четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2975 прочитания

    Проект за пречистване на отпадни води спечели тазгодишната награда „Предприемач в науката“

    Проектът на д-р Росен Иванов, МГУ, осигурява и зелена енергия за промишлеността и дома
    22 декември 2020, 13:56 a+ a- a

    Д-р Росен Иванов, главен асистент в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ е новият носител на наградата „Предприемач в науката“. Той спечели мнозинството от гласовете на журито в третия конкурс на фондация „Карол Знание“ с проект „Иновативно пречистване на отпадъчни води и зелена енергия за промишлеността и дома“. 30 000 лв. е финансовото изражение на наградата.

    Д-р Росен Иванов е първият участник в програмата „Предприемачи в науката“, който направи заявка за създаване на spin-off с Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. С екипа си разработва пасивни системи за пречистване на отпадъчни води с паралелен добив на енергия

    По време на конкурса журито видя как работи системата – един лабораторен прототип захранваше светлините на коледна елха.

    Продуктът се нарича Конструираната влажна зона (CW) за пречистване на отпадъчни води с когенерация на енергия и представлява хидроизолиран басейн с различна дълбочина. Запълва се със смес от чакъл, пясък, почва и лесноразградими органични субстрати в зависимост от характера на третираните води. Изисква по-малки капитални и експлоатационни разходи, както и минимална човешка намеса в сравнение с конвенционални методи. Разработен конкретен проект за потенциален клиент излиза четири пъти по-евтин в сравнение с конвенционална пречиствателна станция за минни отпадъчни води.

    Конструираните влажни зони може да се използват за пречистване на промишлени води от предприятия с малък дебит на отпадъчните води. Пречистените води съответно може да се  ползват за поливни нужди. Тези системи могат да намерят практическо приложение при пречистване на битови отпадъчни води от еднофамилни къщи, вилни зони и малки населени места. 

    Сред претендентите за наградата тази година имаше няколко образователни проекта, бърз антигенен тест, концепция за умни болници, производство на малки дронове, изграждане на лаборатория за измервания на нивото на CERN, решение за мухъла в баните чрез вентилация, създаване на репродуктивна лаборатория с банка за семенен материал от кучета и котки. В конкурса участват само преминалите програмата „Предприемачи в науката“, която се проведе от 23 септември до 9 декември.

    Журито на конкурса е съставено от лекторите в програмата. Тази година в 12 сесии 21 учени-предприемачи, предприемачи и лидери обучаваха учените, които на финала с pitch deck представиха научните си разработки вече като бизнес проекти. Сред оценяващите бяха българи с успешна кариера в Бостън, Лондон, Милано, Лозана и Цюрих.

    В третото издание на „Предприемачи в науката“ участваха учени с вече регистрирани компании, а един от тях, д-р Ваньо Везиров, има опит като съосновател на два стартъпа. По време на конкурса също бяха направени заявки за няколко стартъпа, единият от които – на победителя. 

    До момента носители на наградата „Предприемач в науката“ са трима учени. Подкрепените проекти са електронно хапче за неинвазивни изследвания, екологична батерия магнезий-въздух и изграждане на планетариум. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 минути
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 29 минути
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 57 минути
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 2 часа
    преди 2 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 2 часа
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните