петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2963 прочитания

    Днес коучингът е необходим повече отвсякога, за да извади най-доброто от хората

    Красотата на подхода е в това, че не съди и не дава готови решения, казва Ани Сиракова, обучител и коуч
    04 април 2022, 15:55 a+ a- a

    Ани Сиракова, обучител и коуч. Снимка: Личен архив

    Ани Сиракова е първият сертифициран практик у нас по емоционална интелигентност по метода на Genos International. След успешна корпоративна кариера, Ани предприема ново професионално предизвикатество, следвайки страстта си към учене и развитие на човешкия потенциал, в посока коучинг и обучения. Основният й фокус е развитие на лидери и мениджъри и подпомагане на организациите за изграждане на емоционално интелигентни работни места. Ани си партнира с Дочева & партньори, една от първите консултантски и обучителни фирми у нас в различни фирмени проекти. 

    Професионалната ѝ кариера от 25+ години е свързана с международни и български компании (Nestle, Danone, Anheuser-Busch InBev, БТК , Alcatel-Lucent ), където е натрупала богат практичен лидерски опит.  

    Притежава диплома за коучинг Practitioner Coach Diploma към Noble Manhattan с акредитация от International Institute of Coaching and Mentoring (IIC&M) и The Institute of Leadership & Management (ILM). 

    Ани, кога и как започнахте да се занимавате професионално с коучинг?
    Запознах се с коучинга преди години съвсем случайно на един семинар, по покана на моя позната. Осъзнах, че съм го правила интуитивно в работата ми на корпоративен мениджър, но не съм познавала метода. Спомням си ясно колко силно ме завладя коучинга и с лекота взех решение да се обуча за професионален коуч и развивам в тази посока. 

    Година по-късно, всичко това доведе до промяна в моето кариерно развитие. Коучингът ми помогна да осъзная своя талант, ценности, това, което ме пали и изпълва с енергия, любов и смисъл. Помогна ми да направя първите малки стъпки в нова за мен посока и да следвам страстта си за учене и развитие. Това беше резултат от дългото пътуване в моята вътрешна реалност и раздяла с корпорацията.

    Сега си давам сметка, че онзи семинар не е била случайна среща и както казва Стив Джобс, като свържем точките, ще стигнем до мястото, където сме сега. 

    Освен че го преживях, видях и огромния потенциал на коучинга като нов метод в бизнеса за развитие на хората в организациите, който все още не беше познат у нас. Например, докато работих в корпорациите, с нас като мениджъри никой не се занимаваше с нашите вътрешни предизвикателства и бариери, които ни пречат да се движим напред и постигаме цели с хората, които ръководим.  

    Днес коучингът е необходим повече от всякога, за да извади най-доброто от хората за справяне с промените, несигурността и динамиката на времето. Особено за лидерите в две посоки – да бъдат подкрепяни чрез коучинг и да придобият коучинг стил в лидерството си.    

    Какво е за Вас коучингът и с какво е уникален подходът?
    Отговорът идва от същността и ползите на коучинга. Аз съм практичен човек и за мен коучингът е доказано практичен метод, помагащ на хората да се предвижат напред към конкретна цел или решение. Красотата на подхода е в това, че не съди хората и не дава готови решения, а е пътуване във вътрешната реалност на хората, помагайки им да повишат осъзнатостта и разширят мисленето. 

    Съзнанието е мястото, където се раждат всички възможности и колкото повече осветяваме това място, толкова повече възможности и избори ще виждаме пред нас. Според мен осъзнатостта е огромен дефицит днес, средната ежедневна осъзнатост е ниска и ни помага само да структурираме мислите си, но не и да ни предвижи напред. Точно тук е мястото като коуч да оказвам позитивно въздействие и промяна в мисленето и поведението на хората, за да постигат желани резултати. 

    Моята сила е да подкрепям и помагам на хората. Често имаме добри намерения да помагаме, но знаем ли как да го правим? Това за мен е коучингът – начин да въздействам и подкрепям хората чрез подход, с който мога да съм не само полезна, но и да ускоря пътя, вместо да се лутат сами. Има практически стъпки, които човек да предприеме и в коучинг партньорство да изградим моста, по който да мине и отиде там, където иска да бъде. Този мост се гради с нови модели на мислене и промяна в поведението. Старите навици ще ни заведат до старите резултати. Чрез коучинг процеса можем да павираме нов мост.  

    Разкажете ни за Вашия път на развитие като професионален коуч.
    Началото винаги е трудно. Коучинг обучението от година и половина постави стабилна основа за надграждане. С колегите ми бяхме много ентусиазирани и продължихме и след курса да се подкрепяхме и правим коучинг сесии, да тренираме основните умения и да си даваме обратна връзка. Винаги е полезно да черпим от опита на другите в коучинг общности, форуми, събития, списания. Днес е лесно и достъпно да се учим от най-добрите в света, следвайки ги в социалните медии, както и в платфоми като WBECS (World’s Leading Platform for Business & Executive Coaches).

    Задълбочаването в коучинга и любопитството ми ме отведоха в света на невронауката. Винаги ми е бил интересен и загадъчен човешкия мозък и как функционира. Питах се: какво се случва в мозъка на човек по време на коучинг? Как се подобрява мисленето на хората, как се ангажират и мотивират за действия? Разбрах, че за да извадим най-доброто мислене на човека, трябва да достъпим префронталния кортекс (ПФК), където е нашето творческо мислене. Имаме нужда от ПФК, защото той ще ни придвижи напред. По пътя обаче застават нашите емоции и ни е нужно да знаем как да се справим интелигентно с тях, за да използваме капацитета на ПФК. 

    Продължих професионалното си развитие като се сертифицирах като практик по емоционална интелигентност. Това обогати моя личен опит като човек и коуч, да мога да възприемам и разбирам своите и на другите емоциите и как въздействат на нашето мислене и поведение. С тези умения и познания надградих по-преднамерен коучинг подход. За да се справят хората с предизвикателство или с решение на по-комплексни проблеми, каквито са повечето в днешно време, е полезно да насочим фокуса към тяхното мислене. Поставяме хората в продуктивно състояние към резултата, който е желан и така мозъкът позволява на хората да достъпят ПФК, да отворят творческото си мислене и да създават прозрения или  т. нар. „аха“ моменти. Това е „кликване“ на невроните, които правят нови връзки, отделя се енергия и това ни кара да се чувстваме страхотно и да се мотивираме с ангажираност и действия. „Това е страхотна идея и ще го направя“ и през проследяване на действията, хората формират навик и променят поведението си.

    В обобщение, нужна е силна посветеност, задълбочаване и отдаденост към собственото ни развитие като човек и коуч, за да окажем позитивно въздействие и придвижим човек към положителна промяна. 

    Как прилагате коучинга практически? 
    Избрах своята област на приложение на коучинга на работното място, защото вярвам в промяната отвътре навън. Познавам корпорацията отвътре и това е огромно предимство. Вярвам, че качествената промяна в начина по който взаимодействаме и ръководим хората ще доведе до количествен растеж на бизнеса.

    Ясният фокус е важен за развитието и изграждане на коучинг експертиза в конкретни области. Моите са: 

    •Казуси на клиенти, свързани с професионални предизивикателства – преструктуриране в организацията, започване на нова роля, подобряване на лидерски умения, баланс работа/личен живот и т.н.

    •Коучинг за развитие на основните компенеции на емоционалната интелигентност – за лидери и сътрудници, които нямат ръководна роля. По-конкретно работя с асесмънтите на Genos International за емоционално интелигентни поведения на работното място, които са изключително полезен инструменти за развитие и ценна отправна точка за коучинг взаимодействие. Самите компетенции са важни за съвремието компетенции, поради влиянието им върху поведението на работното място.

    •Коучинг за проследяване на обучение – това е продължение на обучителния процес с коучинг сесии, които целят да проследят напредъка и практическото приложение на наученото в обучителните програми. 

    Коучингът е много добър практичен метод, но не е панацея. Смятам, че когато внимателно се комбинира и допълва с други методи за учене и развитие, дава много добри резултати и ускорява процеса на постигане на целите. За мен и важно да подкрепя клиента в постигане на неговите цели, по най-добрия начин, което включва интегриране на различни подходи според неговия контекст и цел – обучение, асесмънт, коучинг.

    Какво предстои пред Вас?
    Комбинирайки коучинга с емоционалната интелигентност, скоро предстои да пуснем нова програма „Лидерът като коуч“ на Genos International. Нямам търпение да започна да обучавам лидерите и да им предавам знания, техники, инструменти и структура, за да използват ефективно коучинга в лидерството.  

    ВИЖТЕ ОЩЕ: 

    Какво е и какво не е коучингът и защо стана толкова популярен?
    Коучинг професията е нова за България и е често неразбрана, но ще става все по-популярна
    Коучингът е съвместно постижение

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 24 минути
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 16 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 17 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 17 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 24 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 1 ден
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава