петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2786 прочитания

    Европейската нощ на учените представя най-новите открития

    Според ново проучване европейците вярват, че науката и технологиите ще окажат положително въздействие върху начина ни на живот
    24 септември 2021, 11:42 a+ a- a

    На 24 и 25 септември 2021 ще се проведе тазгодишното издание на Европейска нощ на учените. Всяка година на форума биват представени най-новите научни открития и влиянието, което имат върху ежедневието ни и за икономическото и регионално развитие. Предвид епидемията от COVID-19, Европейската нощ на учените тази година ще се проведе в хибриден формат, включващ събития на живо и онлайн инициативи. Всички присъствени модули ще бъдат реализирани при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

    Официалното откриване на Европейска нощ на учените ще се състои на 24 септември 2021 от 18.30 часа в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“. Специален гост на събитието ще бъде еврокомисар Мария Габриел.

    Както всяка година, в програмата се включват представители на различни сфери на науката. През 2021 мотото на Европейската нощ на учените е „Науката и иновациите са ключ към желаното бъдеще“. Особено внимание се обръща по време на събитията на ролята на науката и иновациите за прехода към Зелена и Дигитална икономика в Европа.

    Участниците в Европейската нощ на учените на 24 – 25 септември ще могат да се включат в различни събития в София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Бургас, Хасково, Ямбол, Силистра, Видин, Разград и Тараклия (Молдова) и да участват в дискусионни клубове, кабинети по любопитство и др.

    Според ново проучване на Евробарометър 9 от всеки 10 граждани на ЕС смятат, че като цяло влиянието на науката и технологиите е положително. Гражданите очакват редица технологии, които понастоящем са в процес на разработване, да окажат положително въздействие върху нашия начин на живот през следващите 20 години, като това са по-специално слънчевата енергия (92%), ваксините и борбата с инфекциозните болести (86%) и изкуственият интелект (61%).

    Освен това резултатите показват висок интерес към науката и технологиите (82%) и желание сред гражданите да научат повече за тях на места като кметства, музеи и библиотеки (54%). Когато бъдат попитани в кои области научните изследвания и иновациите могат да доведат до промяна, респондентите най-често споменават здравеопазването, медицинските грижи и борбата с изменението на климата. Тези резултати са в съответствие с нарастващия интерес към нови медицински открития, който се е увеличил от 82% на 86% от 2010 насам.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 11 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 11 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 18 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 19 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава