четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    17928 прочитания

    Какво е МВА?

    Какви са предимствата, цените и как да избереш правилната програма, споделя Кристоф Кота - основател и генерален мениджър на Access MBA & Access Masters Tours
    03 ноември 2010, 11:59 a+ a- a

    Вижте видео с Кристоф Кота
    „Master Business Administration (МВА) помага на хората да развият своята кариера”, убеден е Кристоф Кота – основател и генерален мениджър на Access MBA & Access Masters Tours. Обяснява, че най-често кандидатите се ориентират към МВА програма по две причини.

    Първият вариант е, когато професионалисти в дадена сфера, например инженери, юристи, журналисти, искат да продължат кариерата си в нова професионална област. Вторият тип кандидати са такива, които харесват работата си и искат да вървят нагоре. Те се стремят към мениджърска позиция и МВА им помага по пътя на израстването в кариерата. Опитът на Кота показва, че този тип кандидати предпочитат да учат МВА, без да напускат работата си (part-time програми).  

    Кандидатите имат персонални срещи с университетите по време на събитията Access MBA

    Николета Петканска, Мениджър международни проекти

    Това, което отлича Access МВА събитията от останалите образователни панаири, е one-to-one формата, който дава възможност за индивидуални срещи между кандидата и представител на университета по време на събитието. Следващият форум в България ще се проведе на 20 ноември. Важно е кандидатите, които имат интерес, да се регистрират, за да могат да получат най-пълна информация и да организират персонална среща с представител на университет. По време на събитието се организират и конференции, на които всички са добре дошли да участват и ако не са успели да се видят персонално с някои от университетите, могат да зададат своите въпроси.
    Компанията, която Кристоф Кота оглавява, организира събитията MBA Tour в повече от 50 държави всяка година. В България следващото събитие ще се проведе на 20 ноември и се очаква своите магистърски и МВА програми да представят над 20 водещи бизнес училища от целия свят. „Това, което отлича форматът на Access MBA & Access Masters Tours, e възможността за индивидуална среща между кандидата и представител на избраното от него учебно заведение. Обикновено тези срещи са около 20 минути”, допълва Николета Петканска, мениджър международни проекти на MBA Tour.

    Наблюденията на Кристоф Кота от различните държави показват, че интересът към МВА програмите в България е изключително голям и това е причината, поради която събитието се организира два пъти в годината. Две събития в годината се организират още в Дубай, Париж, Лондон, Букурещ, посочва за сравнение Кота.

    Каква е разликата между MBA и магистратура по „Бизнес администрация”?

    Между МВА и магистърската програма по „Бизнес администрация” има няколко съществени разлики. Първата и основна е, че магистърската програма е достъпна за кандидати, които са току-що завършили и не е необходимо да имат опит, обяснява Кристоф Кота. Обикновено средната възраст на тези кандидати е 23 години.
    На интервюто основно трябва да се покаже желание за развитие и лидерство

    Калина Кръстева, Мениджър международно развитие

    По време на събитията, които ние организираме, университети представят своите МВА програми, които могат да се изучават part-time или full-time. Кандидатите, които представляват интерес за университетите, могат да бъдат от различни професии, като изискването към тях е да владеят английски. Основно на интервюто трябва да се покаже желание за развитие, за лидерство, защото това е важно за МВА програмата, независимо в кои университет кандидатът ще избере да учи. Ние пътуваме много и опитът ни показва, че университетите смятат българските кандидати за едни от най-добрите в определени програми, защото са много квалифицирани, имат желание да пътуват, да учат в чужбина и да се развиват.
    Най-често в края на обучението в тази програма студентите специализират в дадена област – например финанси, маркетинг, мениджмънт, ИТ.  В МВА програмите се придобиват по-общи знания и умения. За тях обикновено се изисква кандидатите да имат вече натрупан опит и обучението е с по-голяма практическа насоченост в сравнение с магистърската програма, разяснява Кота. Кандидатите могат да избират между редовно обучение по МВА програма (full -time) или да посещават лекции само в определени дни (part -time). Според наблюденията на Кристоф Кота средната възраст на студентите в редовните програми е 29 години, докато тези, които предпочитат part- time, типично са около 35-годишни. Другата разлика е в цената. МВА програмите са малко по-скъпи от магистратурите.

    Къде може да учите МВА?

    МВА програми може да учите както в България, така и в чужбина. Според Кристоф Кота българските кандидати проявяват най-голям интерес към учебни заведения от Европа и САЩ. Обикновено, когато избират програма по редовно обучение в Европа, тя е с продължителност 1 година, а ако е в САЩ, най-предпочитания период на програмите е 2 години, посочва Кота. Съществува вариант български кандидати да учат МВА в чужбина, но без да напускат работата си в България. Тази форма на обучение се нарича „дистанционна” и позволява да получиш диплома от университет в друга държава, без да живееш в нея, а само да пътуваш веднъж на месец за няколко дни, най-често през уикендите.

    Привличаме студенти със съотношението цена - качество

    Д. и.н. Мирослав Матеев , Директор магистърска програма на Американски университет в България

    Бакалавърската ни програма е редовна и е с продължителност 4 пълни академични години. Студентите ни живеят в кампус, който е близо до центъра на Благоевград. Имаме голямо разнообразие от български и чуждестранни студенти.  Смятаме, че при нас ги привлича съотношението качеството на обучението и цената, която е около 8 000 долара на година. Преподавателите ни са с богат опит, основно от САЩ, но имаме и много колеги от Европа – Белгия, Италия, Германия, Унгария. В София имаме център за изнесено обучение, в който протича нашата програма на ниво магистри и се нарича Executive MBA. Тя е предназначена за хора, които вече са започнали своята кариера и имат поне две години опит. Тя е с много сериозни входни изисквания и дава възможност на мениджъри от различни сфери да  бъдат подготвени за своята карира на високо управленско ниво. Програмата протича в рамките на 14 месеца, основно през уикендите. В нея са включени 16 дисциплини и 16 лектори, които са предимно колеги от Америка, към които има много високи изисквания. Цената на тази програма е 10 000 евро.
    В България също има университети, които предлагат МВА програми. Сред тях е Американският университет в Благоевград.  „При нас магистърската програма е редовна и е с продължителност 4 пълни академични години.  Имаме студенти от България, от бившите руски републики, страни, които са наши съседи, но и от САЩ, Китай. Всички студенти живеят заедно и непрекъснато са част от учебния процес и извънкласните занимания”, обяснява д.и.н. Мирослав Матеев  - директор на магистърската програма на Американския университет в България. Учебното заведение има и център за изнесено обучение в София за МВА програма на ниво магистри. Тя протича в рамките на 14 месеца, основно през уикендите, и студентите в нея са основно българи – мениджъри на компании и предприемачи.

    Колко струва?


    Цените на програмите МВА варират в много широки граници, но ако трябва да се определят някакви рамки, може да се каже, че са между 10 000 и 100 000 евро. За България най-евтини са локалните университети, където цените са съобразени с местния пазар. В Американския университет например магистратурата по МВА е 8 000 долара на година, а следващата степен е 10 000 евро.  „В Европа МВА програмите варират между 20 - 30 000 евро за редовно обучение, за някои part -time програми също”, посочва Кристоф Кота. По-високи са таксите в САЩ, където те се движат в рамките на 40 000 до 60 000 долара. Над 60 000 долара са програмите в най-престижните университети, където могат да достигнат и до 90 000 долара. По думите на Кристоф Кота в по-голяма част от тези случаи, компаниите в които работят кандидатите, поемат разноските за обучението им.  Той обаче е категоричен, че за всеки бюджет може да се намери подходящата МВА програма, защото има много различни варианти на програми, държави и формати.

    Как да избера МВА програма?

    При избора на програма най-важният критерий за мен беше начинът на обучение

    Михаела Борсукова, Студент по програма МВА

    Записах МВА, защото знаех, че ще ми даде най-добрата възможност да постигна целите, които съм си поставила в професионален план. Завършила съм бакалавър „Бизнес администрация” и записването на МВА беше логично продължение. Аз лично никога не съм имала съмнение дали да запиша магистърската програма и то точно МВА, защото вярвах, че тази програма ще ми даде най-задълбочения поглед и най-добрия практически опит в областта на мениджмънта, към което аз се стремя. За мен най-важният критерий при избора на програмата беше начинът на обучение. Държах той да бъде интересен, интерактивен, всеобхватен и най-важното практически ориентиран. Завърших Американския университет, който покрива тези изисквания, затова и записах МВА в същия университет.
    Първият и основен въпрос е защо искаш да учиш МВА. Ако знаеш този отговор много лесно ще се ориентираш коя програма е подходяща за теб, твърди Кота.  „Понякога студентите ме питат какви програми има. И аз им казвам – всякакви. А ти от каква имаш нужда?”, обяснява той. Неговият съвет е всеки, който желае да учи МВА, първо да си отговори на въпроса дали предпочита редовна програма или не. После и защо иска МВА - заради знанията, дипломата или мрежата от контакти, които ще изгради. „Всичко зависи от плановете на човека и това как вижда себе си след 2 до 5 години. И ако има отговори на тези въпроси, е много по-лесно да сведе подходящите университети до няколко”, обяснява той. След като изборът вече е сведен до няколко конкретни университета, Кота съветва кандидатите да се срещнат с представители на учебните заведения и да усетят атмосферата. „Знанията винаги са на много високо ниво. Това, което е различно, е духът на всяко място и начинът, по който се преподава. Ако ще прекарваш на дадено място една или две години от живота си и това ще бъде твоят дом, е важно да ти харесва ”, твърди той. Михаела Борсукова, която е студент по програма МВА, потвърждава думите му. Тя споделя, че за нея най-важният критерий при избора на програмата е бил начинът на обучение.  „Държах той да бъде интересен, интерактивен, всеобхватен и най-важното практически ориентиран”, обяснява тя.
      


    Очаквайте поредица с представяне на университети, в които може да учите МВА програми

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 1 ден
    преди 1 ден
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 2 дни
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 2 дни
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 2 дни
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места