неделя, 18 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  862 прочитания

  Как да бъдем по-дисциплинирани в изпълнението на целите си?

  Когато искаме да увеличим способността си за самоконтрол, е добре да имаме предвид следните неща
  31 декември 2020, 11:05 a+ a- a

  Началото на годината е време за промяна, за нови цели и намерения. Както и за желязна дисциплина и самоконтрол в изпълнението им. Самодисциплината не е нещо, което имаме или нямаме. Напротив, всеки може да я възпита в себе си, твърди психотерапевтът Ейми Морин. Да кажем „не“ на пакет чипс или на няколко курабийки, изисква самоконтрол. Както и спортуването, когато не ни се спортува. Необходии са постоянна бдителност и усилия, за да избягваме грешките, които ни пречат да вървим напред. Когато искаме да увеличим способността си за самоконтрол, е добре да имаме предвид следните неща, пише Морин в книгата си „13 неща, които психически силните хора не правят“ (ИК „Хермес“):

  - Упражнявайте се да търсите дискомфорта. Независимо дали се чувствате самотни и се изкушавате да изпратите съобщение на бившия си партньор, за когото знаете, че не е добър за вас, или умирате за нещо сладко, упражнявайте се да търпите дискомфорта. Въпреки че хората често убеждават себе си, че ако „се поддадат само този единствен път“, няма да е грешка, изследванията показват обратното. Всеки път, когато се поддадете, вие намалявате самоконтрола си.

  - Водете позитивен вътрешен диалог. Реалистичните твърдения могат да ви помогнат да удържите на изкушението в моменти на слабост. Когато си казвате неща като „Мога да се справя“ или „Справям се чудесно по пътя към целите си“, това ще ви помогне да удържите.

  - Не изпускайте целите от ума си. Когато се съсредоточите върху това колко важни са целите ви, ще спрете да се изкушавате толкова лесно. Така че ако насочите вниманието си към това колко добре ще се почувствате, когато изплатите колата си, ще сте по-малко изкушени да направите покупката, която би всяла хаос в месечния ви бюджет.

  - Наложете си ограничения. Ако знаете, че сте склонни да харчите много пари, когато излизате с приятели, вземете със себе си малка сума в брой. Направете стъпки, които да ви затруднят, ако не и да направят невъзможно за вас да се поддадете на изкушението.

  - Съставете списък с всички причини да не искате да повтаряте грешката си. Носете го със себе си. Когато се изкушавате да се върнете към стария си начин на поведение, прочетете списъка. Това ще ви мотивира повече да не повтаряте старите модели. Например съставете си списък на причините защо да ходите на разходка след вечеря. Когато се изкушавате да гледате телевизия, вместо да спортувате, прочетете списъка и той може да ви мотивира да вървите към целта си.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  16 април 2021, 16:05
  НАП: 84% от данъкоплатците са подали декларациите си по интернет
  Срокът за обявяване на доходите е до 5 май
  16 април 2021, 16:04
  JPMorgan Chase отпуска $2,5 трилиона до 2030 г.
  Средствата са предназначени за проекти в сферата на изменението на климата и устойчивото развитие
  16 април 2021, 15:48
  ЕК одобри средства за инфраструктура и здравеопазване за България
  Това става след изменение на Оперативна програма „Региони в растеж“
  16 април 2021, 15:24
  Полша стартира имунизацията с ваксината на J&J
  Здравните власти в страната смятат, че потенциалните рискове са малки и далеч по-малко сериозни от коронавируса
  16 април 2021, 15:13
  Германската Meggle затваря завода си в Шумен
  Трудовите договори на около 95 служители ще бъдат прекратени
  16 април 2021, 14:18
  Фандъкова: На 24 април пускаме метрото до „Горна Баня“
  Гражданите, които ще пътуват с метрото, достигат 500 000 на ден, коментира столичният кмет