понеделник, 19 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  938 прочитания

  Положителен случай на Covid-19 се появи и на „круиз до никъде“

  Пасажерите от Хонконг са помолени да останат по каютите си
  09 декември 2020, 11:54 a+ a- a

  Близо 1700 пътници на круизен кораб на Royal Caribbean, който осъществява „круиз до никъде“ от Сингапур трябваше да останат в кабините си в сряда (9 декември), след като на борда беше открит случай на Covid-19, принуждавайки кораба да се върне към пристанището, съобщиха властите.

  Свързани новини

  Всички пътници са представили отрицателен резултат от PCR тест до три дни преди началото на круиза в понеделник (7 декември), съобщи Сингапурският съвет по туризъм (STB). Заразеният пътник, 83-годишен мъж, е съобщил в медицинския център на борда, че има диария, а останалите пътници са били информирани за заразата рано в сряда. Човекът е бил ескортиран от кораба до чакаща линейка, която след това е напуснала круизния център, където корабът е на котва, предаде „Ройтерс“. Малко след това капитанът на кораба съобщава на пътниците, че заразеният пациент е слязъл и че корабът се почиства, но гостите ще трябва да останат в каютите си до следващо известие.

  Royal Caribbean и STB заявиха, че всички гости и екипажът на кораба, които са имали близък контакт със заразения, впоследствие са дали отрицателен тест за вируса.

  Пътниците и екипажът ще останат на борда в стаите си, докато проследяването на контактите завърши, каза Ани Чанг, директор на круизния сегмент в STB. Всички те ще преминат задължително тестване за Covid-19, преди да напуснат терминала.

  „Круизът до никъде“ на Royal Caribbean е едно от първите плавания на кораба The Quantum of the Seas, тъй като компанията спря глобалните операции през март заради коронавируса. На борда е имало 1680 гости и 1148 членове на екипажа, каза говорител на Royal Caribbean.

  Световната круизна индустрия понесе сериозен удар от пандемията, като някои от най-ранните големи огнища бяха открити именно на круизни кораби. В един от случаите през февруари край бреговете на Япония пътниците останаха със седмици на борда на Diamond Princess с над 700 заразени гости и екипаж.

  „Круизът до никъде“ на Royal Caribbean е отворен само за жители на Сингапур, не спира и плава само около града-държава. Круизите са част от плановете на Сингапур да съживи своята туристическа индустрия, която е разбита заради новия коронавирус, който зарази над 67,7 милиона души в световен мащаб и уби 1 548 575.

  Сингапур, който отчита малко над 58 000 случая и 29 смъртни случая, отчита само няколко местни инфекции през последните седмици. Случаят на борда е още едно препятствие за града, след като планът за отваряне на „балон без карантина“ за въздушен транспорт с Хонконг миналия месец беше отложен в последния момент.

  Част от предпазните мерки за възобновяване на круизите в Сингапур включваха тестове преди заминаването в рамките на 48 до 72 часа преди качването, гостите да носят електронно устройство за проследяване на контакти, да носят маски и да спазват социална дистанция през цялото време.

  Експертът по инфекциозни болести Дейл Фишър каза, че може да има много причини, поради които пациентът е преминал през скрининг преди заминаването, тъй като PCR тестовете не са напълно доказани. Той каза, че първоначалният тест може да не е открил вирусни фрагменти от стара инфекция или пациентът да е бил в инкубационен период по това време, но не е отделял вируса или е бил заразен в дните между първоначалния тест и качването.

  Фишър каза, че е важно да се разбере дали е имало предаване на борда, тъй като това ще определи дали други предпазни мерки срещу вируса са „преминали теста“ и могат ли да помогнат да се избегнат събития тип „суперразпространител“ на кораби, наблюдавани в началото на пандемията.

  Тесните контакти на заразения случай ще бъдат поставени под карантина или здравно наблюдение, според съобщение от здравното министерство, изпратено до пътниците.

  Други ще трябва да наблюдават здравето си, като същевременно продължават редовните дейности, включително ходене на училище или работа, и да се подложат на тест в края на 14-дневния период на наблюдение.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  16 април 2021, 16:05
  НАП: 84% от данъкоплатците са подали декларациите си по интернет
  Срокът за обявяване на доходите е до 5 май
  16 април 2021, 16:04
  JPMorgan Chase отпуска $2,5 трилиона до 2030 г.
  Средствата са предназначени за проекти в сферата на изменението на климата и устойчивото развитие
  16 април 2021, 15:48
  ЕК одобри средства за инфраструктура и здравеопазване за България
  Това става след изменение на Оперативна програма „Региони в растеж“
  16 април 2021, 15:24
  Полша стартира имунизацията с ваксината на J&J
  Здравните власти в страната смятат, че потенциалните рискове са малки и далеч по-малко сериозни от коронавируса
  16 април 2021, 15:13
  Германската Meggle затваря завода си в Шумен
  Трудовите договори на около 95 служители ще бъдат прекратени
  16 април 2021, 14:18
  Фандъкова: На 24 април пускаме метрото до „Горна Баня“
  Гражданите, които ще пътуват с метрото, достигат 500 000 на ден, коментира столичният кмет