петък, 20 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5178 прочитания

  Вижте какво представлява проектът CodeIT

  За проекта, който спечели второ място в категория „ Инвеститор в знанието” в Наградите за отговорен бизнес 2013, разказва Стефка Огнянова - Корпоративни комуникации, CodeIT и „Мусала Софт”
  20 март 2014, 16:35 a+ a- a

  Вижте видео от церемонията на Наградите за отговорен бизнес 2013

  За 11-та поредна година Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) връчи своите Награди за отговорен бизнес. Най-престижният конкурс за корпоративна социална отговорност (КСО) у нас отличи най-добрите проекти, реализирани през 2013.

  В Economy.bg ще представим всички инициативи, които тази година бяха отличени с награда, за да покажем какво компаниите в България разбират под корпоративна социална отговорност, каква е била целта на проекта, какви ресурси е коствала реализацията му и какви резултати са постигнати.

  Проектът CodeIT спечели второ  място в категория „Инвеститор в знанието” на Наградите за отговорен бизнес 2013 на БФБЛ. За него разказва Стефка Огнянова, „Корпоративни комуникации”, CodeIT и „Мусала Софт”.

  Стефка Огнянова, „Корпоративни комуникации”, CodeIT и „Мусала Софт”.


  Име на проекта
  „Конкурс по програмиране CodeIT”

  Какво представлява проектът и какви са целите му?
  CodeIT (www.codeit.bg) е едно от най-старите състезания по програмиране и най-елитният частен национален конкурс по информатика в България с над 1000 участници в 14-годишната си история. CodeIT е част от дългосрочната социално отговорна политика на българската софтуерна компания „Мусала Софт” за развитие на ИТ обществото, на елитното ИТ образование в страната и стимул за израстване на младите таланти по информатика. Конкурсът се провежда под патронажа на Президента на Република България.

  CodeIT е международно състезание от сезон 2013/2014. Също от този сезон стартира и CodeIT Junior група за най-малките.

  Как беше реализиран и какви резултати постигна?
  CodeIT e насочен към младите хора, добавяйки стойност в индивидуалния им образователен процес. Конкурсът дава възможност на участниците да тренират своите способности, да комуникират с други състезатели от цялата страна,  както и със CSLab екипа по възникнали казуси в задачите, да повишат своето ниво в сферата на програмните умения, да общуват с ИТ визионери, да се развиват и изпитват в среда на надпревара и да открият своя път за професионална реализация в сферата на науката или бизнеса.

  Всеки състезателен сезон получаваме подробна обратна връзка в реално време от състезателите. Те определят CodeIT като единствена по рода си частна национална състезателна платформа в България, която дава възможност за ИТ развитие. Сред участниците в конкурса има състезатели, заминали да учат в престижния MIT (Massachusetts Institute of Technology, USA), стажанти в централите на Google и Facebook, медалисти в международната олимпиада по информатика.


  Как се отнесоха към проекта служителите на компанията?
  С ентусиазъм и с желание и те да тестват състезателните си умения. Инициативата е любима и всеки, който има познания в областта на информатиката и състезателното програмиране, може да опита своите сили в конкурса.

  Какви ресурси бяха вложени в проекта?
  CodeIT няма възрастови ограничения за ИТ талантите, но основната група участници са ученици и студенти с интереси в алгоритмите и състезателното програмиране – много от тях са настоящи и бъдещи медалисти от международни олимпиади. Конкурсът протича ежегодно в 6 задочни кръга и финален присъствен кръг. Всеки задочен кръг представлява решаване на задача/задачи от алгоритмичен или практико-приложен характер, която се подготвя, тества и оценява от специално сформиран екип в „Мусала Софт” – CSLAB (Computer Science Laboratory). Това е и най-важният ни ресурс.

  Освен многото награди за всички участници с ненулеви резултати и за победителите в кръговете и финала, допълнителен стимул за участниците в CodeIT е възможността да присъстват на живо на финала на обучителна дискусия на световноизвестен състезател по програмиране. През 2012 г. специален гост и лектор за финалистите в CodeIT e гуруто в състезателното програмиране  Брус Мери, докторант по компютърни науки в Университета в Кейптаун, a през 2013 г. – Пшемислав Денбиак от Полша, също гуру в областта на информатиката. През 2014 г. участниците предстои да се срещнат с недостижимия Пьотр Митричев от Русия.

  Защо корпоративната социална отговорност е важна за компанията? 
  „Мусала Софт” има силен фокус върху проекти за подобряване на средата и стимулиране на израстването на младите таланти, разширяване на кръгозора им и изграждане на самочувствие на граждани на света. Портфолиото от инициативи, реализирани от „Мусала Софт” чрез успешно сътрудничество с елитни образователни институции, подкрепящи тази мисия, включва CodeIT, Академия за ИТ лидери съвместно с Факултета по математика и информатика на Софийския университет, порталът за алгоритми и състезания „Инфоман” и др. CodeIT е именно част от това основно КСО направление на „Мусала Софт” за организиране и стимулиране на инициативи, свързани пряко с развитието на младите таланти в сферата на информационните технологии и добавянето на допълнителна стойност в българското образование. От създаването на „Мусала Софт” CodeIT е част от социално-отговорната политика на компанията.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 27 минути
  262 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 162 986
  преди 16 часа
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 16 часа
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.
  преди 21 часа
  ЕК с план за 300 млрд. евро за намаляване на енергийната си зависимост от Русия
  С REPowerEU Брюксел предлага диверсификация на енергийните доставки, по-бързо въвеждане на възобновяеми енергийни източници и пестене на енергия
  преди 22 часа
  Лорер: Японски автомобилен концерн изгражда развоен център у нас, наема 50 инженери
  Швейцарска компания вдига завода за микрооптика в Първомай за 85 млн. лв и открива над 100 работни места, обяви министърът
  преди 23 часа