петък, 20 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7843 прочитания

  Вижте какво представлява проектът „Синьо лято“ на СИБАНК

  За проекта, който спечели приза Engage в Наградите за отговорен бизнес на БФБЛ, разказва Даниела Боянова, ръководител „Корпоративни комуникации“ в СИБАНК
  27 май 2014, 17:52 a+ a- a

  Вижте видео от церемонията на Наградите за отговорен бизнес 2013

  За 11-та поредна година Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) връчи своите Награди за отговорен бизнес. Най-престижният конкурс за корпоративна социална отговорност (КСО) у нас отличи най-добрите проекти, реализирани през 2013 г.

  В Economy.bg ще представим всички инициативи, които тази година бяха отличени с награда, за да покажем какво компаниите в България разбират под корпоративна социална отговорност, каква е била целта на проекта, какви ресурси е коствала реализацията му и какви резултати са постигнати.

  Специалната награда Engage, която се връчва на един от всички номинирани проекти, журито реши да даде на СИБАНК. С какъв проект финансовата институция спечели специалната награда разказва Даниела Боянова, ръководител „Корпоративни комуникации“ в СИБАНК.

  Даниела Боянова (трета отляво надясно) с екипа на „Корпоративни комуникации“ в СИБАНК (от ляво надясно): Наталия Григорова, Красимира Коева, Лила Колева


  Име на проекта
  „Синьо лято“ – служителите на СИБАНК подаряват незабравима морска ваканция на деца от социалните домове.

  Какво представлява проектът и какви са целите му?
  Проектът „Синьо лято” е идея на доброволческата общност в банката, като основната му цел бе да приложи различен подход към благотворителността за децата от социалните домове, като  провокира лично отношение към тях и подчертава тяхната уникалност. От предишен опит знаем, че дарения за тези домове не липсват, но в повечето случаи това са рутинни дарения, белязани от анонимност, които подхождат към децата като към бройки, а те са много различни и чувствителни на тема индивидуалност. Именно затова избрахме емоционално събитие, каквото е морската ваканция, и се опитахме да го превърнем в запомнящо се преживяване за тях, осигурявайки им не просто дрехи и аксесоари, а самочувствие, емоции и усещането, че са много специални за нас. 

  Как беше реализиран и какви резултати постигна?
  За да опознаем децата и да реагираме адекватно на нуждите им, се свързахме директно с 5 дома в градовете Хасково, Русе, Габрово, Пловдив и Шумен. Разбрахме, че имат осигурена ваканция на море, но нямат джапанки и бански. Обсъдихме ситуацията и решихме този път да подходим различно. Поискахме списъци с децата с допустимата информация за тях, която имаше отношение към подаръците – възраст, размери, лични предпочитания и т.н. Служителите сами избираха на кого да подготвят подарък. Разчупихме шаблона и не унифицирахме пакетите, а искахме всеки да вложи своето лично виждане как може да зарадва едно дете, като само посочихме необходимия минимум.

  Банката закупи плажни принадлежности и игри и подари на всеки дом фотоапарат, за да остане спомен от ваканцията.

  168 служители се включиха в кампанията с лично подготвени пакети за всичките 185 деца, като съдържанието им надхвърли в пъти очакванията ни. Връчихме ги на децата лично с посланието, че ги възприемаме като уникални личности, затова и подаръците са различни. Една част от децата проявиха интерес към дейността на банката и бяха поканени на посещения в нашите офиси. Част от тях намериха в лицето на наши служители и техните деца приятели във Фейсбук. Контактите на регионално ниво с местните ни офиси продължават и се развиват в нови инициативи.

  Как се отнесоха към проекта служителите на компанията?
  Отзвукът в банката беше впечатляващ – желаещите да подготвят подарък бяха повече от децата, някои настояваха да подготвят повече пакети, защото искаха да включат и своите деца в подготовката.

  Нямаше подарък, който да не е придружен от писмо или картичка с пожелания, най-често от целите семейства на служителите. В крайна сметка броят на желаещите да се включат в  доброволческата общност на СИБАНК се удвои, което даде нов смисъл на социално отговорните ни инициативи.

  Какви ресурси бяха вложени в проекта?
  Проектът беше организиран изцяло с вътрешен ресурс, а разходите бяха само за подпомагане на децата. Не поставихме изискване на служителите за цената на пакета, а само изискахме минимум съдържание, убедени, че децата ще получат най-доброто. Ние измерваме тази кампания не чрез финансовия ресурс, а чрез огромния ресурс от лично отношение, съпричастност и емоция, който беше вложен от нашите служители при реализацията му.

  Защо корпоративната социална отговорност е важна за компанията? 
  Ние дефинираме социалната отговорност като Corporate Sustainable Responsiveness – CSR (корпоративна устойчива отговорност) и я разглеждаме като част от стратегията на СИБАНК за развитие на устойчив, прозрачен и отговорен бизнес, който поставя като основен приоритет грижата си за служителите, клиентите, обществото и околната среда.
  Макар да звучи малко сухо и декларативно при изпълнението на тези дейности ние влагаме креативност и иновативност, разчитайки много на активността и мотивацията на нашите служители. Разбирането за отговорен бизнес е част от новата ни корпоративна култура и с удовлетворение можем да кажем, че от първата ни по-сериозна социално отговорна инициатива – кредитът „Искам бебе“ през 2007 г., досега извършихме качествена промяна в разбирането си за корпоративната социална отговорност. 


  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 36 минути
  262 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 162 986
  преди 16 часа
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 16 часа
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.
  преди 21 часа
  ЕК с план за 300 млрд. евро за намаляване на енергийната си зависимост от Русия
  С REPowerEU Брюксел предлага диверсификация на енергийните доставки, по-бързо въвеждане на възобновяеми енергийни източници и пестене на енергия
  преди 22 часа
  Лорер: Японски автомобилен концерн изгражда развоен център у нас, наема 50 инженери
  Швейцарска компания вдига завода за микрооптика в Първомай за 85 млн. лв и открива над 100 работни места, обяви министърът
  преди 23 часа