неделя, 19 септември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1139 прочитания

  Проучване: Южното Черноморие е предпочитано за лятна почивка в България

  Близо 60% от българите предпочитат да разделят ваканционните дни на няколко по-кратки пътувания
  23 юли 2021, 10:48 a+ a- a

  Пандемичната обстановка вече втора година оказва значително влияние върху избора на лятна дестинация за почивка на българите. Проучване на OLX отчита 40% отлив на туристи в Гърция и чужбина през лято 2021 в сравнение със същия период през изминалата година.

  Очаквано, през летния сезон се наблюдава по-голямо търсене на почивки на морето (70%), следвани от такива на „село и къщи за гости“ (20%). Този начин на настаняване става все по-популярен, а това се отразява и върху предлагането в платформата.

  Проучването посочва също, че южното Черноморие е предпочитаната дестинация за лятна почивка в България. Все повече потребители се ориентират към самостоятелни и нискобюджетни места за настаняване, сред които бунгала (147% ръст на търсене през 2021 г. в сравнение с 2020 г.), каравана (170% ръст), къща (отново 170% ръст) или апартамент (174% ръст) под наем.

  „Ясно виждаме последиците от пандемията и промяната в потребителското търсене във връзка с летните почивки. През платформата ни се предлагат все повече места за самостоятелно настаняване, концентрирани на българското Черноморие. Противоепидемичните мерки и усложнената пътна обстановка явно са повлияли върху избора за лятна почивка на българите, като очакваме тази тенденция да се запази поне до следващия туристически сезон“, споделя Камен Янкулов, управител на OLX.

  „Интересен е и начинът, по който българите почиват – близо 60% от тях предпочитат да разделят ваканционните дни на няколко по-кратки пътувания (до 1 седмица и по-малко) в сравнение с тези, които почиват за по-дълъг период (2 седмици или повече) – те са около 30% от всички запитани потребители“, допълва Янкулов.

  Платформата отчита и по-нисък процент на потребители, предпочитащи съвместното пътуване – под 10% от тях избират да пътуват с автобус, влак или чрез споделено пътуване, за сметка на близо 90%, които използват личния си автомобил. Това се дължи както на промяната в поведението и нагласата към все по-индивидуални изживявания, така и на удобството и гъвкавостта, която предоставя пътуването с лично превозно средство.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  В тези изнесени пунктове в страната ще има ваксинации през уикенда
  Вижте къде ще се правят ваксинации и в София
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Чуждите инвестиции у нас със спад от 64% до юли
  Най-големите нетни потоци от преки инвестиции в страната за първите 7 месеца на 2021 са от Люксембург, Нидерландия и Германия
  преди 2 дни
  Румъния отново включи България в „жълтата зона“
  Вижте какво се променя за българите
  17 септември 2021, 14:01
  Карантинирани са по-малко от 1% от учителите и учениците
  До момента министърът на образованието и науката не е издал заповед за преминаване към дистанционни занятия на випуски или училища
  17 септември 2021, 13:11
  Преброителите започват обхода утре
  Те ще минават между 8.00 и 20.00 часа всеки ден