вторник, 20 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  688 прочитания

  Все още над 70% от служителите работят дистанционно, компаниите търсят механизми за връщане в офисите

  Бъдещето на бизнес сградите ще зависи от технологичните възможности и гъвкавостта, която могат да предложат
  09 март 2021, 13:09 a+ a- a

  Въпреки прогнозите на голяма част от компанииите през пролетта на 2021 г. да започнат поетапното връщане на служителите в офиса, все още над 70% от тях работят дистанционно, показва проучване на Cushman & Wakefield Forton.

  Според експертите на компанията пандемията даде силен тласък на промяна в начина на работа и реално създаде допълнителни предизвикателствва пред компаниите свързани с продуктивност, задържане на талант, сигурност на работното място, гъвкавост. Успешната адаптация на компаниите в новата среда зависи в голяма степен от физическите работни пространства и реално засяга и собствениците на бизнес сгради.

  „Собствениците на сгради и бизнесите търсят различни механизми, с които да върнат служителите на физическите им работни места. Редица изследвания доказаха, че продължителната работа от разстояние не само понижава ефективността и креативността на хората, но влияе негативно върху тяхното физическо състояние – служителите се чувстват по-изморени и изолирани, расте рискът от бърнаут. Ако ваксинацията е медицинския отговор на усложнената обстановка, но бизнес отговорът ще бъде приспособяването на работните среда към новите условия“, коментира Михаела Лашова, управляващ партньор на Cushman & Wakefield Forton.  

  В отговор на трайно изменящата се среда и настъпилите промени в нуждите на наемателите и техните служители, Cushman Wakefield Forton разработва нова платформа Forton Digital Services for Real Estate.

  „Посоката, в която дигитализаицята е наложителна, включва възможностите за интегриране на умен достъп до пакринга и офиса, известия, резервиране и управление на конферентни помещения, резервиране и поръчване на храна, информация за събития, комуникираме с колеги, енергиен мениджмънт и други услуги, като всяка една може да бъде достъпвана и управлявано интерактивно от телефона“, посочва Красимир Петров, мениджър „Управление на имоти и активи“ в Cushman & Wakefield Forton.  

  Сред партньорите на компанията в разработването на дигиталните решения са технологичните стартъпи BIODIT, Grid Metrics, Corefin и други. 

  „На офис пазара в София в момента има достатъчно първокласни площи с потенциал за внедряване на технологични решения. Сегашният момент, когато предлагането е повече от търсенето, е най-подходящ за въвеждане на подобни иновации, които ще повишат конкурентоспособността на отделните проекти. Заетите сгради ще могат да задържат дългосрочните си наематели, а тези, които не са запълнени, могат да използват тази възможност да привлекат нови ползватели. И в двата случая собствениците на сградите ще трябва да заложат на много повече на „soft” решения, които позволяват повече комбинативност и гъвкавост. Ще се търси добавената стойност на сградите в технологичните възможности“, пояснява Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

  Към края на 2020 г. на незаетите офис площи са 284 148 кв. м, като за последното тримесечие делът им нараства от 11.4% до 13.6%, сочат данните на Cushman & Wakefield Forton.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози
  Всички, получили първа доза от ваксината на AstraZeneca, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина, обяви министърът на здравеопазването
  преди 10 часа
  Стартира платформа, където всеки може да сподели очакванията си за бъдещето на Европа
  Платформата е достъпна на 24 езика, което позволява на гражданите от целия ЕС да споделят идеи и мнения
  преди 10 часа
  Фирми могат да кандидатстват за финансиране на проекти за когнитивна роботика
  Максималното финансиране, което може да спечели един проект, е до 100 хил. евро
  преди 11 часа
  Над 150 000 дози ваксини срещу COVID-19 пристигнаха у нас
  Следващата доставка до края на седмицата ще е от Janssen
  преди 12 часа
  Softprom навлиза на българския ИТ пазар
  Компанията предлага решения за киберсигурност
  преди 12 часа
  Тунис облекчава условията за организирани групи от туристи
  Отпада изискването за задължителна 5-дневна карантина