четвъртък, 29 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  478 прочитания

  5 пъти са се увеличили „новите“ българи в сравнение с преди 3 години

  Расте интересът към придобиване на български паспорт по линия на релокация на бизнеса, закупуване на имоти с инвестиционна цел
  22 юли 2021, 09:50 a+ a- a

  3 пъти повече лица са придобили българско гражданство през първите 6 месеца на 2021 – 8 060 на брой в сравнение със същия период на 2017 – 2 618. Близо 5 пъти са се увеличили новите българи през 2020 в сравнение с 2017 на годишна база.

  16 709 лица са придобили българско гражданство за миналата година, според доклада за дейността на Комисията по българско гражданство. За сравнение през 2019 са 8 887 души – двойно по-малко, за 2018 - 8 362, а за 2017 - 3 380.

  За 01.01.-30.06.2020 общо 6 387 лица са придобили българско гражданство, което е с 1 673 по-малко за същия период на тази година, според изнесения отчет на Комисията.

  Ако се запази възходящата тенденция, за цялата 2021 увеличението може да е повече от 5 пъти в сравнение с 4 години назад. Забелязва се засилен интерес от страна на лица извън ЕС към получаване на български паспорт, освен от хората с български произход, посочват от юридическа кантора „Респект консулт“.

  В годината на пандемия много граждани от Великобритания, Хонг Конг, Китай, Турция и Украйна са търсели консултациите им. Най-много запитвания идват по линия на релокация на бизнес, закупуване на имоти с инвестиционна цел, пребиваване и гражданство, обобщава адвокат Николай Василев от „Респект консулт“. Последният случай, по който адвокатите работели, бил на мъж от Хонг Конг. Той желаел гражданство в страна от ЕС.

  "Нашата работа е да презентираме България като подходяща, да убедим клиентите, че това е тяхното място и да извървим трудния административен път заедно с тях", казва Катерина Гушкова, управляващ съдружник на „Респект консулт“. Тя е специалист с дългогодишен опит в областта на стопанското право, част е от експертния екип, учредил и развиващ Тракия икономическа зона, най-мащабната индустриална зона в Югоизточна Европа.

  Мъжът от Хонг Конг успял да подаде документи за пребиваване по старата редакция на Закона за чужденците – с покупката на държавни ценни книжа /ДЦК/. Тази опция позволяваше на чуждестранни лица след инвестиция от поне 1 000 000 лева /или 512 000 евро/ в ДЦК да получат разрешение за постоянно пребиваване. Това обаче е само началото към получаване на български паспорт.

  За да не разкриват конфиденциална информация адвокатите от „Респект консулт“ лаконично отбелязват, че при мъжа от Хонг Конг водещият фактор за придобиване на гражданство са били децата му. С български документ на тях им се отварят широки възможности за образование в целия ЕС, а цената му ще бъде като за европеец, посочва адвокат Василев.

  От пролетта на тази година вече не съществува възможността за получаване на разрешение за постоянно пребиваване с покупката на държавни ценни книжа. "Сега хитът сред чужденците от страни извън ЕС е да участват в колективни инвестиционни схеми и алтернативни инвестиционни фондове", казва адвокат Василев. Сумата за инвестиция отново е 1 милион лева и се търси удвояване година след получаване на постоянно пребиваване, за да се придобие българско гражданство.

  В момента актуалните възможности за постоянно пребиваване са: инвестиции в размер на 2 000 000 лева чрез придобиване на акции или облигации на български търговски дружества, които се търгуват на Българската фондова борса; инвестиции в размер на 1 000 000 лева за придобиване на права по концесионни договори на територията на България; или за придобиване на акции в колективни инвестиционни схеми или алтернативни инвестиционни фондове с произход България; инвестиции в Приоритетни инвестиционни проекти.

  Лица, извършващи дейност по сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите проекти, също могат да се възползват от тези възможности.

  Един от 11 440-те придобили българско гражданство на основание български произход през 2020 е Радж Делик, дигитален номад, изпълнителен директор на Crypto Finance, първата украинска консултантска компания в областта на крипто валутите. Има свой YouTube канал с видео уроци за търговия с криптовалути и инвестиции. Млад, успешен, позитивен, семеен, с две деца. "Винаги съм имал мечта да получа българско гражданство, защото баща ми е етнически българин", споделя Радж. Българско гражданство не се взима лесно и бързо, посочват от „Респект консулт“, които му съдействат при кандидатстването и получаването на документа. Аргументите на Радж Делик да стане горд собственик на български паспорт са „железни“: България е една от страните, които предоставят много оптимално данъчно облагане, подчертава той. Негов приятел от Италия има регистрирана фирма само в нашата страна, защото може да плаща по-малко данъци и е по-удобно да прави бизнес. Като български гражданин Радж Делик може да участва в различни бизнеси, като например рециклирането, на територията на целия ЕС.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 август 2021 г.
  Новите случаи в глобален мащаб се увеличават с 12% за седмица, по данни на СЗО
  преди 13 часа
  ЕК подписва договор за закупуване на лекарство срещу Covid-19
  Sotrovimab може да се използва за лечение на пациенти с леки симптоми на коронавирус, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но които са с висок риск от тежко боледуване
  преди 14 часа
  Goldman Sachs създава фонд за финансиране на децентрализиране на финансите и блокчейн
  Данни на банката показват, че 60% от супер богатите фамилии притежават или инвестират в крипто
  преди 14 часа
  преди 15 часа
  Wizz Air очаква почти пълно възстановяване на пътникопотока през юли и август
  Търсенето се увеличава заради летните почивки, облекчаване на мерките във Великобритания би помогнало допълнително