петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8960 прочитания

    Women in IT: Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

    Най-интересното за мен е, че в създаването на софтуер няма рецепта, казва Теменужка
    26 май 2022, 12:01 a+ a- a

    Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe. Снимка: Paysafe

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Запознайте се с Теменужка Златева - Engineering Manager в Paysafe.

    Разкажете ни за Вашето образование.
    Математиката винаги е била нещо, което ме влече, и се справях с лекота. Това беше и причината да избера Техникум по компютърни технологии в гр. Правец, известен също така като УКТЦ. Този избор предопредели по-нататъшния ми път към Технически университет – София в Катедра по компютърни системи и технологии, както и постави основите за кариера в IT сферата.

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и с какви аргументи Ви спечели?
    Любовта към математиката, доза късмет и упоритият ми нрав спомогнаха за това да стартирам кариерата си в ИТ сектора. Преди 20 години ИТ секторът в България не беше това, което е днес. Възможностите бяха по-малко, конкуренцията по-голяма и намирането на информация по-трудно. Това, което ме спечели тогава, беше динамиката на сектора.  В днешно време динамиката и мащабът са в пъти по-големи. Аз съм човек, който постоянно търси непознатото и ИТ секторът ми дава ежедневни възможности за това. 

    Училището, в което завърших средното си образование, избрах заради усета ми към точните науки. Към онзи момент нямах модел, който да следвам и да ме вдъхновява. На 18 години човек няма много житейски опит, често не знае какво точно иска основно поради липса на информация и е важно да вижда успешни примери и хора, готови да споделят опита си. Все повече млади хора около мен  избират ИТ образование и впоследствие имат успешна кариера в сектора.

    Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава?
    Първата ми работа беше в сградата на УАСГ в бюро за плотиране на архитектурни чертежи. Ходех по четири часа на ден, а през останалото време на лекции и упражнения, които бяха задължителни в Техническия университет. Чувствах се горда, че успявам да съвместя университета и работата. Най-ценният урок от този период за мен е, че времето е лимитиран ресурс и трябва да се управлява ефективно. Тогава се научих да бъда доста по-организирана в ежедневните задачи като учене за изпити, домашни и проекти, което и към днешна дата ми помага всеки ден.

    Как започнахте в ИТ сферата?  На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    Колежка от университета ми сподели, че започва работа в една френска компания, занимаваща се с разработката на софтуер за чертане на електротехнически схеми, специализиран за самолетната индустрия. Компанията предлагаше гъвкаво работно време и възможност за студенти без опит. Кандидатствах и така се започна с моята ИТ кариера. Интересен факт е, че тогава започнах с програмиране на Delphi – технология, изчезнала във времето, която към онзи момент се изучаваше още в първи курс в университета. Впоследствие ме наеха заради същата технология на следващата ми работа, където по-късно се преквалифицирах на Java.

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
    В момента съм Engineering Manager в Paysafe. Ръководя няколко екипа, които развиват и поддържат дебитните карти Skrillcard/NET+ към дигиталните портфейли на компанията. Последните месеци с част от екипите участваме в създаването на нов продукт, който представлява платформа от услуги, предоставящи възможност на търговци да интегрират услугите на дигиталните ни портфейли. В ежедневните ми отговорности влиза наемането на нови хора, създаването на успешни технически екипи, среда, в която колегите могат да разгърнат потенциала си и култура, благодарение на която да доставят качествени и надеждни софтуерни продукти. Помагам на хората да развиват уменията си с менторство, подсигуряване на обучения и задачи, които да им позволяват да практикуват наученото впоследствие.

    Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    За мен лично най-мотивиращо е да виждам резултата от работа си. Това са моите колеги, на които помагам да се развиват и стават все по-добри и успешни, както и софтуерните продукти,  които заедно разработваме.

    Най-интересното за мен е, че в създаването на софтуер няма рецепта. Софтуерното инженерство е креативна работа и всеки проблем има уникално решение. Аналогия, която добре го описва, е строенето с лего. Знаем характеристиките  и спецификите на отделните блокчета, знаем основните концепции в строенето на кораб, да кажем, но всеки кораб, който трябва да построим, ще е различен. Трябва умело да се работи с блокчетата и да се измисли най-доброто решение. Динамиката в технологиите през последните години ни подсигурява нови и нови кубчета ежедневно, с които трябва да се запознаем своевременно и започнем да използваме.

    Кои са Вашите ролеви модели, хората от които се учите?
    Уча от хората около мен. Животът ме научи, че най-ефективно и бързо мога да уча от хората, когато ги наблюдавам, анализирам поведението им и ги слушам. Всички сме толкова различни, имаме различни знания, виждаме различни перспективи за нещата и това е нещото, което прави всеки един от нас уникален.

    В момента участвам в програма на Paysafe, фокусирана върху жените на ръководни позиции, която цели подобряване на лидерските умения, както и потенциала за кариерно развитие. Тази програма ми дава възможност за сътрудничество с много успели жени, което е изключително зареждащо и вдъхновяващо за мен.

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    Да си жена само по себе си е предизвикателство. Ние сме нежният пол, а всъщност трябва да сме доста силни и упорити. Да се доказваме в професията, да сме грижовни  майки и любящи съпруги. Балансът между кариерата и семейството е най-голямото ми предизвикателство. Търся го ежедневно, но винаги съм с усещането, че ми се изплъзва.

    Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    ИТ индустрията доста се промени в последните 10 години в това отношение. Когато започвах кариерата си, беше нормално програмистите да бъдат мъже и ако случайно има някоя жена в екипа, то тя обикновено заемаше позиция на инженер по качеството. Това да бъда единствената жена в екипа беше нормално за мен. Имала съм ситуации, в които усещам, че колегите не ме приемат сериозно заради пола ми, но с опита установих, че в процеса на работа бързо променят нагласата си. През последните години обаче все повече жени избират ИТ индустрията и са не по-малко успешни от колегите си мъже. В екипите, с които работя, около 30% от инженерите са жени. Paysafe предоставя отлична среда за развитие и подкрепа на жените в  ИТ отдела, което се доказва и от факта, че 25% от позициите в софтуерния отдел се заемат от жени.

    Кои са най-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
    Най-голямото клише, което съм чувала, е, че ИТ индустрията е за мъже и че жените не се справяли толкова добре колкото мъжете. Аз самата съм пример за жена с ИТ кариера, като, въпреки че през последните години заемам мениджърска роля, преди това имам 10 години опит на инженерни позиции, започвайки от младши програмист, стигайки до принципал инженер. Познавам доста жени с успешна кариера в ИТ сектора в България и мога да кажа, че това доказва какъв мит е това клише.

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    Свободното ми време е почти изцяло споделено със семейството. Обичам да пътувам, да откривам нови места и изживявания. Отпуските ми винаги са свързани с пътуване без значение дали в България, или в чужбина. Разходките в планината са нещо, което винаги ме е зареждало с много положителни емоции и е предпочитан начин за прекарване на уикенда.

    Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    През последните 50 години светът се променя с доста по-бързи темпове спрямо предходния половин век. Това се дължи основно на технологиите, които претърпяват сериозен бум на развитие и заемат все по-голяма част от ежедневието ни. Ако преди 10-15 години се учехме да плащаме с банкови карти, то днес плащаме с телефоните и часовниците си. Живеем в умни къщи, където с жестове включваме и изключваме светлините, през телефона проверяваме какво имаме в хладилника и какво ли още не. Пандемията, която преживяхме, наложи технологиите в ежедневието на още повече хора. Да си в света на технологиите, дава много възможности. От ежедневното удовлетворение да виждаш резултатите от своята работата, да използваш картата, разработена от екипа ти, за да си платиш кафето, до това да имаш възможност за обучения, работа с хора от различни локации и култури, гъвкаво работно време, добър пакет на възнаграждение и финансова независимост. В ИТ индустрията продължава да има огромно търсене на таланти и има място за всеки с желание и висока мотивация. 

    Вижте по какви проекти работи Paysafe 

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Paysafe Bulgaria EOOD в JOBS.bg 

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

    Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
    Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
    Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
    Ваня Михова, Android Developer в Модис България
    Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
    Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
    Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
    Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
    Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
    Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
    Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 49 минути
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 55 минути
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 2 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 2 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 3 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове