сряда, 21 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1449 прочитания

  Експерти по здраве и безопасност настояват за спешна промяна в Кодекса на труда

  Условията, в които служителите работят от вкъщи, пораждат много въпроси за трудовото законодателство в България
  30 октомври 2020, 13:33 a+ a- a

  С усложнената епидемиологична обстановка в страната все повече компании предпочитат да преминат в режим на работа от разстояние или станалото вече популярно име „хоум офис“. Това води до необходимостта от обръщане на специално внимание на условията, в които служителите работят от вкъщи и поражда много въпроси за трудовото законодателство в България. В Кодекса на труда никъде не е регламентирано за чия сметка са допълнителните разходи за преминаване в режим на работа от разстояние.

  Работодателят е длъжен да е запознат с работното място, което ще заеме служителят още преди да го изпрати да работи вкъщи. Честа практика е даден работодател да накара служителя си да подпише декларация, че работното му място планирано за „хоум офис“ отговаря на здравословните и безопасни условия на труд. Ако се допусне трудова злополука по време на работа със служителя, този документ няма да го оправдае пред съдебните власти.

  А ако тази злополука стане в кухнята например?

  Много са въпросите, с които работодателят трябва да е запознат във връзка с новото работно място на служителя преди да го изпрати да работи от вкъщи. Специалистите по здраве и безопасност напомнят, че работодателят е длъжен да извърши Оценка на риска за здравето и безопасността на работещия служител в къщи. А това е свързано и с измерване на параметрите на работната среда – микроклимат, осветеност, шум, електробезопасност.

  Първият въпрос, с който се сблъскват експертите, е „Кой ще отстрани нередностите, ако такива бъдат установени и ако условията на труд не отговарят на българското законодателство?“

  „През  последните седмици ние сме в непрекъснат процес на оценка на риска за здравето и безопасността за работа от разстояние – разказва инж. Димитър Коларов, управител на ЛОТ-КОНСУЛТ. Компанията е консултант по безопасност и здраве на Европейската служба за външна дейност (ЕЕАS) в Брюксел и нейните 143 Делегации на ЕС в цял свят.

  „Сблъскваме се с казуси, които изобщо не са засегнати в действащите нормативни актове и затова сме категорични, че е необходимо бърза актуализация в Кодекса на труда. Например, ако електроинсталацията в „хоум офиса“ не е изправна и има опасност от злополука от електрически ток или пожар, за чия сметка следва да се извърши ремонта – за сметка на собственика на жилището или на Работодателя, тъй като той отговаря за безопасността на служителя при изпълнение на възложената работа. Освен това съгласно законодателството работодателят следва да проверява: дали се поддържа пода чист в помещението, в което работи служителя, отговаря ли работното му място на наредбата за безопасност при работа с видеодисплей, разполага ли с работна маса, бюро, използва ли стабилен и ергономичен стол, има ли осигурено достатъчно пространство за безопасно изпълнение на другите задължение, каква е осветеността на хоум офиса и т.н. Това задължение е трудно за изпълнение поради обстоятелството, че проверките са в домовете на служителите, но при неизпълнение работодателят носи административно наказателна отговорност.“, обяснява Димитър Коларов.

  Проблем е и изпълнението на Наредбата за микроклимата, съгласно която микроклимат се измерва два пъти в годината - през топъл и студен период. В протоколите е важно да бъде оценено как се отоплява помещението и дали има шум, който да пречи на вниманието, на концентрацията или нужната комуникация на служителя, за да върши ефективно своята работа.

  „Винаги съществува възможност служителят да спекулира с доверието на работодателя – категоричен е инж. Коларов. - Цялата отговорност за безопасността е на работодателя, а в много голяма степен в условията на „хоум офис“, той разчита на личната отговорност на служителите. Необходимо е те да спазват работното време, така, както когато са на работа в офиса. Да се спазва режима на труд и почивка, какъвто трябва да има всяка една фирма. Едни от най-честите оплаквания, които получаваме, са, че стресът в хоум офис режим на работа е много по-голям, с по-голяма натовареност. Служителите споделят, че по-дълго време работят от вкъщи.“

  Въпроси с неясни отговори изникват след всеки казус. Например - ако на работеща майка с малко дете, посещаващо детска градина се налага да си остане в къщи и да си гледа детето, тъй като в детската градина има заразена учителка с КОВИД-19, кой ще плаща отсъствието й от работа? Работодателят, държавата или трябва личния лекар да издаде болничен лист на майката?

  Съществува още един риск, на който обръща внимание инж. Коларов – каква е практиката, в случай, че след посещение на служител от Органа за контрол за извършване на измервания в дома на работещия в къщи се зарази с КОВИД-19? А това може да се случи и с контролен орган на Инспекцията по труда. Необходимо ли е тези длъжностни лица преди посещението да имат направен PCR текст с отрицателен резултат от предишния ден?

  Много са въпросите, за които не е ясно кой носи отговорност според действащото законодателство.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 18 минути
  J&J продължава с разпространението на ваксината си в ЕС
  Решението на ЕМА може да окаже влияние върху решението на американския регулатор
  преди 25 минути
  EK предлага законови правила за изкуствения интелект
  ЕС предлага един от първите законопроекти в света за регулиране на употребата на ИИ. Вижте кои приложения ще бъдат забранени и кои строго регулирани:
  преди 57 минути
  преди 1 час
  В Китай ще тестват смесването на различни видове ваксини
  Китайски здравен експерт заяви, че ваксините са с ниска ефикасност
  преди 2 часа
  Австралия ще произвежда сама РНК ваксина
  Щатът Виктория отпуска финансиране в размер на 50 млн. долара за тази цел
  преди 3 часа
  Утвърдени са таксите за кандидатстване и обучение на студенти и докторанти за 2021/2022 г.
  Средната такса за обучение на студенти е 1090 лв, а на докторанти – 460 лв.