петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1893 прочитания

    За първи път Киномания представя филми, заснети чрез виртуална реалност

    Добилият световна популярност „Сляпата Вайша“ е сред заглавията в програмата
    06 април 2021, 10:21 a+ a- a

    За пръв път Киномания представя най-новите филмови технологии, давайки шанс на своите зрители да преживеят емоцията от прожекции на филми, заснети чрез виртуална реалност!

    Публиката ще има възможност за множество преживявания, които ще я потопят изцяло в емоцията на филма. VR Мания се организира от Киномания, VR Лаб БГ и Сфера, и е част от събитията на София VR Фест.

    Между 9 и 18 април 2021  в зала 4 на НДК зрителите ще могат да се насладят на 5 късометражни филма, обединени в 45-минутни слотове. Сесиите ще са на всеки 30 минути.

    Добилият световна популярност „Сляпата Вайша“ е сред заглавията в програмата. Филмът на Теодор Ушев по едноименния разказ на Георги Господинов е с номинация за „Оскар“ за късометражен анимационен филм. Вайша е необикновена – с лявото око тя вижда миналото, а с дясното – бъдещето, което не й позволява да вижда внастоящето. В тази метафорична приказка за мъдрост и красота режисьорът Теодор Ушев ни напомня колко е важно да живеем в сегашно време.

    „В обувките на Ганка“ е едно от двете български предложения в селекцията. Режисьор на продукцията е Христиан Игнаев. Филмът разказва историята на едно от ромските семейства от село Войводиново, прокудени от домовете си в нощта на 7 януари 2019. Десет месеца по-късно, когато е заснето видеото, семейството на Ганка все още е без дом, въпреки че Европейският съд по правата на човека разпореди спешни мерки до България те да бъдат настанени веднага в общински жилища. Към 2021 ситуацията е без промяна, а държавата продължава да си затваря очите.

    „6.16 pm“ е другото заглавие от България с режисьор Росен Михайлов. Това е филм, създаден в стила на танцовия театър с 360°-ва видео технология, която ни поставя в ситуацията на принудителното чакане. Там човек общува с хора, не по свой избор и от това произлизат абсурдни комични ситуации. Оригиналните и изненадващи постановъчни решения и неочакваните съпоставки на тяло и пространство, на музика и образ, на образ и смисъл, са силно провокативни и дори предизвикателни, без да напускат рамката на деликатността.

    „Пазачът“ с режисьор Джузепе Бонифати също е сред интригуващите филми в зала 4. Това е интердисциплинарен проект, създаден за музейни пространства, който комбинира виртуална реалност, пърформанс и критика на изкуството. Главният герой е артист, назначен за пазач на музей, който интегрира пърофманса си в контекста на изложбата. Зрителите ще преживеят смесената и преобразена от него реалност, потапяйки се в тъканта на произведенията на изкуството, които той пази. Проектът може да се гледа, както с очила за виртуална реалност, така и чрез добавена реалност на мобилните телефони.

    Сюреалистичната трагикомедия „Прах при прахта“ е друг вълнуващ филм от VR-програмата. Холандската продукция е с режисьори Ингеян Шенк, Джамил ван Вайнхаартен и Стайе Халема. 11-минутното придложение ще ви потопи в историята на едно дисфункционално семейство, станало заложник на странното предсмъртно желание на дядо си. Заснето от гледната точна на урна за кремация, преживяването запознава зрителя с колоритните членове на семейството, всеки от които изглежда живее в собствена отделна реалност.

    СЛОТОВЕ:

    09. 04., петък – 16:00 – 20:00 ч.
    10. 04., събота – 10:00 – 20:00 ч.
    11. 04., неделя – 10:00 – 20:00 ч.
    16. 04., петък – 16:00 – 20:00 ч.
    17. 04., събота – 10:00 – 20:00 ч.
    18. 04., неделя – 10:00 – 20:00 ч.

    Билетът е за 45 минути гледане на произведения по избор на зрителя.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 минути
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 22 минути
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 4 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 4 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март