понеделник, 22 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9650 прочитания

  Women in IT: Калина Николова, Software Engineer, ITIDO

  Не съм учила в университет. Подготвих се за IT сферата директно през академията на „Телерик“ – разказва Калина
  24 март 2022, 09:08 a+ a- a

  В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

  Вижте какво сподели Калина Николова, Software Engineer, ITIDO:

  Разкажете ни за Вашето образование.
  Не съм завършила (и започвала) университет. Подготвих се за IT сферата директно през академията на „Телерик“. Винаги съм била насочена към практическото приложение на знания и не ме е свъртало задълго в класна стая. Още през ученическите ми години много по-привлекателно място за мен беше “Робопартанс” – училище по роботика, което посещавах веднъж седмично, където и впоследствие преподавах.

  Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечели?
  Майка ми работи в ИТ сферата и за мен винаги е била естествена среда. Тя ме подтикна и към първите ми стъпки в информатиката – именно в лего роботиката, когато бях на 12. Дълги години си представях, че мечтаната ми работа е “решаване на логически задачи”. В един момент осъзнах, че точно това съм правила през цялото време.

  Каква беше първата Ви работа?
  Първата ми работа беше на 16 години в магазин за военна и полицейска екипировка. Чувствах се колкото развълнувана, толкова и притеснена - не бях свикнала да общувам толкова с хора, и то в професионална среда. Но точно там се научих да излизам от зоната си на комфорт, да бъда самостоятелна и да се стремя към целите, които съм си поставила, колкото и страшни да звучат те. Също усвоих умението да приемaм критика и да я използвам в свой плюс.

  Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
  Първата ми работа в ИТ беше точно след „Телерик“ като Junior Software Engineer. Спомням си, че бях изненадана да разбера колко малко всъщност знам и колко тепърва ще уча, изпробвам и създавам. Но попаднах на страхотни ментори, благодарение на които израснах повече, отколкото дори си давах сметка по време на процеса.

  В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера, в какво се състои работата Ви?
  В момента съм Java Software Engineer в ITIDO. Kомпанията е насочена към решаване на софтуерни предизвикателства, които клиентите ни срещат в процеса на развитието си. В екипа има богата техническа и бизнес експертиза в разработването на различни по мащаб и цел софтуерни продукти. Един работен ден за мен включва среща с екипа за коментиране на прогреса по даден проект и решаване на пречки или забавяния; преглед на предстоящи задачи по продукта; предложение на различни идеи за изпълнение и разбира се, създаването на програмата, която да изпълнява целта на продукта. Понеже ИТ сферата е изключително бързорастяща и променяща се, друга голяма част от ежедневието ми е учене и изпробване на нови знания и технологии. А най-страхотно е, че съм част от компания, в която имам свободата да избера полето си на развитие и да бъда подкрепяна по този път!

  Какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
  Най-мотивиращото в сегашния момент е доближаването ми до ниво, на което вече ще съм достатъчно опитна да споделям знания и мъдрости с по-голям кръг от хора. Колкото повече технологии опознавам, толкова по-ясно ми става, че цялостните концепции на повечето от тях са тясно свързани. Започвам малко по малко да виждам цялата картинка, колкото и да са бледи все още дълбините на тези знания. А да мога да споделям наученото ще означава да се срещам с повече интересни хора, да обменяме идеи и да растем заедно по начин, по който класна стая и учебник не могат да предложат.

  Кои са Вашите ролеви модели, хората от които се учите?
  Ролевите ми модели са всички, които съм чувствала като ментори – хората, които винаги са знаели по какъв начин да ми помогнат и как да постъпят във всяка ситуация, спокойно и рационално. Изключително много ценя земните хора, такива, които не се приемат прекалено насериозно и които приемат трудностите с хумор и вдъхновение.

  Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
  Не съм попадала на място, на което да съм жена е било голямо предизвикателство :)

  Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
  Имала съм късмет винаги да работя с колеги, които ценят дамите в екипа си. Била съм сред хора, за които водещи са характер, знания и умения независимо от пола.

  Кои са най-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
  “А ти не си ли прекалено хубава, за да си програмист?” - Че защо едното да ни спира за другото? :)

  Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
  Както можеше да се предположи от нетърпимостта ми към класни стаи - аз съм изключително динамична личност. Обичам да спортувам, карам колело, тренирам карате и се опитвам да се движа колкото се може повече. Бързите скорости също ме влекат – карам мотор и състезателен картинг, скачала съм от мостове и самолети и бих искала да изкарам лиценз за парашутист. Когато все пак успея да се кротна, обичам да рисувам и да чета романи и психологическа литература. Бири с приятели също винаги са добре дошли.

  Ако можете да се обърнете към момичета, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
  За мен най-важното при избора на професионалния път е каква е личната ти мотивация – да чувстваш, че работиш с цел и удовлетворение от резултатите. ИТ сферата е толкова развита и богата, че може да те отведе навсякъде – и по света, и в уменията ти. Среща те с най-разнообразни и страхотни хора и ти дава възможност за невероятен брой кариерни възможности – от работа с машини до комуникация с хора, проследяване на развитието на даден проект, управление на екип, та дори и до създаване на собствен продукт, с който искаш да помогнеш на света. Вярвам, че няма нищо невъзможно – стига да не поставяш граници на въображението си!

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на ITIDO TECHNOLOGIES LTD в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ:

  Women in IT: Добринка Йорданова, старши инженер „Техническа поддръжка“, Progress

  Women in IT: Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
  Women in IT: Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
  Women in IT: Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  Байдън се отказа от президентската напревара
  Той подкрепи Камала Харис за следващия кандидат на демократите в САЩ
  преди 5 часа
  За 7 г. Wizz Air е обслужила над 4 млн. пътници на летище Варна
  Авиокомпанията обслужва 12 дестинации в 7 държави от морската ни столица
  преди 6 часа
  OpenAI с по-евтина версия на най-мощния си ChatGPT
  GPT-4o mini, е по-интелигентен и с над 60% по-евтин от GPT-3.5 Turbo
  19 юли 2024, 16:11
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  19 юли 2024, 15:56
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  19 юли 2024, 11:42
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света