Националните ястия, станали известни по цял свят, които привличат хиляди туристи за кулинарни пътешествия
Думата ваканция неимоверно създава асоциацията за забавления, хубава храна и екзотични коктейли. Ако вече се отегчавате от културен туризъм и музеи, опитайте кулинарните пътешестия.
Всяка една страна има особена, характерна и неповторима кухня, която характеризира националното богатство и култура на народа й. На различни места по света се организират туристически обиколки с цел дегустация на разнообразни ястия, които набират все повече популярност като атракция за почитателите както на пътешествията, така и на гастрономите.
Вижте списък с традиционните ястия, които задължително трябва да опитате ако попаднете в съответната държава.
Испания: тапас – различни видове хапки, които се сервират като мезе за бирата в баровете. Аншоа, чоризо, хамон, различни видове маслини или майонезени салати – това са само част от деликатесите, които се поставят върху филийка пресен хляб, поднесени с чаша бира.
Италия: паста – едва ли някой, посетил тази държава е пропуснал да опита най-традиционното й ястие. Прясна паста се приготвя в почти всеки ресторант, а най-поръчваните от туристите спагети са неаполитана и болонезе. Когато говорим за паста, неразделни вкусове вече три века са тестените пръчици в доматен сос с чесън и босилек.
Турция: дюнер кебап – традицията в страната е повелявала това ястие да се приготвя от печено овнешко месо и ориз в масло. С годините обаче бързата кухня го е видоизменила, за да е удобно за из път, като вместо в чиния, месото вече загънато в тънка питка и полято със сос.
Мароко: кускус – традицията повелява това традиционно ястие да се приготвя добре овкусено с шафран и пикантни подправки. В Казабланка например, кускус се сервира с чаша ментов чай, който според местните засилва усещането за подлютяване на езика, но същевременно не дразни стомаха. Обикновено кускусът се вари на пара и се добавя върху него риба, агнешко или пилешко.
Китай: кнедли – на пръв поглед това са просто тестени топчета. Изненадата е вкусът отвътре – свински бут, рачешко месо или само зеленчуци, обвити като топчета в тесто, намазани с желатин и сварени на пара.
Бразилия: фейхоада – това ястие е толкова популярно в родината си, че в негова чест в Рио де Жанейро се прави карнавал ежегодно. Приготвя се от много мазно свинско месо и грах. Тайната е в подправките, които често се оказват предизвикателство за туристическия стомах.
Индия: къри - Традиционното мумбайско къри се приготвя с морски дарове и кокос, смесени с масала (микс от подправки). Стандартният микс включва куркума, кориандър, джинджифил и червено чили. С годините традиционният вкус на Индия е превзел света и кърито е добило голяма популярност в интернационалната кухня.