понеделник, 19 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  735 прочитания

  Как безопасно да возим децата в автомобил?

  Проучване показва, че всеки четвърти родител проявява небрежност при превозване на дете в колата
  01 декември 2020, 11:45 a+ a- a

  Според данни от приключилото в края на октомври 2020 г. национално проучване за нагласите и поведението на родителите по отношение на детската безопасност при превозване в автомобил*, осъществено от информационната платформа Деца на борда, всеки четвърти родител проявява небрежност при превозване на децата си в автомобил. Проучването обхваща 1127 родители на деца до 12-годишна възраст, като 70% от тях не са склонни да спазват препоръките за детска безопасност, а 13% от тях застрашават регулярно здравето и живота на децата си с поведението си.

  Небрежността в поведението на родителите се увеличава, когато детето пораства, когато времето за пътуване с автомобил средно на ден е кратко – около 30 минути, когато семейството няма достатъчно или не желае да отдели средства за столче за автомобил, когато семейството живее в по-малко населено място. 

  Най-често допусканите грешки при превозване на деца в автомобил са закопчаването на детето в столчето с дебели, зимни дрехи (77%); прекратяване на употребата на стол в кола, преди детето да е достигнало до нужния ръст и килограми (43%); разхлабване на коланите, откопчаване или изваждане на детето от столчето, докато колата е в движение (42%), както и превозването на детето в скута на възрастен или необезопасено на пасажерската седалка (36%). Разпространено е и ползването на столче за кола втора употреба (40%). 

  „Никой от нас не излиза от вкъщи с идеята, че ще претърпи инцидент на пътя. Но истината е, че никога не знаем какво ще ни се случи. За да запазим живота на детето си, то трябва да е винаги закопчано в правилно монтирано и подходящо за възрастта, теглото и ръста му столче. 60% от всички катастрофи се случват в града, затова без значение дали отиваме до другия край на града или до съседната улица, детето ни трябва да е винаги в столчето си и със затегнати колани“, казва Радослава Митрова от Деца на борда.

  Грешките в поведението на родителите, според проучването, се дължат основно на липсата на достатъчно и качествена информация по темата за детската безопасност в автомобила – 6 от 10 родители не знаят докога трябва да возят децата си в столче, макар това да е законово изискване, 22% не са сигурни кога да преместят детето в по-голямо столче, а 11% не са сигурни, че столчето е монтирано правилно. 

  Заради пропуски по отношение на безопасността обаче в България в автомобил загиват средно 15 деца всяка година, а броят на ранените достига 600. „Ако детето е право между седалките, дори при елементарна катастрофа – челен удар с 10 км/ч, има риск за живота на това дете. Ако детето е добре обезопасено, дори при челен удар с 50 км/ч, за живота му няма да има риск. И по-важното в случая не е катастрофата, а как сме се подготвили за нея. Нашата задача като родители е да осигурим на децата си безопасност“, казва Димитър Илиев, осемкратен рали шампион на България и основател на Академията за безопасно шофиране – участник в едно от обучителните видеа на Деца на борда за безопасно превозване на деца в колата.

  За идентифициране на категориите родители според тяхното поведение по отношение на децата в колата е изчислен KidsOnBoard Index. Индексът варира от 0 до 100, където 0 е обобщена оценка за най-рисково поведение, а 100 – за съобразено с всички правила за безопасност поведение. 77 е средната стойност на индекса за съвкупността участниците в проучването.

  Родителите с KidsOnBoard Index над средния са най-голям дял – 62%, съответно 27% в групата на „стриктните“ и 35% - в групата на „отговорните“. Това са хората, които изобщо не допускат или допускат много рядко изключения от правилата и препоръките за безопасно превозване на деца. На другия полюс са 26% „небрежни“ и 13% „безотговорни“, които понякога или дори често пренебрегват изискванията и с това застрашават живота и здравето на децата си в случай на пътен инцидент. 

  *Проучването обхваща 1127 родители на деца до 12-годишна възраст в цялата страна. Проведено е по метода „онлайн анкета“ в периода 10.09-23.10.2020 г. Обработката и анализът на данните са осъществени от изследователска агенция Explica. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  16 април 2021, 16:05
  НАП: 84% от данъкоплатците са подали декларациите си по интернет
  Срокът за обявяване на доходите е до 5 май
  16 април 2021, 16:04
  JPMorgan Chase отпуска $2,5 трилиона до 2030 г.
  Средствата са предназначени за проекти в сферата на изменението на климата и устойчивото развитие
  16 април 2021, 15:48
  ЕК одобри средства за инфраструктура и здравеопазване за България
  Това става след изменение на Оперативна програма „Региони в растеж“
  16 април 2021, 15:24
  Полша стартира имунизацията с ваксината на J&J
  Здравните власти в страната смятат, че потенциалните рискове са малки и далеч по-малко сериозни от коронавируса
  16 април 2021, 15:13
  Германската Meggle затваря завода си в Шумен
  Трудовите договори на около 95 служители ще бъдат прекратени
  16 април 2021, 14:18
  Фандъкова: На 24 април пускаме метрото до „Горна Баня“
  Гражданите, които ще пътуват с метрото, достигат 500 000 на ден, коментира столичният кмет