петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5837 прочитания

    ИТ екипите в България: Compliance Team, Digital Wallets, Paysafe

    Запознайте се с професионалисти от Compliance Team, Digital Wallets екипа на Paysafe и научете повече за работата, проектите и възможностите от Жанета Василева - Engineering Manager
    14 ноември 2022, 12:48 a+ a- a

    Снимка: Compliance Team, Digital Wallets, Paysafe

    В новата рубрика на Economy.bg „ИТ екипите в България“ представяме ключови екипи във водещи технологични компании в България и ви срещаме с хората, които са част от тях. Лидери на екипи и ИТ професионалисти разказват повече за проектите, технологиите, начините на работа, както и за себе си, за своя професионален път и какво ги задържа в компанията. 

    Запознайте се с професионалисти от Compliance Team, Digital Wallets екипа на Paysafe и научете повече за работата, проектите и възможностите за развитие от Жанета Василева - Engineering Manager.

    Жанета Василева - Engineering Manager 

    Compliance Team, Digital Wallets, Paysafe



    Жанета е Инженерен Мениджър на Compliance Team, Digital Wallets – Nazgul, носеща със себе над 15 години в IT бранша и над 10 години опит като софтуерен инженер. Минала е през различни позиции, започвайки от инженерни, минавайки през Agile Coaching и мениджър на софтуерни екипи. Жани се грижи да има ясни цели за екипа, помага за оптимизиране на процеса и екипната работа, винаги е насреща за съвет или подкрепа и също така взема присърце кариерното и личностно израстване на всеки от хората.

    В свободното си време обича да играе тенис, да живее активно, както и да прекарва време със семейството си и двете горди господарки на жилището – котките Фифи и Евора.

    Снимка: Paysafe

    Представете ни Вашия екип – колко специалисти сте и какво правите?
    Екипът с екзотичното име Nazgul се състои от 4 full stack инженери, продуктов мениджър и инженерен мениджър. Избрали сме това име поради факта, че всички сме ентусиазирани фенове на „Властелинът на пръстените“. Екипът е част от отдела в Paysafe, който се занимава с Risk & Compliance. Това е направление от критична важност, защото касае легалността и сигурността на електронните разплащания, които са основна дейност на компанията.

    Какви технологии използвате?
    Архитектурата ни е дистрибутирана и се състои от множество микросървиси. Екипът притежава определен брой от всички тези компоненти, които разработва, поддържа и подобрява, като също така създава и чисто нови такива. Част от основните технологии, които използваме, са Java EE, Spring Framework, Spring Boot, REST API, Angular, Apache Kafka, Oracle, AWS. За production monitoring утилизираме най-вече Splunk и AppDynamics, както и множество собствени инструменти. 

    По какви проекти работите?
    Nazgul се занимава основно с Compliance и Privacy проекти, свързани със спазването на различни регулаторни и законови разпоредби за разплащания и защита на лични данни. Това е предизвикателен бизнес домейн, налагащ използването на разнообразни архитектурни подходи и технологии, затова и от всеки проект винаги научаваме нови неща. Това помага работата ни рядко да доскучава и приключенията и новите предизвикателства да ни дебнат зад всеки ъгъл.  

    Явор Цветков e Technical Member of Staff 5, Senior Software Engineer. Той е най-старият и опитен член, както и основателят на Nazgul. В компанията е от 6 години, като е събирал експертиза в различни екипи, работейки по разнообразни направления на бизнеса. В началото е започнал само той с куп нови неща, които е трябвало да разучи в кратък срок. След това постепенно е подбрал и въвел в тайните на занаята останалата част от хората. Явката е спокойната вода на Nazgul, винаги уравновесен, систематизиран и целенасочен. В свободното си време обича да играе тенис, да се разхожда в планината, да чете и да гледа филми. Снимка: Paysafe

    Как работите в момента и колко често се събирате заедно в офиса?
    Начинът ни на работа е гъвкав и позволява на хората да работят както от офиса, така и от вкъщи или от някоя нетрадиционна локация (като например  споделеното ни работно място на плаж „Перла“ или хижа „Балканити“ на Витоша, където имаме делегирани Paysafe места за работа). Когато всички сме заедно, географски се стараем да се събираме поне веднъж седмично в офиса, като организираме така наречения екипен ден. Идеята е да прекараме време заедно както в работни дейности, така и в социализиране. Последния път, когато направихме екипен ден, организирахме работни сесии на живо, екипен обяд и посещение на escape room след работа. В други случаи се събираме за фокусирана целодневна работа във вид на предварително планиран екипен уъркшоп. По този начин успешно съчетаваме предимствата на отдалечената работа с тези на живия контакт, което е чудесна и доказана формула за висока ефективност на екипа.  

    Как типично преминава един работен ден в екипа?
    Nazgul има висока зрялост на процеса и е типичен пример за самоорганизиран Agile екип. Затова и нашият ден започва с дневна оперативка (daily), на която синхронизираме работата си от предходния ден и установяваме дали някой има нужда от съдействие. В културата на екипа е залегнало първите няколко минути от всяка сутрешна среща да се използват за „разчупване на леда“ или „раздумка“ по всякакви теми извън работата. Разговорите варират от такива за времето, домашни любимци, хобита, всякакви нови интересни случки, вицове или пък световни събития. След това плавно преминаваме към работни теми – обзор на предния ден и координация и планиране на текущия. Като приключи срещата, инженерите се концентрират във фокусирана разработка, като, когато има нужда, държим връзка в екипния Slack канал или направо се чуваме. Всеки ден се случват и така наречените dev sync-ове, които продължават около час. На тези срещи се събира целият екип за pair programming, code review или технически дизайн на нови разработки. Тъй като работим по Scrum, веднъж на 2 седмици в дните за планиране, изчистване и добавяне на нова работа към беклога или ретроспективи имаме допълнителни сесии. Стараем се да държим срещите оптимални като дължина и количество, за да може екипът да бъде добре координиран и едновременно с това инженерите да имат достатъчно време за фокусирана работа без разсейващи фактори.

    Християн Ойсолов е Technical Member of Staff 4, Software Engineer II. Изключително отговорен, мислещ човек, на когото може да се разчита, Хрис е незаменима част от Nazgul. Това е човекът, който най-често предизвиква и подтиква екипа да се запита за неудобните, но необходими въпроси. Притежаващ критично мислене, целенасоченост и амбиция, той участва еднакво добре в оперативни дейности, както и в подобряването на производителността на екипа чрез анализ и ретроспекция на начина на работа. Пръв за всякакви екипни дейности и тиймбилдинги, Хрис често е не само участник, но и организатор. В свободното си време обича да играе билярд, да пътува и да реди всякакви стандартни и нестандартни пъзели. Снимка: Личен архив

    С кои други отдели/екипи работите най-често?
    Най-често работим с колегите от оперативните отдели, както и с другите инженерни екипи от Risk & Compliance отдела, тъй като разработките ни са доста близки, а нерядко се случва да работим и по общи инициативи. Един от последните ни проекти, върху който работихме доскоро, беше важен и чакан от десетки екипи, които трябваше да се интегрират с нашето решение възможно най-скоро, след като го завършим. Това прави отговорността още по-голяма и осезаема, и изисква от нас висока прецизност на работа.  

    Разкажете нещо, с което екипът Ви се гордее.
    Nazgul е типичен пример за самоорганизиран екип, в който всички са лидери, независимо от възрастта си и количеството опит, който имат. Той е доказателство, че лидерството се измерва не толкова в титли и години стаж, а най-вече във вътрешен плам, устрем и обща цел на хоризонта.  

    Борис Дечев е Technical Member of Staff 4, Software Engineer II. Винаги кипящ от енергия, Боби е нашето perpetuum mobile – постоянно на гребена на вълната, все нещо измисля, предизвиква или пък организира. Боби е амбициозен, целенасочен, винаги търсещ подобрение и развитие. Работейки с него, не можеш да останеш безучастен – той неминуемо те заразява с неизчерпаемата си енергия и ентусиазъм. В свободното си време може да видите Боби да вдига тежести във фитнеса, да бяга маратони или да е някъде сред природата на поредното високо адреналиново приключение. Снимка: Личен архив

    Какво обичате да правите заедно извън работно време?
    Най-често се случва да хапнем заедно на някое приятно място, но забавления като escape room, пикник на открито, излет в планината или екипен басейн също не са ни чужди.  

    Какво сплотява екипа Ви?
    Доверието и приятелството помежду ни, синхронът, който сме изградили с времето, еднаквите екипни ценности и ясният фокус върху общи цели. 

    Александър Петров е Technical Member of Staff 3, Software Engineer I. Започнал от стажант, минал през junior и после regular позиция, Алекс израства в компанията. Той е човек, който никога не спира да учи нови неща, често можеш да го намериш посред нощ, втренчен в монитора да разучава поредната нова технология. Изключително работлив, добър приятел, много старателен и отговорен, той е човек, на когото всички в екипа много разчитат. Когато срещнеш Алекс на кафе машината в офиса, той винаги има в ръкава по някоя нова или стара, но все още неразказана случка. Той е приключенецът в екипа, а историите на живота му са достойни за холивудски сценарий. Любими занимания в свободното му време са фотография, колоездене, свирене на китара. Снимка: Личен архив

    Как се вписват нови хора във Вашия екип?
    Екипът ни неведнъж е приемал нови хора в редиците си. Комбинацията от неформална атмосфера и структуриран подход към предаването на знания прави интегрирането на нови членове в екипа бързо и ефективно. На новозапочналите колеги винаги определяме така нареченото buddy, или човек, който да го въведе в екипната работа и бизнес домейна и към когото новият служител може винаги да се обръща с въпроси или за съвет. Имаме и библиотека с видеа и документация, която е подробна и изключително полезна в подобни ситуации. Още в първия работен ден организираме екипен обяд и събиране на всички в офиса, за да се опознаем и „разчупим леда“.  

    Как бихте допълнили изречението: „Ако ти си..., заповядай в нашия екип!“?
    Ако ти си приятелски настроен, проактивен, гъвкав, жаден за знания и нетърпелив за нови предизвикателства и модерни технологии – заповядай в нашия екип.

    Петя Захариева е Product Manager, Consumer Risk. В компанията е от 7 години, като е минала през различни роли, свързани с Risk & Compliance бизнеса и в момента е Продуктов Мениджър на Nazgul. Абсолютно винаги налична, знаеща отговорите на всички въпроси, незаменим „източник на истината“ по отношение на продуктовите цели на екипа. Каквото и да бъде казано за Петя, ще бъде малко. Безкрайните ѝ познания по домейна и педантичният ѝ фокус върху целите я правят специалист, на когото имаш пълно доверие и когото следваш с лекота. В свободното си време Петя обича да прекарва време в активни дейности със семейството си и тяхната немска овчарка Рекс. Снимка: Личен архив

    И накрая как бихте описали сами Вашия екип?
    Екипът ни е като пчелен кошер, в който постоянно „жужи“ дейност, текат разпалени дискусии, обсъждат се идеи и всеки допринася за достигане на крайната цел със своите уникални суперсили.  

    Вижте по какви проекти работи Paysafe

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Paysafe Bulgaria EOOD в JOBS.bg


    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЕКИПИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

    Екип CritSit, Tek Experts
    Екип Scagile, Блубито
    Екип Технологични трейнъри в Telerik Academy Alpha
    Екип Worldwide Consulting Center - Center of Engineering, VMware
    Екипи Helios и Phoenix, интегриране на платежни доставчици в Skrill и Neteller, Paysafe
    Eкип Online Banking Project, DataArt
    Екип SOC, Paysafe
    Екип UX/UI Team, Scalefocus
    Екип Engineering & Product Development, Nexo
    Екип Marketing Services, Experian България
    Екип Rapid Transfer, Paysafe
    Екип BIS platform QA, SEEBURGER
    Екип News UK Tech, Questers
    Екип Quality Engineering, Scalefocus
    Екип Клиентски Анализи, Hewlett Packard Enterprise
    Екип Custom Development, Milestone Systems
    Екип Sitefinity Cloud, Progress 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 14 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство