отрази на Бургас в три основни направления. Първо, ще създаде бизнес – лайфстайл екосистема, която предлага на едно място възможността, както да работиш, така и да прекарваш свободното си време. Второ, комплексът ще бъде изграден в съответствие с новостите в сферата на устойчивото развитие и ще изпраща послание към жителите на града да живеят с мисъл за ефекта си върху заобикалящата среда. Трето, инвеститорът на Central Park ще осигури на града една от най-впечатляващите ботанически градини, както и множество подобрения в заобикаляща инфраструктура. 

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  16 април 2021, 16:05
  НАП: 84% от данъкоплатците са подали декларациите си по интернет
  Срокът за обявяване на доходите е до 5 май
  16 април 2021, 16:04
  JPMorgan Chase отпуска $2,5 трилиона до 2030 г.
  Средствата са предназначени за проекти в сферата на изменението на климата и устойчивото развитие
  16 април 2021, 15:48
  ЕК одобри средства за инфраструктура и здравеопазване за България
  Това става след изменение на Оперативна програма „Региони в растеж“
  16 април 2021, 15:24
  Полша стартира имунизацията с ваксината на J&J
  Здравните власти в страната смятат, че потенциалните рискове са малки и далеч по-малко сериозни от коронавируса
  16 април 2021, 15:13
  Германската Meggle затваря завода си в Шумен
  Трудовите договори на около 95 служители ще бъдат прекратени
  16 април 2021, 14:18
  Фандъкова: На 24 април пускаме метрото до „Горна Баня“
  Гражданите, които ще пътуват с метрото, достигат 500 000 на ден, коментира столичният кмет