събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2223 прочитания

    Кои са любимите упражнения на дълголетниците по света?

    Редовното движение е един от факторите за дълъг и здравословен живот
    29 април 2021, 13:18 a+ a- a

    По света има места, в които хората имат радостта да водят дълъг и щастлив живот. Заедно с екип от учени изследователят и автор в National Geographic Дан Бютнър установява пет такива области в света (т.нар. „сини зони“) с най-голяма концентрация на дълголетници. Области, в които хората не само живеят средно до около 100 години, но и остават изключително жизнени до края на живота си. Това са остров Икария, остров Сардиния, остров Окинава, полуостров Никоя и Лома Линда в Калифорния. Към тези региони неотдавна учените прибавиха още едно място - италианско градче Ачиароли.

    Технологичният напредък и работата от разстояние значително улесниха живота ни, но и ни приковаха към мониторите и изпълниха дните ни с тревожност и стрес. Всеки път, когато почувстваме тревожност, стрес или че не ни достига време, организмът ни реагира. Тези възпалителни реакции се натрупват с времето и създават предпоставки за сърдечни заболявания, рак, Алцхаймер и дори повече бръчки.  Едната от тайните на дългия и здравословен живот е редовното движение. Какво можем да научим от опита на дълголетниците по света? 

    Хората в „сините зони“ мислят малко по-различно за движението. Вместо интензивни тренировки фокусът е поставен върху редовното движение през целия ден . „Животът им е динамичен. Не е непрекъснато движение,  комбинация от движение и почивка“, коментира за изданието Well + Good Емили Киберд, основател на градската уелнес клиника в Ню Йорк.Ето и кои са нй-добрите упражнения за дълголетие, вдъхновени от „сините зони“: 

    1. Разходка. Разходката е неизменна част от ежедневието на хората, които живеят в „сините зони“. „За да живееш дълго, не е нужно всеки ден да ходиш в спортната зала или до плувния басейн. По-важно е да превърнеш движението в нещо естествено, в ежедневен навик. Хората, които доживяват до 100 и повече години, продължават да се движат активно до преклонна възраст – ходят много пеш, грижат се за градината си...“, казва Дан Бютнър, който изследва столетниците по света.

    Дори и само 2 часа седмично ходене пеш имат огромен ефект върху здравето. Неотдавнашно проучване на Американското онкологично общество сред 140 000 души установи, че при хората, които са отделяли сумарно 6 часа седмично за разходки, рискът от смърт от сърдечно-съдови, респираторни и ракови заболявания е по-малък, отколкото при тези, които не са активни. 

    2. Каране на велосипед. В „синята зона“ Сардиния например велосипедите са предпочитан начин за предвижване. Според учените това несъмнено има дългосрочни положителни ефекти върху сърдечно-съдовото здраве на местните.

    Подобно на ходенето, карането на велосипед е функционална форма на движение, която редовно може да се прилага в ежедневието. Обмислянето къде бихме могли да караме велосипеда си вместо да шофираме изисква изцяло нова умствена нагласа, но това може да добави години към живота ни.

    3. Танци. Танците са друг начин, чрез който хората в „сините зони“ поддържат физическа активност с хора, които обичат и по начини, които им доставя удоволствие. Танците не са просто начин да ускорим пулса си, те подпомагат и когнитивните функции, защото е необходима координация.

    4. Тай Чи. В Окинава много хора практикуват Тай Чи - поредица от движения, които се изпълняват бавно, съсредоточено и в синхрон с дълбоко дишане. Известна и като „медитация в движение“, Тай Чи е китайска практика на ума и тялото.  Подобно на танците, Тай Чи изисква координация, което носи ползи за когнитивното здраве. Друга полза е, че помага за снемането на стреса. 

    5. Градинарство. Работата в градината е основно силова тренировка и се счита за едно от най-добрите упражнения за дълголетие. „Във всички „сини зони“ хората продължават да се грижат за градината си до 90-те и 100-те си години“, казва Бютнър. Освен това, подобно на колоезденето или разходките, градинарството повдига настроението ни, независимо дали е на градския балкон или в селския двор.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 17 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство