четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3837 прочитания

    Какво представлява методът Фелденкрайс?

    Повече за ползите от прилагането му и как може да подобри качеството на живот, разказва Ангелина Иванова - основател на първия по рода си Фелденкрайс център в България
    19 април 2023, 10:28 a+ a- a

    Ангелина Иванова - основател на първия по рода си Фелденкрайс център в България. Снимка: Личен архив 

    През 2021 г. в България отвори врати първият по рода си Фелденкрайс център в България, в който се провеждат групови и индивидуални сесии по метода FELDENKRAIS®Ангелина Иванова основава центъра с идеята методът да достигне до повече хора, за да им помогне да подобрят качеството си на живот.

    Ангелина е завършила 4-годишна сертификационна програма за работа с метода във Feldenkrais Institute Vienna (Австрия) и е член на гилдията Feldenkrais Guild UK (Великобритания). Има 20-годишен професионален опит в дизайн и водене на редица програми за личностно и екипно развитие за разнообразни български и международни компании.

    Ангелина, какво представлява методът FELDENKRAIS®?
    По своята същност това е кинестетичен метод за учене и развитие (учене чрез движение), който цели да подобри цялостното функциониране и качество на живот на човека. Извършват се леки, бавни и осъзнати поредици от движения с мощен позитивен ефект върху нервната система, мускулния тонус и начинa, по който се движим, мислим и усещаме себе си. Каквото и да правим, ние сме в движение, така че се постигат подобрения в най-разнообразни области като напр. бягане, ходене, завъртане, навеждане, говорене и дори седене. Ключови теми също са пълноценното дишане, почивката и поддържането на оптимална стойка по естествен път във всичко, което правим.

    Снимка: Фелденкрайс център в България

    Каква е историята на метода?
    Методът е базиран на принципи от невробиология, биомеханиката и ранното човешко развитие. Автор на метода е д-р Фелденкрайс, който и бил изключително интересна личност. Моше Фелденкрайс (доктор на науките, Сорбоната) е инженер, физик, изобретател и майстор в бойните изкуства. Роден в Източна Европа през 1904 г., той емигрира в Палестина на 13-годишна възраст. По-късно учи в Сорбоната и работи в лабораторията на Жолио Кюри в Париж през 30-те години. Интересът му към джу джицу го свързва с професор Кано, който е създател на спорта джудо. Д-р Фелденкрайс е основател на първия клуб по джу джицу в Париж и е един от първите в Европа с черен колан по джудо.

    Избягвайки настъплението на нацистите, той заминава за Великобритания и работи върху изследвания и иновациии в сферата на подводниците за адмиралтейството. Именно там през 40-те години той започва да развива своя метод и написва първата си книга по темата. Нараняване на коляното и нежеланието му да се подложи на несигурна операция, тласкат д-р Фелденкрайс към началото на неговото дългосрочно изследване на връзката между движение и съзнание. През 50-те години на миналия век д-р Фелденкрайс се завръща в Израел, където живее и работи до смъртта си през 1984 г. в Тел Авив.

    През живота си д-р Фелденкрайс е работил с разнообразни хора с огромен набор от потребности от обучение – от деца с церебрална парализа до световноизвестни атлети и изпълнители.

    Доколко този метод е популярен и се прилага по света и у нас?
    Д-р Фелденкрайс е преподавал в Израел и много страни в Европа през 60-те и 70-те години и в Северна Америка през 70-те и 80-те години. Той обучава първата си група учители в Тел Авив в началото на 70-те години, последвано от две групи в САЩ.

    Има Международна Фелденкрайс федерация (IFF) с подразделения за отделните континенти, включително в Европа (EuroTAB), които се грижат за обучаването и акредитирането на учители по метода и за поддържането на високи стандарти на практиката. Методът е изключително популярен в Западна Европа, САЩ, Австралия, а напоследък набира все по-голяма популярност в Източна Европа. През последните няколко години вече има много акредитирани учители в страни като Полша и Чехия.

    Вярвам, че и в България също ще успеем да го популяризираме, макар че у нас сертифицираните учители в момента се броят на пръстите на едната ръка. Българите заслужаваме да живеем по-качествено – без болка, без чувство за малоценност, без излишно страдание, без толкова напрежение и стрес.

    За какво помага практикуването на метода и с какво той привлича хората?
    Практикуването на метода носи голямо разнообразие от физически и психологически терапевтични ползи. Някои от тях могат да се усетят непосредствено след заниманието – отпускане, премахване на умората и дискомфорта от тялото, изправена стойка, спокойствие, повишена жизненост и настроение.

    При редовни занимания с метода хората забелязват подобрения в различни спортни дейности (плуване, бягане, тенис и др.), повишена издръжливост, баланс, координация и ефикасност на движението, елегантна походка, премахване на сковаността и хроничните болки в мускулите и ставите, пълноценна почивка и сън, повишаване на самочувствието, намаляване на стреса, подобряване на взаимоотношенията и много други.

    С какво този метод е различен от други практики?
    Уникалното и революционното в метода е, че той помага за подобряване на цялостното функциониране на човека, като работи чрез движение на база скелет и нервна система. С всеки урок ние интегрираме частите на тялото, така че те да функционират хармонично. Чрез осъзнатата практика поддържаме оптимална стойка по естествен път. Мускулният тонус се изравнява, така че големите мускули се грижат за големите движения, а малките мускули се фокусират в по-фините. Движението ни става елегантно и без усилие. Например ние не постигаме гъвкавост чрез опъване и разтягане, а чрез по-добра организация на движението, ангажирайки цялото тяло. Водим се от функция, т.е. от това какво искаме да можем да правим по-добре. Не ни интересува колко назад можем да си въртим главата, а колко назад можем да погледнем.

    Снимка: Фелденкрайс център в България

    Как се случва на практика методът?
    Методът се прилага в два варианта с продължителност около 40 – 50 минути. Единият вариант са групови класове, наречени „Осъзнаване чрез движене“, за цялостно развитие, поддържане и превенция. При тях инструкторът дава вербални насоки, без да показва движенията, за да може участниците да слушат, да си представят и да инициират движението в своя комфортен обхват. Този вариант е много удобен за онлайн занимания. 

    Другият вариант са индивидуални сесии, наречени „Функционална интеграция“, които вече могат да бъдат специфично насочени към конкретна нужда на клиента, т.е. нещо конкретно, което човек иска да подобри. При този вариант инструкторът ползва ръцете си, за да насочва и движи клиента. Така посланията към нервната система са много директни и изчистени, което предполага и по-бърз прогрес.

    Редица научни изследвания твърдят, че методът Фелденкрайс се справя много ефективно с болката. По какъв начин става това?
    Ако усетим дискомфорт, болка или скованост в областта на врата, обикновено размачкваме врата, накланяме главата в различни посоки, което обикновено не помага особено. При метода Фелденкрайс ние ще подходим като успокояваме нервната система, отпускаме мускулите и раздвижваме всички други части, които в случая са разположени под врата (раменете, гръбначния стълб, гръдния кош, таза, стъпалата), т.е. създаваме добра организация на цялата система, в която интегрираме накрая и врата. Когато елиминираме напрежението и интегрираме цялата система, болката във врата изчезва.

    По този начин ние работим и превантивно с причината за състоянието, връщайки ни към нашата оптимална вертикална стойка по естествен път. Помагаме на човека да осъзнае, че когато например главата е изнесена напред, мускулите се налага да работят извънредно, а така те се скъсяват и ограничават свободата на движение, напрягат се и усещаме дискомфорт.

    Снимка: Фелденкрайс център в България

    Напоследък работодателите обръщат все по-голямо внимание на менталното здраве на своите служители. Можете ли да дадете примери как методът Фелденкрайс може да е полезен и чисто психологически?
    Обикновено хората търсят причините за своята неудовлетвореност извън себе си. Търсят щастието, като сменят партньори или работодатели, защото смятат, че другите не се отнасят с тях достатъчно добре.

    С метода се учим да се обръщаме към себе си и да се свързваме със себе си. Тогава всъщност осъзнаваме, че проблемът не е как другите се отнасят с нас, а как ние самите се отнасяме към себе си. Учим се да усещаме себе си, да забелязваме нуждите си, да се грижим за себе си, да уважаваме ограниченията си и по този начин можем да разширяваме границите и да развиваме способностите си. Забелязваме вредните си навици и ги заменяме с по-ефективни начини. Разбираме, че пълноценната почивка не е престъпление, а необходима част от ефективното действие. 

    В нашата култура сме свикнали да издевателстваме над себе си. Искаме от себе си все повече и повече. Стремим се да постигаме всичко с усилие, със силата на волята и с още усилие. Игнорираме болката и дискомфорта и в крайна сметка си причиняваме излишно страдание, умора и лошо настроение. Подчертавам „излишно“ и ненужно. Подобно отношение може да е адекватно в ситуации на оцеляване, но пречи, когато търсим усъвършенстване и развитие. Вместо да упорстваме върху един и същ подход, изцеждайки още и още от него, може би е по-печелившо да пробваме други по-ефективни подходи. 

    Както виждате, това са все теми, които интересуват работодателските компании – стимулиране на вътрешната мотивация на хората, изграждане на култура на учене през целия живот, адаптиране към промяната, намаляване на стреса и „прегарянето“ и въобще добра продуктивност, здраве и работоспособност на хората.

    А може ли методът да подобри социалните умения?
    Когато сме наясно със себе си и чувстваме вътрешна стабилност, или както обичам да казвам „спокойна увереност“, ставаме много по-отворени към света и взаимоотношенията с останалите. Ставаме много по-разбиращи, уважаващи, адаптиращи се и адекватни в социалните отношения. Можем да се изразяваме по-ясно и без притеснения. Умеем да слушаме и да наблюдаваме, запазвайки неутралност, т.е. без да оценяваме и съдим другите. Всичко това помага за поддържане на продуктивни взаимоотношения както в работна среда, така и в личен план.

    На какъв принцип си партнирате с компаниите, които искат да предложат подобни услуги на своите служители?
    Предлагаме разнообразие от варианти спрямо спецификата и нуждите на различните компании. Някои предпочитат да предоставят различни карти за желаещите служители, които могат да комбинират участие в редовните групови класове в Центъра, онлайн и/или определен брой индивидуални сесии. 

    Други компании предпочитат заниманията да се водят в техните офиси, при което наш представител отива на място или води онлайн сесия на живо по определен график.

    Някои компании предпочитат събитиен подход и за тях организираме 2-часови или полудневни практически семинари, посветени на метода или конкретна тема.

    Какъв е вашият личен опит с метода?
    От 6-годишна възраст започнах да тренирам активно лека атлетика, предимно бягане и дълъг скок. Като цяло винаги съм била в добра спортна форма, но съм чувствала липса на гъвкавост, елегантност и... самочувствие. Усещах скованост в походката си и известна прегърбеност в стойката. Още след първия месец редовни занимания с метода Фелденкрайс всичко това напълно се промени. Спомням си как вървях в София и пред себе си видях жена със страхотна походка, на която се възхитих. В следващия миг осъзнах, че това е моето отражение във витрината отсреща. Не можех да повярвам! Определено усетих и значително подобрение в бягането и плуването. Възвърна ми се усещането за свобода, лекота и удоволствието от спорта, което бях позабравила от детството.

    От друга страна, аз съм доста активен и зает човек. Имам сериозно количество ангажименти и на моменти усещам, че губя контрол и не успявам да се справя. След първия месец на интензивна практика имах усещането, че всичко около мен се движи на забавен кадър и е много по-лесно за мен да го управлявам. Усещах чувство на контрол и започнах да се справям много по-ефективно и прецизно, без да бързам.

    Практикуването на метода ми помага да откривам все повече нови и интересни аспекти за движението и мисленето, да продължавам да се изненадвам и да уча. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 минути
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 56 минути
    преди 1 час
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 1 час
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните
    преди 2 часа
    България ще бъде домакин на 61-вата сесия на IPCC
    Междуправителствения панел по изменение на климата ще се проведе през юли 2024 г.
    преди 1 час
    Електронната търговия ще достигне дял от 2% от БВП на България
    48% от потребителите пазаруват регулярно онлайн