понеделник, 19 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  847 прочитания

  С удвоен бюджет „Еразъм+“ ще позволи на още 10 млн. европейци да придобият компетенции

  Виртуална мобилност, подкрепа за професионалното образование и иновациите в преподаването са сред новостите в програмата
  14 декември 2020, 16:05 a+ a- a

  „Програма „Еразъм+" е европейски успех, който доказа своята добавена стойност в продължение на повече от 3 десетилетия. Успяхме да постигнем политическо споразумение за най-големия бюджет – 26 милиарда евро, в историята на програмата за периода 2021-2027. Той ще спомогне „Еразъм+" да бъде не само по-приобщаваща и иновативна, но и даваща отговори на цифровия и екологичния преход. Към момента тя е предоставила възможност на 10 милиона души да придобият компетенции и да се развият в личностен, образователен и професионален план. С почти удвоения бюджет ще могат да се включат нови 10 милиона души през следващите седем години“, заяви българският еврокомисар Мария Габриел след постигнатото политическо споразумение между Европейския парламент и държавите - членки на ЕС относно новата програма „Еразъм +“ (2021 2027 г.).

  Програма „Еразъм+“ се определя като една от най-успешните инициативи на ЕС. От създаването си през 1987 нейният обхват е значително разширен. Сега програмата обхваща всички сектори на образованието и обучението - от образованието в ранна детска възраст и училищното образование до професионалното обучение, висшето образование и ученето за възрастни. Тя подкрепя и сътрудничеството в областта на политиката за младежта и насърчава участието в спорта.

  „Еразъм+“ ще бъде от ключово значение за изграждането на европейското пространство за образование до 2025. Тя ще мобилизира секторите на образованието, обучението, младежта и спорта за ускорено и устойчиво възстановяване от кризата.

  „С „Еразъм+“ ще бъдат подкрепени европейските университетски алианси, на които разчитам за реализиране на програмата за трансформиране на висшите учебни заведения в ЕС. Професионалното образование и обучение ще получи силна подкрепа чрез изграждането на 50 центрове за високи постижения в областта на професионалното образование за повишаване на квалификацията и преквалификация на гражданите. Ангажираме се с финансиране от 400 милиона евро за тяхното изграждане“, коментира още българският еврокомисар.

  Предстои окончателното одобрение на правните текстове от Европейския парламент и Съвета и първите проекти по програмата да стартират през 2021.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  16 април 2021, 16:05
  НАП: 84% от данъкоплатците са подали декларациите си по интернет
  Срокът за обявяване на доходите е до 5 май
  16 април 2021, 16:04
  JPMorgan Chase отпуска $2,5 трилиона до 2030 г.
  Средствата са предназначени за проекти в сферата на изменението на климата и устойчивото развитие
  16 април 2021, 15:48
  ЕК одобри средства за инфраструктура и здравеопазване за България
  Това става след изменение на Оперативна програма „Региони в растеж“
  16 април 2021, 15:24
  Полша стартира имунизацията с ваксината на J&J
  Здравните власти в страната смятат, че потенциалните рискове са малки и далеч по-малко сериозни от коронавируса
  16 април 2021, 15:13
  Германската Meggle затваря завода си в Шумен
  Трудовите договори на около 95 служители ще бъдат прекратени
  16 април 2021, 14:18
  Фандъкова: На 24 април пускаме метрото до „Горна Баня“
  Гражданите, които ще пътуват с метрото, достигат 500 000 на ден, коментира столичният кмет