събота, 15 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  512 прочитания

  Какви са причините и възможните решения на демографските проблеми в Европа?

  ЕП настоява демографските предизвикателства да се превърнат в приоритет за ЕС наред с климатичните изменения и цифровата трансформация
  21 април 2021, 13:42 a+ a- a

  ЕС преминава през дълбоки и трайни демографски промени. Населението застарява, раждаемостта спада, а селските райони се опразват. Междувременно големите европейски градове продължават да растат, тъй като хората се преместват в по-богати региони в търсене на работа. Макар и пандемията да има известно въздействие върху това хората да се местят в селските райони, не е ясно доколко тенденцията ще е устойчива.

  Демографски тенденции в ЕС
  - Обезлюдяване на някои региони, особено в източна и южна Европа, в резултат от миграция в рамките на ЕС и ниски нива на раждаемост.

  - Изтичане на мозъци - регионите, които се лишават от хора, губят професионалните умения на напусналите; други региони пък печелят от наплива на квалифицирана работна ръка.

  - Концентрация на населението в градовете - селските райони покриват 44% от площта на ЕС, но 78% от населението живее в градски райони.

  - Застаряване на населението - Поради растящата продължителност на живота до 2070 се очаква над 30% от населението да бъде на възраст 65 години или повече (през 2019 делът на тези хора е 20,3%).

  - Спад на населението - през 2015 ЕС като цяло регистрира за пръв път повече смъртни случаи от раждания; населението се очаква да спадне значително в дългосрочен план.

  Регионите с намаляващо население изпитват проблеми с предоставянето на социални услуги (здравеопазване, културна дейност), транспортна и информационна свързаност, образование и възможности за работа.

  Основни причини за демографските промени
  Обезлюдяващите се региони често имат по-ниски доходи и са в селски или пост-индустриални зони, където има малко възможности за активната част от населението. Напускането на по-млади и квалифицирани хора утежнява допълнително ситуацията.

  Свободното движение на хора е основен елемент на единния пазар в ЕС, като то улеснява вътрешната миграция. Икономическата криза, започнала през 2008, например доведе до преместване на млади и образовани хора, които имаха проблеми да си намерят работа в южна и източна Европа, към страните от северозападна Европа.

  Кризата с коронавируса може да има подобен ефект. Ограничените перспективи за намиране на работа и започване на бизнес могат да засилят миграцията на млади хора в рамките на отделните страни, както и между тях.

  Какво предлага ЕП
  Членовете на ЕП призовават за стратегия за целия ЕС. „Най-общо казано, хората се преместват, защото искат по-добър живот. В този контекст за нас е важно, като създатели на политики, да намерим механизми, които да насърчават хората да остават в районите, където са родени — в противен случай ще се изправим пред сериозни демографски дисбаланси в ЕС“, коментира евродепутатът Даниел Буда.

  Членовете на ЕП считат, че прости и гъвкави решения могат да насърчат хората да се преместват или да остават в обезлюдяващи се региони. Това може да стане чрез подобряването на достъпа до високоскоростен интернет, осигуряването на по-добър обществен транспорт или на по-лесен достъп до здравеопазване.

  Доклад, подготвен в комисията по регионално развитие в ЕП, призовава демографските предизвикателства да се превърнат в приоритет за ЕС наред с климатичните изменения и цифровата трансформация. Депутатите смятат, че един координиран подход, основан на принципите на устойчивото развитие, зелената икономика и цифровизацията може да допринесе за обръщане на негативните тенденции.

  Държавите в ЕС и местните власти също имат значителна роля, тъй като чрез плановете за възстановяване от пандемията те могат да поставят акцент върху развитието на най-уязвимите региони.

  Европейският съюз не трябва да загърбва селските и отдалечените райони в своята стратегия за мобилността: транспортните връзки с градовете правят селата по-атрактивни за живот.

  Селският туризъм също има роля, тъй като създава нови и различни работни места.

  Пандемията изведе на преден план разделението на хората според уменията им в дигиталната област, като възрастните хора и живеещите в отдалечени райони са в особено неблагоприятна позиция. Инвестициите в дигиталния сектор трябва да вземат предвид нуждата от образование и достъп до цифровата икономика за всички европейци.

  След пандемията се очаква работата от дома да стане по-популярна и това може да засили привлекателността на селски райони с добра комуникационна инфраструктура. Предприемането на мерки срещу демографските дисбаланси засилва икономическата, социалната и териториалната сплотеност на ЕС и допринася за борба с радикализацията.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Над 81 000 дози ваксини пристигнаха у нас
  В понеделник пристигат над 270 хил. дози от производителя Pfizer/BioNTech
  преди 1 ден
  В „Пирогов“ намаляват цената на PCR теста
  Ваксинационните зони в болницата ще работят без почивен ден, а в „Александровска“ и в събота
  преди 1 ден
  Отпада карантината при пътуване до щата Ню Йорк
  Остават в сила въведените на федерално ниво изисквания за пътуване до САЩ
  преди 1 ден
  Италия глоби Google
  €102 млн. за злоупотреба с господстващо положение
  преди 1 ден
  Ректорите искат отваряне на университетите
  В момента присъствено се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти
  преди 1 ден
  НСИ: Средната заплата за първото 3-месечие у нас е 1454 лв.
  Тя бележи близо 2% ръст спрямо края на миналата година