неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4633 прочитания

    10 правила на добрия турист

    Няколко съвета, които ще ви спестят главоболия по време на ваканцията
    17 юли 2013, 16:42 a+ a- a

    По време на планирани групови ваканции винаги има някой, който говори на много висок глас и дразни останалите с непрекъснато задаване на въпроси. Има и такива, които използват светкавицата на фотоапаратите си, въпреки категоричните забрани на някои туристически обекти.

    За да се предпазите от порицанието на групата и да не разваляте удоволствието от пътуването както на себе си, така и на другите, имайте предвид тези 10 неща, преди да потеглите към следващата дестинация. 

    1. Не сте проучили мястото, на което отивате

    Набавете си информация за климата, за да не се изненадате неприятно. Ако не сте подготвили подходящи за дестинацията дрехи, ще се окажете в преразход за неочакван шопинг. 

    2. Пътувате само в големи групи

    Няма нищо лошо в организирания туризъм. Но истината е, че ако сте с малка група ще чуете и видите повече неща.

    3. Придържате се само към пътеводителя

    В общите пътеводители има информация само за най-популярните обекти. А за да усетите истинския дух на дестинацията, попитайте някой местен или направете проучване в интернет къде се предлагат традиционни ястия, има представления свързани с местната култура и задължително ги посетете с градски транспорт. 

    4. Не сте проучили местната валута

    Не тръгвайте само с евро или долари, но не защото няма да ви ги приемат. Целта на това да си закупите точната валута, е да избегнете съмнителни обменни курсове, както и да не „закръглят“ сметките ви в полза на заведенията. 

    5. Правите снимки със светкавица

    Много исторически обекти, музеи, галерии и религиозни паметници забраняват фотографирането със светкавица. Голяма част от туристите не се съобразяват със знаците поставени на входа на културния обект или си мислят, че ще останат незабелязани. Някои дори не си прикриват, а оставят включена светкавицата. Прекрачването на забраната може да ви коства билета, който сте заплатили на входа и да ви помолят да напуснете. 

    6. Говорите само английски

    Не е нужно да се записвате на курс по чужди езици, за да поемете на път към избраната дестинация. Достатъчно е да научите няколко думи, за да демонстрирате, че уважавате културата на страната, в която сте. Лесно е да си поръчате бира, кафе или да попитате къде е тоалетната. А и определено ще ви е полезно. 

    7. Прекъсвате екскурзовода

    Гидовете винаги са подготвени с истории и информация за обектите, до които ви съпровождат. Ако ги прекъсвате с въпроси и възклицания, рискувате екскурзоводът да забрави до къде е стигнал с разказа си и да ви спести интересни факти. 

    8. Оставате си в хотела, вместо да обикаляте с групата

    Важно е да изберете типа на посещение на дадена дестинация спрямо собствените си предпочитания. Някои обичат да разглеждат забележителности – за тях са екскурзиите. Но други предпочитат да си останат в хотела с идеята, че са на почивка. Ако сте си платили пакетна цена за посещение на дадени обекти, не стойте пред телевизора в хотел, а се възползвайте от програмата, дори това да означава да станете по-рано. 

    9. Не разбирате религията на страната

    Това не значи, че трябва да го показвате с неуважение. Ако сте християнин, но сте на екскурзия в мюсюлманска страна, ограничете коментарите си и просто разгледайте религиозните паметници и не бъдете неучтиви. 

    10. Коментирате местното облекло

    Светът е толкова чудесно място, точно защото е шарен. Независимо къде пътувате, имайте предвид, че хората няма да са облечени досущ като вас. Различните култури имат различни традиции и това личи и в ежедневния им бит.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години