петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3339 прочитания

    Българинът бързо променя литературния си вкус

    Сега има сериозен интерес към съвременни, талантливи писатели от различни култури, казва Цветелина Дечева, собственик на издателство ЕРА
    28 януари 2021, 15:54 a+ a- a

    Цветелина Дечева е управител и собственик на ЕРА. Завършила е английска филология в СУ „Св. Климент Охридски", работила е като преподавател по английски, преводач и редактор. Като представител на Асоциация „Българска книга” е участвала в изработването на Стратегия за развитие на българското книгоиздаване.

    През 2021 българското издателство ЕРА навърши 25 години. Как се постига подобен дългогодишен успех на българския книжен пазар, какво стои зад издаването на една книга, какво чете българинът и как се промениха предпочитанията му през годините? По тези и други интересни теми от света на книгите разговоряме с Цветелина Дечева, управител и собственик на ЕРА. А специално за Economy.bg от екипа на издателството споделиха своите любими цитати от книги. Ако се чудите какво да четете, може да почерпите вдъхновение от откъсите по-долу.

    Г-жо Дечева, как започна всичко? Как стартира издателството ЕРА и какво се промени за тези 25 години? 
    Януари 1996 г. беше студен, слънчев и снежен. Първата ни книга бе сборникът с разкази „Аз нямам чувство за хумор“, заглавието е по едноименния разказ на Марк Твен. Изданието беше с твърда и красива корица. Хората харесаха много книгата и продадохме значително количество бройки. Окуражаващ старт.

    Как подбирате какво да издавате в България?
    Следим всичко, което се издава навън, получаваме редовно от нашите партньори тук и в чужбина каталози, ръкописи и всякакви материали за предстоящи или излезли книги. За всяка от поредиците си търсим интересна, добре написана книга, която да привлече широка аудитория. Съобразяваме се с новите литературни тенденции, но имаме определени критерии, по които избираме бъдещите си издания.

    Промениха ли се и как през годините предпочитанията на българите при избора какво да чете?
    Читателските предпочитания се смениха и у нас, и в чужбина. Това е нормално - идват нови поколения и автори, и читатели. Динамиката на времето, технологиите, начинът на живот са все важни фактори, които оказват влияние. И все пак, докато навън всеки жанр си има отделна, немалка аудитория, в България като че ли публиката е една. И прекалено бързо променя литературния си вкус. Например фантастиката и фентъзито се радваха на доста почитатели преди години, а сега по-широк отклик намират само творбите на двама-трима бестселърови, световни автори. Изборът на историческа, дамска литература, включително и на научно-популярна литература също претърпя много метаморфози. Затова пък сега разнообразието от жанрове е много по-голямо, отколкото в края на 90-те например. А и докато преди години публиката предпочиташе повече англоезичната литература, сега има сериозен интерес към съвременни, талантливи писатели от различни култури.

    Кои бяха най-четените Ваши заглавия през изминалата година?
    От изключително успешната ни поредицата за пътуване две много любопитни заглавия – „Атлас на щастието“ и „Това е Нидерландия“, оригиналният криминален роман на Виктор Метос „Съпруга на убиец“, трогателната, романтична история на Холи Мартин „Целувката, която спря дъжда“, автобиографичната книга на Деми Мур „Всичко, което съм“, най-новият роман на един от най-любимите автори на българските читатели Никълъс Спаркс „Завръщане”. Разбира се, новите издания на вечната Агата Кристи. 

    А имате ли статистика кои са книгите с най-голям тираж/търсене от създаването на издателството досега?
    Мога да спомена само част от тях – руската серия „Бригадата“, „С дъх на канела“ на Никълъс Спаркс, жестокият документален разказ за Камората „Гомор“ на Роберто Савиано, креативната, нестандартна книга за малки и големи „Унищожи този дневник“, романите на майстора на трилъра Джефри Дивър, Агата Кристи и нейните „Десет малки негърчета“, романизираната биография на Фройд „Страстите на разума“ от Ървинг Стоун, серията „Орденът на Асасините“, създадена по-най-популярната конзолна игра и още много други.

    Как изглежда един типичен работен ден в издателство ЕРА? Какво стои зад издаването на една книга?
    Не е толкова артистично и романтично, както мислят повечето хора.:) Работи се в двата офиса-редакцията и търговския – по 8-9 часа, понякога редакторите дочитат ръкописи вечер или събота и неделя. Книгоиздаването е производство като всички останали. Нашата професия съчетава изкуството с бизнеса и са много нишките, които трябва да се съберат, за да достигне книгата до българските читатели. Редакторите подбират заглавия според начертания издателски план, следват превод, дизайн на корица, предпечат, печат, рекламата, която е много важна, и накрая дистрибуцията до всички книжарници в страната. Всичко в този процес трябва да се синхронизира и да се спазват сроковете. 

    На какво отдавате успеха си, четвърт век на българския книжен пазар е сериозно постижение? 
    Винаги сме били уверени, че следваме правилния път, имаме ясна посока. Доверяваме се на своя нюх, непрекъснато се информираме за всичко, което става в литературния свят. Работим с много хъс, не се страхуваме да рискуваме. Когато знаеш какво искаш и положиш усилия, трудът ти винаги е възнаграден.

    Отрази ли се и как ковид пандемията на дейността Ви?
    Сериозно предизвикателство за всички нас. Все още 50 от най-големите книжарници в страната не работят – миналата година бяха затворени 3 месеца, а сега се очертават още 2 месеца. Не можахме да издадем всички планувани заглавия за 2020, но пък успяхме да извлечем позитивите от тази криза – преоценихме приоритети си, развихме успешна алтернативна комуникация със служители и сътрудници. Заложихме и работихме усилено за повишаване на онлайн продажбите. 

    С Никълъс Спаркс

    Какво предстои през 2021, може ли да споделите някои от най-интересните заглавия, които предстои да издадете? 
    През февруари излиза интригуващата и мъдра книга на Морган Хаузел „Психология на забогатяването“. През различните реални истории за успех и провал Хаузел на достъпен и атрактивен език ни доказва, че в стремежа ни към благоденствие най-важно е нашето поведение, нашето  отношение към парите.

    Подготвили сме и една по-различна книга от Никълъс Спаркс. Написана с майсторството на бестселъровите му романи, „Три седмици с брат ми“ е откровен автобиографичен разказ на Никълъс, който заедно с брат си се впуска в триседмично околосветско пътешествие. На фона на чудните места, които посещават, в опит да преоткрият общото си минало, двамата споделят най-съкровените си спомени и отдавна премълчавани истини. Никълъс Спаркс ни допуска до най-интимните моменти в личната си история – а тя е понякога забавна, друг път трагична, но винаги искрена и изпълнена с вяра и любов.

    Много се радваме, че българските читатели харесаха криминалната драма „Снежна слепота“ на младия исландски автор Рагнар Йонасон и сме предвидили за издаване следващата му книга. Едно изключително интригуващо заглавие от серията ни за пътуване е „ Да се запознаеш с г-н Ким“ – истинската историята на една англичанка в Южна Корея, в която увлекателно ни запознава с историята, манталитета, навиците на южнокорейците. Култура, която мисля, че все още не познаваме достатъчно. Естествено сме предвидили и новите романи на Холи Мартин, Джефри Дивър, Крис Картър, Виктор Метос, Джо Томас – автори, които имат много почитатели в България.

    Думи за вдъхновение (любимите цитати от книги на екипа на ЕРА)

    Татяна Никифорова, редактор:

    „Странно, но забелязал ли си, че колкото по-специално е нещо, толкова повече хората го приемат за даденост? Сякаш си мислят, че то никога няма да се промени." – „Един ден, един живот“, Никълъс Спаркс

    „Виждам най-силните и умните мъже, които някога са живели. Виждам целия този потенциал. И го виждам прахосан. Дявол да го вземе, цяло поколение бензинаджии. Сервитьори. Роби с бели яки. Рекламите ни накараха да гоним коли и дрехи. Работим служби, които мразим, за да купуваме боклуци, които не ни трябват. Ние сме поколението Х на историята. Без цел и без място. Ние нямаме велика война. Нямаме голяма депресия. Нашата велика война е духовната. Нашата голяма депресия е нашият живот. Всички сме възпитани от телевизията да вярваме, че един ден ще сме милионери, филмови идоли или рок звезди. Но няма да бъдем. Малко по малко разбираме това. И това страшно много ни вбесява“ – „Боен Клуб”, Чък Паланюк

    Деси Цветкова, помощник-редактор:

    „Писането е огледало. Ако някой не харесва това, което пишеш, може би е така, защото не му харесва това, което вижда в отражението.” –  „Тъмна звезда”, Браян Фрийман

    „В края на краищата любовта често се крие не в бляскавите неща, а в ежедневните. В онези, които остаряват и ръждясват, но могат да бъдат поправени и лъснати. Неща, които се губят и трябва да се подменят редовно.” – „Когато Януари срещна Август”, Емили Хенри



    Маргарита Димитрова, офис мениджър:

    „Защо политат птиците? Сериозните хора ще ти кажат, че те се местят, търсят храна, проучват небето, с една дума, полезни постъпки. Какъв ужас! Не, птиците летят, както пеят, за удоволствие, заради красотата на жеста, заради еуфорията на мига.“ – „Феликс и невидимият извор“, Ерик-Еманюел Шмит

    „Колкото по-първобитен е един човек, за толкова по-съвършен се смята. Съмнението и търпимостта са отлики на културния човек, те го рушат постепенно. Такъв е смисълът на старата приказкa за Сизиф – eдин от най-дълбоките човешки символи.“ – „Обичай ближния си“, Ерих Мария Ремарк


    Михаил Дечев, финансов и продуктов анализатор:

    „Рисковано е да се вярва, че реалността - действителната, дишащата, категоричната е напълно скрита. Ако се спънеш и паднеш в това убеждение, започваш да мислиш, че всичко е конспирация, тайни срещи, ложи и шпиони. Това е късогледството на едно око, убедено в своята неоскверненост: фокусира света според представите си“ – „Нула нула нула”, Роберто Савиано

    „Сънувал съм как вкарва невероятни голове, как дриблира при предизвикателни за земното притегляне пробиви, които се разгръщат пред очите ми като великолепно северно сияние. Меси често е сам в тези сънища и предполагам, че някой психоаналитик фройдист би могъл въз основа на тях да ми каже повече за самия мен отколкото за аржентинеца.” – „Меси. Уроци по стил”, Жорди Пунти

    Константин Узунов, маркетинг и PR:

    „Норвегия е богата не само заради „Статойл“, но и защото като държава взехме решение да споделяме един с друг ресурсите си, както правят хората в Швеция и Финландия. Намерихме линията на сливане между социалната солидарност и демократичния идеал.” – „Да изживееш норвежката мечта”, Ерик Дрегни

    „Разликата между достойния и недостойния се състои в следното: първият съумява да отстрани пречките и да се съсредоточи, другият – не.

    Когато еленът тича с все сила, конят не може да го догони. Рано или късно обаче улавят сърната, защото постоянно се обръща назад.” – „Изворът на мъдростта”, Денг Минг-Дао

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 44 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 1 час
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 2 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 3 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS