вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8998 прочитания

    Women in IT: Калина Николова, Software Engineer, ITIDO

    Не съм учила в университет. Подготвих се за IT сферата директно през академията на „Телерик“ – разказва Калина
    24 март 2022, 09:08 a+ a- a

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Вижте какво сподели Калина Николова, Software Engineer, ITIDO:

    Разкажете ни за Вашето образование.
    Не съм завършила (и започвала) университет. Подготвих се за IT сферата директно през академията на „Телерик“. Винаги съм била насочена към практическото приложение на знания и не ме е свъртало задълго в класна стая. Още през ученическите ми години много по-привлекателно място за мен беше “Робопартанс” – училище по роботика, което посещавах веднъж седмично, където и впоследствие преподавах.

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечели?
    Майка ми работи в ИТ сферата и за мен винаги е била естествена среда. Тя ме подтикна и към първите ми стъпки в информатиката – именно в лего роботиката, когато бях на 12. Дълги години си представях, че мечтаната ми работа е “решаване на логически задачи”. В един момент осъзнах, че точно това съм правила през цялото време.

    Каква беше първата Ви работа?
    Първата ми работа беше на 16 години в магазин за военна и полицейска екипировка. Чувствах се колкото развълнувана, толкова и притеснена - не бях свикнала да общувам толкова с хора, и то в професионална среда. Но точно там се научих да излизам от зоната си на комфорт, да бъда самостоятелна и да се стремя към целите, които съм си поставила, колкото и страшни да звучат те. Също усвоих умението да приемaм критика и да я използвам в свой плюс.

    Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    Първата ми работа в ИТ беше точно след „Телерик“ като Junior Software Engineer. Спомням си, че бях изненадана да разбера колко малко всъщност знам и колко тепърва ще уча, изпробвам и създавам. Но попаднах на страхотни ментори, благодарение на които израснах повече, отколкото дори си давах сметка по време на процеса.

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера, в какво се състои работата Ви?
    В момента съм Java Software Engineer в ITIDO. Kомпанията е насочена към решаване на софтуерни предизвикателства, които клиентите ни срещат в процеса на развитието си. В екипа има богата техническа и бизнес експертиза в разработването на различни по мащаб и цел софтуерни продукти. Един работен ден за мен включва среща с екипа за коментиране на прогреса по даден проект и решаване на пречки или забавяния; преглед на предстоящи задачи по продукта; предложение на различни идеи за изпълнение и разбира се, създаването на програмата, която да изпълнява целта на продукта. Понеже ИТ сферата е изключително бързорастяща и променяща се, друга голяма част от ежедневието ми е учене и изпробване на нови знания и технологии. А най-страхотно е, че съм част от компания, в която имам свободата да избера полето си на развитие и да бъда подкрепяна по този път!

    Какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    Най-мотивиращото в сегашния момент е доближаването ми до ниво, на което вече ще съм достатъчно опитна да споделям знания и мъдрости с по-голям кръг от хора. Колкото повече технологии опознавам, толкова по-ясно ми става, че цялостните концепции на повечето от тях са тясно свързани. Започвам малко по малко да виждам цялата картинка, колкото и да са бледи все още дълбините на тези знания. А да мога да споделям наученото ще означава да се срещам с повече интересни хора, да обменяме идеи и да растем заедно по начин, по който класна стая и учебник не могат да предложат.

    Кои са Вашите ролеви модели, хората от които се учите?
    Ролевите ми модели са всички, които съм чувствала като ментори – хората, които винаги са знаели по какъв начин да ми помогнат и как да постъпят във всяка ситуация, спокойно и рационално. Изключително много ценя земните хора, такива, които не се приемат прекалено насериозно и които приемат трудностите с хумор и вдъхновение.

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    Не съм попадала на място, на което да съм жена е било голямо предизвикателство :)

    Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    Имала съм късмет винаги да работя с колеги, които ценят дамите в екипа си. Била съм сред хора, за които водещи са характер, знания и умения независимо от пола.

    Кои са най-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
    “А ти не си ли прекалено хубава, за да си програмист?” - Че защо едното да ни спира за другото? :)

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    Както можеше да се предположи от нетърпимостта ми към класни стаи - аз съм изключително динамична личност. Обичам да спортувам, карам колело, тренирам карате и се опитвам да се движа колкото се може повече. Бързите скорости също ме влекат – карам мотор и състезателен картинг, скачала съм от мостове и самолети и бих искала да изкарам лиценз за парашутист. Когато все пак успея да се кротна, обичам да рисувам и да чета романи и психологическа литература. Бири с приятели също винаги са добре дошли.

    Ако можете да се обърнете към момичета, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    За мен най-важното при избора на професионалния път е каква е личната ти мотивация – да чувстваш, че работиш с цел и удовлетворение от резултатите. ИТ сферата е толкова развита и богата, че може да те отведе навсякъде – и по света, и в уменията ти. Среща те с най-разнообразни и страхотни хора и ти дава възможност за невероятен брой кариерни възможности – от работа с машини до комуникация с хора, проследяване на развитието на даден проект, управление на екип, та дори и до създаване на собствен продукт, с който искаш да помогнеш на света. Вярвам, че няма нищо невъзможно – стига да не поставяш граници на въображението си!

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на ITIDO TECHNOLOGIES LTD в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    Women in IT: Добринка Йорданова, старши инженер „Техническа поддръжка“, Progress

    Women in IT: Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
    Women in IT: Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Women in IT: Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 47 минути
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 2 часа
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 19 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 20 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 20 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 21 часа