петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1978 прочитания

    ЕП иска премахване на практиките, които съкращават живота на продуктите

    Евродепутатите поискаха отново да се въведе общо зарядно устройство с цел намаляване на електронните отпадъци
    26 ноември 2020, 09:32 a+ a- a

    Много продукти днес са изградени по начин, който предвижда те да се развалят след определен период от време. За други е трудно или прекалено скъпо да се намерят резервни части. Резултатът е, че хората предпочитат да купят нов продукт вместо да поправят този, който притежават. Това води до прекалено много отпадъци и неефективно използване на ресурсите.

    Затова Европейският парламент иска да подпомогне устойчивото развитие чрез насърчаване на повторната употреба и поправките, както и чрез премахване на практиките, които съкращават жизнения цикъл на продуктите.

    Резолюцията относно по-устойчивия единен пазар беше приета с 395 гласа „за“, 94 гласа „против“ и 207 гласа „въздържал се“. Членовете на ЕП призовават ЕК да предостави на потребителите „право на поправка“, като направи поправките по-привлекателни, систематични и икономически ефективни. Това може да стане чрез удължаване на гаранционните срокове, чрез гаранции за сменените части или чрез повече информация за възможностите за поправка и поддръжка. Те също така настояват да се увеличи подкрепата за пазарите на стоки втора употреба.

    Според евродепутатите трябва да се премахнат практиките, с които се съкращава животът на даден продукт, и да се насърчи устойчивото производство.

    Членовете на ЕП отново поискаха обща система за зарядни устройства с цел намаляване на електронните отпадъци. Те също искат продуктите да бъдат етикетирани според тяхната дълготрайност (напр. ясна информация за очаквания експлоатационен период на даден продукт).

    Докладът на Европейския парламент за изграждане на по-устойчив единен пазар посочва, че ако през 2019 всички хора са потребявали толкова, колкото европейците, щяха да бъдат нужни ресурсите на 2,8 планети като Земята. Текстът също така изтъква, че около 60% от европейците не знаят, че минималният гаранционен срок по закон в ЕС е две години.  

    Според проучване Евробарометър 77% от европейците се опитват да поправят нещо развалено, преди да го заменят с нещо ново. Резултатите от проучване на поведението от 2018 показват, че вероятността потребителите да купят продукт, обозначен като троен и подлежащ на поправка, е три пъти по-голяма. Освен това близо 80% от гражданите са на мнение, че производителите на цифрови устройства трябва да улеснят поправката и замяната на отделни части.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 10 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 15 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 16 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 16 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам