петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6885 прочитания

    Пет по-малко познати пътеки в България, които да посетим (Снимки)

    Препоръки от най-новата си книга пред Economy.bg споделя създателката на платформата „Друми в думи“ Ели Иванова
    14 април 2022, 12:21 a+ a- a

    Ели Иванова на екопътека „Райски изглед“. Снимка: Ели Иванова

    Райски изгледи, мистични древни паметници, спиращи дъха височини, носещи свежест и прохлада водопади... Всичко това можете да видите и преживеете по маршрутите, които Ели Иванова е събрала в своята трета книга „52 по-малко познати пътеки за всеки“ („Сиела“).

    Ели Иванова, която е създател на популярния блог за туризъм „Друми в думи“, предлага на пътешествениците точни указания и ценни съвети. Маршрутите са класифицирани според тяхната трудност, като има както леки разходки, така и високопланински преходи. 

    Книгата започва с няколко пътеки в Рила, Пирин и Родопите, продължава с посещения на живописни водопади в Беласица, пътеки в гордия Балкан, още няколко планини и завършва с най-панорамните маршрути в трънския край. 

    Свързахме с Ели, за да ни препоръча няколко по-малко познати маршрута сред живописната природа по нашите земи, включени в книгата.

    Попитахме я за:

    Лек и приятен маршрут, подходящ за преминаване с деца

    В тази категория идеално се вписва пътеката към двата живописни Иваниловски водопада, недалеч от Габрово. Тя беше обновена съвсем наскоро с уютни кътчета за отдих и указателни табели. При разходката ще се натъкнете на чудноватата Къща на феите. Водопадите са два, като първият е доста по-висок. Другият е няколко метра по-нагоре по реката.

    Снимка: Ели Иванова

    Пътеката започва в покрайнините на с. Солари. Влезете ли в селото, трябва да отбиете вдясно, точно преди остър сенчест завой с мост над дерето. На отбивката ще видите няколко указателни табелки. До водопадите се стига за около 30 минути.

    Предизвикателен маршрут, подходящ за авантюристично настроени хора

    Тук се сещам за пътеката до крепост Аневско кале близо до Сопот. Крепостта е може би една от най-атрактивните необлагородени български крепости заради масивните си останки, трудния терен и невероятните панорамни гледки, които се откриват от нея. Крепостта е била родово владение на малко известния български цар Смилец, царувал в периода 1292-1298 г.

    Снимка: Ели Иванова

    Крепостта може да се види от Подбалканския път в района на село Анево. До нея се стига за около 50 минути пеша. Преходът си е приключение, защото първата част от маршрута е стръмно изкачване, а втората – тясна пътечка с пропасти надолу.

    Пътека с богато историческо минало

    Горната пътека е точно такава, но за да не се повтарям, ще ви предложа една пътека в Родопите, която отвежда до останките от стара базилика и средновековен град.

    Край днешното село Голямо Белово през Късната античност и Средновековието е имало голям укрепен град с името Левке. Беловската базилика била част от този град. Според проучвания тя била построена в средата на V век и просъществувала, с няколко реконструкции в течение на времето, чак до XVII век, когато била разрушена при потурчването.

    Снимка: Ели Иванова

    Отправна точка за пешеходния маршрут до тези впечатляващи с размерите си руини е централната част на село Голямо Белово, разположено на пътя Белово – Юндола. До базиликата се стига за около час, а от нея до останките от Левке - за още 10 минути.

    Пътека, която ще ни отведе до красива панорамна гледка

    Екопътека „Райски изглед“ ще ви отведе до не просто красива, а до божествена панорамна гледка. Тя е към онзи емблематичен меандър на Арда, където в нея се влива друга голяма родопска река - Боровица. Последната разделя Родопите на Източни и Западни.

    Началото на маршрута се намира на около 20 километра северозападно от Кърджали, като най-близкото населено място е село Пъдарци. Има поставено голямо информационно табло на шосето, от което нагоре се отделя пътеката. До панорамата, наречена „Райски изглед“, се стига за около час.

    Снимка: Ели Иванова

    Съвсем близо до гледката се намира пещера Утробата. Двете пътеки - до Утробата и екопътека Райски изглед могат да се комбинират в чудесен кръгов маршрут.

    Пътека, която ще ни отведе до няколко забележителни места

    Това е „Пътеката през вековете“ над казанлъшкото село Бузовград. Тя ще ви отведе до древен мегалит и светилище, наричано „Вратата на Богинята“, до останки от антични християнски базилики, до средновековната крепост Бузово кале и до още няколко забележителности. В отделни части от маршрута ще ви съпровождат красиви панорамни гледки към Казанлъшката котловина на фона на Стара планина.

    Снимка: Ели Иванова

    Пътеката е с кръгов маршрут и се изминава за около два часа без почивките. Тя започва от южните покрайнини на село Бузовград, което се намира в полите на Сърнена Средна гора на около 5 километра югозападно от Казанлък. В самото село има няколко насочващи към екопътеката табелки.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 3 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 19 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 19 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 19 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство