събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2624 прочитания

    Защо имаме температура, когато сме болни?

    Кратко образователно видео отговаря на достъпен език
    07 декември 2020, 16:51 a+ a- a

    Температурата на човешкото тяло се запазва чрез терморегулация, последователни процеси, които обикновено я задържат около 37 градуса по Целзий. Тези механизми се контролират от хипоталамуса в мозъка, който усеща колебания в температурата всяка минута и изпраща сигнали на тялото. Ако сме прекалено горещи, хипоталамусът изпраща сигнали, които активират потните ни жлези и разширяват кръвоносните ни съдове, движейки кръвта по-близко до повърхността на кожата. Всичко това освобождава топлина и ни охлажда. А ако сме прекалено студени, кръвоносните ни съдове се свиват и може да почнем да треперим, което генерира топлина.

    Тялото ни ще разруши това температурно равновесие, за да предизвика треска, която е над 38 градуса по Целзий. В същото време има механизми, които помагат да предотвратят температура над 41 градуса, при която органите почват да се увреждат.

    Клетките на имунната система, борещи се с инфекция, може да предизвикат треска, като започват биохимична каскада, която накрая инструктира хипоталамуса да увеличи стартовата температура. След това тялото се залавя да осъществи тази нова стартова температура, следвайки механизми, които по принцип използва, за да генерира топлина, когато е студено. Докато не достигне новата си температура, ще ни е сравнително студено, което обяснява защо треперим. 

    Но защо тялото ни прави това? Макар още да се спори как по-високите температури се отразяват на патогени изглежда, че основната роля на треската е много бързо да предостави цялостен имунен отговор.  

    В кратко образователно видео, публикувано в портала TED-ed, Кристиан Моро обяснява на достъпен език защо имаме температура, когато сме болни. Видеото има субтитри и на български език. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 16 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 17 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 17 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 19 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години