събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6004 прочитания

    Как се гради „дълга връзка” между професионалисти и работодатели в ИТ сектора?

    Какви са плюсовете и минусите на дългосрочните отношения в динамичния сектор – пред Economy.bg разказват Боряна, Валентин и Явор от екипа на Немечек България
    04 август 2021, 12:35 a+ a- a

    От ляво надясно: Явор, Валентин и Боряна

    Какво задържа ИТ професионалистите дълги години в една компания, чувстват ли се „спрели” и какви са плюсовете и минусите на дългосрочните отношения в динамичен сектор като технологичния? Отговори на тези въпроси потърсихме от ИТ специалисти от екипа на Немечек България. Компанията има едно от най-ниските текучества на кадри в ИТ бранша в страната, а някои членове на екипа имат близо 20-годишна история.  Пример за това са  Боряна Тодорова и Валентин Василев, които имат съответно 15 и 18 години опит в компанията. За подобна „дълга връзка“ мечтае и Явор Лазаров, който се присъединява към компанията само преди 9 месеца. 

    Боряна Тодорова е част от екипа на компанията от 2006 и в момента съвместява няколко позиции - QA Team Lead, Process Improvement Consultant, Team Coach и ISO Auditor. Работи в екип CenterMine 

    Как започна историята ти в Немечек България?
    Боряна Тодорова: В компанията съм от 2006 година. Тогава си търсех работа, а Немечек България -  QA. Най-важното за мен в онзи момент беше да работя с хора, които знаят и могат повече от мен, да имам тийм лидер, от когото да се уча. 

    Валентин Василев: В далечната 2003 година. Предишната ми фирма започна буквално да се разпада и трябваше да търся нещо ново. Тогава моят приятел от студентските години – Боса (Станимир Атанасов, понастоящем главен директор DocuWare R&D в Немечек България) ми предложи работа в компанията. Обясни ми, че ще започнем с нови технологии за пренаписване на съществуващ продукт на немска фирма – DocuWare. Приех бързо, най-вече защото много приятели от студентската ми компания вече бяха част от Немечек България. 

    Явор Лазаров: Всичко започна с малък инцидент. 1 ноември 2020 трябваше да е първият ми работен ден в Немечек България, но точно тогава бях диагностициран с COVID-19. Много приятно впечатление ми направи реакцията на хората от моя екип DocuWare, които ме увериха, че за тях няма проблем и ми пожелаха бързо оздравяване. Слава богу, не изкарах болестта тежко и започнах работа няколко седмици по-късно.

    Какво ти хареса тогава?
    Боряна Тодорова: През първия ми работен ден моят тийм лидер ме разходи из офиса и ме запозна с един от пионерите в  Немечек България – Кольо. Той играеше на тенис масата, която тогава бе много централна част от офисното преживяване за малкия ни екип. Още тогава си дадох сметка, че най-вероятно ще остана във фирмата, защото очевидно хората в нея са готини и много спокойни. Още тогава  нашата фирма правеше за служителите си повече от останалите. Имаше справедливо заплащане, работна среда на разбиране, доверие и подкрепа, възможност да работим по креативни, предизвикателни проекти. Харесаха ми и благотворителните инициативи.

    Валентин Василев: Най-вече възможността за работа с приятели. На практика преди това се бях ориентирал в съвсем различна сфера, но реших да пробвам с идеята за спокойствие и добро заплащане.

    Явор Лазаров: Много ми хареса, че тийм лидерът на DocuWare екипа в Немечек България Станимир Атанасов ме подкрепи да вляза бързо в час. Onboarding процесът мина много гладко – всички колеги бяха изключително отзивчиви. Добрата комуникация и подреденост ми допаднаха веднага.

    Валентин Василев е Travelling Expert, Team Consultant, Mentor и Software Architect в DocuWare екипа на Немечек България. Част от компанията е от 2003

    А какво ти харесва сега?
    Боряна Тодорова: Въпреки че днес във фирмата работят над 320 служители, всички имаме своята свобода. Също така възможността за усъвършенстване на уменията. Има усещане, че всички ние правим смислени и важни неща.

    Валентин Василев: Най-вече свободата. Тук мога да правя онова, което сметна за полезно за работата, а и за самия мен. 

    Явор Лазаров: Първо,че работата е предизвикателна. Второ,че успях да науча много неща, които преди не знаех. Още по-хубавото е, че тук имам перспектива да развивам уменията си, да не зациклям на едно място. А това беше минус на някои предишни работни места.

    Кой е най-хубавият ти момент?
    Боряна Тодорова: Сякаш най-хубавите моменти съвпадат с най-трудните. Защото, след като си преодолял едно предизвикателство, се чувстваш най-доволен. Помня как за 10-годишнината на Немечек България имахме много интересни занятия – например уроци по танго. Нямам музикален слух, не съм атлетична и като цяло не съм добра в танците. Но както всички останали, така и аз се постарах. И „черешката на тортата” беше, че успях да танцувам с нашия шеф Георги Брашнаров. А той е отличен танцьор.

    Валентин Василев: Беше належащо да пренапишем един от основните модули на DocuWare. Това беше сложна задача – имаше нужда от правилно планиране и внимателно имплементиране на промените. Радвам се, че бях сред хората, които движиха проекта, защото така успях да пробвам нещо съвсем ново и да разбера доколко наистина работи. След 3-годишна работа се получи наистина страхотно – беше най-силният ми момент във фирмата.

    Явор Лазаров: Най-хубавото в Немечек България и в екипа на DocuWare е, че липсват големи амплитуди. Работата върви плавно, което ме кара да се чувствам добре.

    Явор Лазаров е Cloud Ops в екип DocuWare в Немечек България от есента на 2020

    Кой е най-тежкият ти момент?
    Боряна Тодорова:  Не обичам да наричам моментите тежки, за мен те са по-скоро предизвикателства. А предизвикателствата ни помагат да станем по-добри. И сякаш най-голямото предизвикателство за мен е това да се отуча от старите умения и навици, за да мога да придобия нови. 

    Ето и една история  - случи се на първия ни тиймбилдинг в Девин. Сред основните акценти в него беше посещение на Харамийската пещера. Трябваше да изкача 10 метра почти вертикална скала, след което да се спусна с въже от около 40 метра височина в залата. За човек като мен, който има страх от височини, беше истински предизвикателно.

    Валентин Василев: Имал съм много такива. Но вероятно най-тежкият бе на Хелоуин 2014, малко преди рок концерта на нашата фирмена банда. Буквално в последния момент, два дни преди да пуснем новата версия на DocuWare, един колега пристигна от Германия с много нови задачи. Беше трудно да кажем дали изобщо можем да ги свършим за толкова кратко време. Повечето колеги много се забавляваха, а аз се чудех – „Аз ли съм луд, или пък те са лудите?“. В крайна сметка, всичко завърши добре.

    Какво си мислеше в началото за компанията?
    Боряна Тодорова:  Абсолютно нищо. Научих първите неща за фирмата от работното ми интервю с основателя Георги Брашнаров.

    Валентин Василев: Почти нищо. По онова време Немечек България тепърва започваше своя път и все още не беше изградила името, което има днес.

    Явор Лазаров: Преди да достигна до първото интервю за работа, бях чел и позитивни, и негативни неща за Немечек България. Но след като се зачетох по-внимателно и поразпитах някои познати, разбрах, че всичко в компанията е добре структурирано. Също така, че Немечек България има силна позиция на българския пазар – 20-годишната история е нещо впечатляващо. Накратко – очаквах компанията да е устойчива, на което държа.

    А какво си мислиш днес?
    Боряна Тодорова:  Днес знам, че фирмата е много шарена. Че всички в Немечек България са изключително отворени и готови да споделят знания – мисля, че това е голямата ни сила.

    Валентин Василев: След толкова години мога да кажа, че компанията е супер. Хората тук са страхотни. Продължава да ми харесва, много.

    Явор Лазаров: Мислех, че ще има по-голяма дистанция между хората. Оказа се, че можеш да отидеш буквално при всеки от екипа, включително при мениджъра ти, и да попиташ нещо и той ще ти помогне.  По време на редовните фирмени срещи се споменава за колеги, които са в компанията от 15 или 20 години. Това прави изключително силно впечатление.

    Очаквал/а ли си да останеш толкова години?
    Боряна Тодорова: Още първия ден бях наясно, че ще остана дълго време тук.

    Валентин Василев: Напротив. Очакванията ми бяха за временна работа, докато се ориентирам към нещо по-сериозно.

    Какво е да си в „дълга връзка” с Немечек България?
    Боряна Тодорова:  Годините в тази връзка не се усещат. Динамиката в нея е прекрасна. Тук има всичко – разнообразни проекти, много технологии, клиенти от различни култури, колеги със сериозна експертиза, които могат да ти помогнат да надградиш онова, което знаеш. Като всяка дълга връзка е – развиваме се индивидуално, но и заедно. 

    Валентин Василев: Наистина е доста сходно с дългите романтични връзки. Развиваш привързаност към компанията, основана на усилията и работата, които си инвестирал в нея. А пък знаейки колко си инвестирал, чувстваш едновременно удовлетворение от постигнатото и желание да се бориш и да решаваш всички нови проблеми.

    Някога усещал/а ли си, че си „спрял/а”?
    Боряна Тодорова:  Не, тук няма как да ти стане скучно. Освен това, аз наистина обичам да намирам бъгове, обичам да уча нови технологии. А и от 9 години насам работя със стажанти – вълнуващо е да работиш с тях стъпка по стъпка и накрая да видиш как част от тях вече са станали тийм лидери.

    Валентин Василев: Да, усещал съм. Хубавото е, че тези моменти на отчаяние са малобройни. Точно тогава разбираш, че всъщност компанията ти предоставя свободата да се променяш и развиваш. И само от теб зависи дали ще го направиш.

    А може ли да си пропуснал/а нещо?
    Боряна Тодорова:  Най-много съжалявам, когато изпусна тийм билдинг или някое фирмено парти. Случвало се е да се прибирам от командировка и от летището директно да отивам на коледното ни парти.

    Валентин Василев: Ако човек реши, може да разглежда живота като поредица от пропуснати възможности. Със сигурност и в Немечек България имам много такива моменти. Но съм сигурен, че много повече са тези, в които съм взел правилното решение и съм се развивал в правилната посока.

    Какво още искаш да ти се случи в компанията?
    Боряна Тодорова:  Индустрията, клиентите и пазарът непрекъснато ни изненадват. Пожелавам си това никога да не спира.

    Валентин Василев: Освен да се пенсионирам тук? Сериозно, надявам се в Немечек България да се утвърждават все по-добри практики. Самият аз работя усилено за това и виждам прогрес в компанията като цяло. А всички добри практики се изплащат многократно в перспектива. 

    Явор Лазаров: Виждам доста предизвикателства, както и възможности за израстването ми като професионалист. Това е нещото, което искам да ми се случи най-много в Немечек България – да надграждам уменията си. Тук съм от едва 9 месеца, но съм готов за дълга връзка! Искам да празнувам своята 10-та или 20-та годишнина в Немечек България, а защо не и да се пенсионирам тук.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Немечек България в Jobs.bg ТУК.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 16 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство