събота, 27 февруари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1339 прочитания

  Проект за пречистване на отпадни води спечели тазгодишната награда „Предприемач в науката“

  Проектът на д-р Росен Иванов, МГУ, осигурява и зелена енергия за промишлеността и дома
  22 декември 2020, 13:56 a+ a- a

  Д-р Росен Иванов, главен асистент в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ е новият носител на наградата „Предприемач в науката“. Той спечели мнозинството от гласовете на журито в третия конкурс на фондация „Карол Знание“ с проект „Иновативно пречистване на отпадъчни води и зелена енергия за промишлеността и дома“. 30 000 лв. е финансовото изражение на наградата.

  Д-р Росен Иванов е първият участник в програмата „Предприемачи в науката“, който направи заявка за създаване на spin-off с Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. С екипа си разработва пасивни системи за пречистване на отпадъчни води с паралелен добив на енергия

  По време на конкурса журито видя как работи системата – един лабораторен прототип захранваше светлините на коледна елха.

  Продуктът се нарича Конструираната влажна зона (CW) за пречистване на отпадъчни води с когенерация на енергия и представлява хидроизолиран басейн с различна дълбочина. Запълва се със смес от чакъл, пясък, почва и лесноразградими органични субстрати в зависимост от характера на третираните води. Изисква по-малки капитални и експлоатационни разходи, както и минимална човешка намеса в сравнение с конвенционални методи. Разработен конкретен проект за потенциален клиент излиза четири пъти по-евтин в сравнение с конвенционална пречиствателна станция за минни отпадъчни води.

  Конструираните влажни зони може да се използват за пречистване на промишлени води от предприятия с малък дебит на отпадъчните води. Пречистените води съответно може да се  ползват за поливни нужди. Тези системи могат да намерят практическо приложение при пречистване на битови отпадъчни води от еднофамилни къщи, вилни зони и малки населени места. 

  Сред претендентите за наградата тази година имаше няколко образователни проекта, бърз антигенен тест, концепция за умни болници, производство на малки дронове, изграждане на лаборатория за измервания на нивото на CERN, решение за мухъла в баните чрез вентилация, създаване на репродуктивна лаборатория с банка за семенен материал от кучета и котки. В конкурса участват само преминалите програмата „Предприемачи в науката“, която се проведе от 23 септември до 9 декември.

  Журито на конкурса е съставено от лекторите в програмата. Тази година в 12 сесии 21 учени-предприемачи, предприемачи и лидери обучаваха учените, които на финала с pitch deck представиха научните си разработки вече като бизнес проекти. Сред оценяващите бяха българи с успешна кариера в Бостън, Лондон, Милано, Лозана и Цюрих.

  В третото издание на „Предприемачи в науката“ участваха учени с вече регистрирани компании, а един от тях, д-р Ваньо Везиров, има опит като съосновател на два стартъпа. По време на конкурса също бяха направени заявки за няколко стартъпа, единият от които – на победителя. 

  До момента носители на наградата „Предприемач в науката“ са трима учени. Подкрепените проекти са електронно хапче за неинвазивни изследвания, екологична батерия магнезий-въздух и изграждане на планетариум. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 18 часа
  Над 200 компании с интерес да сключат договори със студенти
  До 31 май ще бъде утвърден Списък със специалностите, за които се поемат разходите за обучение на студенти
  преди 18 часа
  Вълчев: Ще имаме близо 270 училища със STEM центрове
  Днес децата учат повече от електронни устройства и източници, заяви министърът на образованието
  преди 18 часа
  Ангелов: До месец, месец и половина ще имаме пълен контрол на епидемията в страната
  Втората доза от всички ваксини се пази, страната има готовност да поръча руска ваксина, когато тя получи разрешение за употреба в ЕС
  преди 19 часа
  До три месеца ЕС въвежда „зелен сертификат“ за ваксиниране
  Около 8% от възрастното население в ЕС вече е ваксинирано, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
  преди 21 часа
  Повече от половината от българските ИТ компании са увеличили приходите си през 2020
  83% от компаниите, които са назначили служители през 2020, планират да наемат още в близко бъдеще, сочи ново проучване
  преди 21 часа
  Лек ръст на бизнес климата през февруари
  Подобрение се наблюдава в строителството и сектора на услугите, показват данните на НСИ