неделя, 24 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  907 прочитания

  Проучване: Почти 50% от българите се хранят в заведения за бързо хранене поне веднъж седмично

  Hesburger е най-големият рекламодател в сегмента от началото на годината
  11 ноември 2020, 16:36 a+ a- a

  Заведенията за бързо хранене се радват на висока популярност в България – 60% от хората ги посещават няколко пъти месечно (45% веднъж седмично и по-често, 15% – няколко пъти месечно). Това сочи проучване, проведено от агенция „Нилсен Адмосфер България“ и „Български национален панел“, сред 500 респонденти над 15 години, използващи интернет.

  10% от анкетираните посещават fast food заведенията веднъж месечно и почти една четвърт – по-рядко. По-често там се хранят респондентите на възраст под 45 години и тези, които живеят в големите градове, в сравнение с жителите на по-малките общини.

  Най-често участниците в проучването избират fast food, защото според тях там се предлага вкусна храна. Други основни причини са бързото обслужване и спонтанното решение, когато са гладни. Голям дял от участващите в проучването избират fast food, защото е близо до мястото, където се намират (местоживеене или работно място). Повече от една четвърт оценяват добрите цени. Всички тези причини са малко по-силно изразени при мъжете, отколкото при жените.

  Най-големият негатив на този тип заведения е схващането на клиентите им, че храната, която предлагат, е нездравословна. На второ място респондентите се притесняват от високото производство на пластмасови отпадъци (29%) и на трето място – от струпването на голям брой хора (22%). Непренебрежими негативи са и културата на хранене, която освен всичко друго насърчава бързата консумация (21%), неудобната среда (18%) или неподходящото предложение за хора с алергии или други здравословни ограничения (17%).

  Анкетираните най-често посещават заведенията за бързо хранене, за да обядват (69%). 31% от клиентите си купуват закуска, 26% – вечеря, а 11% от тях се спират заради различни вкусотии. Интересното е, че закупуването на закуска е по-често за жителите на по-малките градове и села, докато обядите се купуват в по-голяма степен от жителите на големите градове. Вечерята от заведение за бързо хранене е по-предпочитана от жителите на столицата, отколкото от живеещите в други градове.

  По отношение на избора между консумация на място или закупуване за вкъщи, при 28% преобладава консумацията директно в заведението. 18% от анкетираните обикновено купуват храната за вкъщи. Повече от половината респонденти (54%) понякога консумират храната на място, а друг път я купуват за вкъщи – нито една от опциите не преобладава значително.

  В България вече има множество заведения за бързо хранене. Според резултатите от проучването на „Нилсен Адмосфер България“ заведенията, предлагащи дюнер кебаб ca най-популярни между тях, споменали са ги 43% от анкетираните. McDonald’s и KFC са на второ до трето място (и двата с 25%), а 26% предпочитат по-малките заведения (щандове), които принадлежат на по-малки или местни компании.

  А как изглежда рекламата в този сегмент? Класацията на трите най-големи рекламодатели за периода януари – септември 2020 е оглавена от Hesburger с 2,3 милиона лева. Вторият по големина рекламодател за този период е McDonald’s с реклама на стойност над 861 хиляди лева. Трети са KFC с над 457 хиляди лева. Данните са от рекламния мониторинг на Ad Intel от „Нилсен Адмосфер България“.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  22 януари 2021, 15:10
  Гърция удължи до 8 февруари ограниченията за влизане в страната
  Бизнес пътуване е разрешено единствено по изключително неотложни причини
  22 януари 2021, 14:48
  Великобритания обмисля пълно затваряне на границите си
  За да ограничи евентуално навлизане на нови вирусни варианти в страната
  22 януари 2021, 14:13
  България може да купи всяка ваксина срещу Covid-19, стига да е одобрена на европейско ниво
  От 4 февруари в клас се връщат до 40% от учениците от 5 до 12 клас
  22 януари 2021, 11:57
  Медици във Франция стачкуват с искане за повече ресурси за болниците
  Баровете и ресторантите са затворени от месеци, а правителството предупреди, че ски курортите вероятно няма да отворят и през февруари
  22 януари 2021, 11:42
  ЕП поиска от страните в ЕС да вземат мерки относно поскъпващите жилища
  Чуждестранните инвестиции покачват местните цени на жилищата, а платформи като Airbnb ограничават предлагането на жилища