събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2331 прочитания

    Как да бъдем по-дисциплинирани в изпълнението на целите си?

    Когато искаме да увеличим способността си за самоконтрол, е добре да имаме предвид следните неща
    31 декември 2020, 11:05 a+ a- a

    Началото на годината е време за промяна, за нови цели и намерения. Както и за желязна дисциплина и самоконтрол в изпълнението им. Самодисциплината не е нещо, което имаме или нямаме. Напротив, всеки може да я възпита в себе си, твърди психотерапевтът Ейми Морин. Да кажем „не“ на пакет чипс или на няколко курабийки, изисква самоконтрол. Както и спортуването, когато не ни се спортува. Необходии са постоянна бдителност и усилия, за да избягваме грешките, които ни пречат да вървим напред. Когато искаме да увеличим способността си за самоконтрол, е добре да имаме предвид следните неща, пише Морин в книгата си „13 неща, които психически силните хора не правят“ (ИК „Хермес“):

    - Упражнявайте се да търсите дискомфорта. Независимо дали се чувствате самотни и се изкушавате да изпратите съобщение на бившия си партньор, за когото знаете, че не е добър за вас, или умирате за нещо сладко, упражнявайте се да търпите дискомфорта. Въпреки че хората често убеждават себе си, че ако „се поддадат само този единствен път“, няма да е грешка, изследванията показват обратното. Всеки път, когато се поддадете, вие намалявате самоконтрола си.

    - Водете позитивен вътрешен диалог. Реалистичните твърдения могат да ви помогнат да удържите на изкушението в моменти на слабост. Когато си казвате неща като „Мога да се справя“ или „Справям се чудесно по пътя към целите си“, това ще ви помогне да удържите.

    - Не изпускайте целите от ума си. Когато се съсредоточите върху това колко важни са целите ви, ще спрете да се изкушавате толкова лесно. Така че ако насочите вниманието си към това колко добре ще се почувствате, когато изплатите колата си, ще сте по-малко изкушени да направите покупката, която би всяла хаос в месечния ви бюджет.

    - Наложете си ограничения. Ако знаете, че сте склонни да харчите много пари, когато излизате с приятели, вземете със себе си малка сума в брой. Направете стъпки, които да ви затруднят, ако не и да направят невъзможно за вас да се поддадете на изкушението.

    - Съставете списък с всички причини да не искате да повтаряте грешката си. Носете го със себе си. Когато се изкушавате да се върнете към стария си начин на поведение, прочетете списъка. Това ще ви мотивира повече да не повтаряте старите модели. Например съставете си списък на причините защо да ходите на разходка след вечеря. Когато се изкушавате да гледате телевизия, вместо да спортувате, прочетете списъка и той може да ви мотивира да вървите към целта си.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 22 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 23 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство