вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    32387 прочитания

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на Android екип в MentorМate?

    За професията, отговорностите и възможностите разказва Красимир Карамазов - Android Lead в MentorМate
    28 септември 2016, 10:14 a+ a- a

    Красимир Карамазов е на 31 години. Вече 10 години се занимава с програмиране и определя себе си като „самоук“. Средното му образование е икономическо, а семестриално е завършил Софийски университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Библиотечно-информационни науки“. Всичко, което е научил в сферата на програмирането, е по негова самоинициатива. В момента е Android Lead в MentorМate.   

    Началото на кариерата  

    Кариерата му стартира, когато за първи път вижда Photoshop. Първоначално иска да стане дизайнер и започва да си купува книги за дизайн. Това обаче не се получава и се насочва към програмирането. Започва сам да разработва Flash сайтове и приложения, без да има никакъв опит. Преминава през много технологии, но главните са Flash/Flex и Java. Първата му сериозна работа е в Mellon през 2008 като Flash разработчик. С течение на времето все повече се насочва към мобилните технологии и в момента e ръководител екип в Android отдела на MentorМate. На тази позиция освен с програмиране, работи много и с хора. „Първоначално си мислех, че ще ми е най-интересно просто да си продължа с разработване на приложения или писане на код. Но в крайна сметка се оказа, че ми е по-интересно да се занимавам с хора и да помагам за развитието им“, казва Красимир. 

    Вижте какво още разказа той за професията на програмиста и конкретно за позицията Android Lead, която заема в момента. С какво се занимава, какви отговорности има, как поддържа квалификацията си и какви са възможностите за развитие. 

    Какво е да работиш като ръководител на Android екип в MentorМate?

    В какво се състои работата на програмиста и кои са най-големите заблуди за професията?
    В кръга на шегата е, че винаги можем да оправим компютри. Това невинаги ни се получава. Някои хора си мислят, че е прекалено лесно. Все още има такива представи – щом не е физически труд, значи е много лесно. Естествено, че не е. Като всеки един занаят си има своите особености и трудности. От друга страна пък много хора си мислят, че е изключително трудно да се влезе в бизнеса. Но само трябва да осъзнаят, че всичко върви логично, по стъпките си и просто трябва да знаят какви са те. С придобиване на опит това се развива.

    Друга заблуда е, че трябва едва ли не да си математически гений. Реално това не е съвсем нужно и една нормална алгебра върши работа. Хората си мислят и, че това е работа само за гении. Естествено, че не е, просто трябва да има огромно желание, като с всеки един занаят, в който изграждаш нещо от нулата. 

    Кои са основните отговорности на позицията Android Lead?
    Отговорностите ми варират според деня. Първо, трябва да се грижа за кода и за продукта, по който работим. Разбира се, и за комуникацията с клиента, което е изключително важно, особено когато човек отговаря за различни екипи. Също така приоритизиране на различни задачи, преценяването кой човек ще се справи най-добре и разпределянето на задачите. Част от отговорностите ми са провеждането на интервюта и ревюта.  

    Понастоящем повечето ми време преминава в писане на код, а другото засега заема по-малка част от времето ми. Писането на код е приоритет, тъй като моята функция е да определя посоката, по която ще върви даденият приоритет като архитектура и т.н. Но честно казано, открих, че двете неща се допълват и не са взаимоизключващи се. Когато имаш страст и към двете, си помагат взаимно. 

    Как протича типичен работен ден?
    Тъй като сме американска компания, моят работен ден сутринта започва с преглеждането на кореспонденцията, която е текла, докато съм отсъствал. Въз основа на нея организирам работата си за деня. След това с хората от екипа обсъждаме какви ще са приоритетите и по какво ще работим. След сутрешните срещи и организационната част започва да се пише код. Впоследствие отново се стига до срещи и така приключва денят. Разбира се, има и изключения в дните, когато трябва да се правят ревюта или интервюта. 

    Кои са основните качества, за да бъдеш успешен на тази позиция?
    Според мен на първо място е необходимо желание. Желание за развитие, желание да се учиш, тъй като в този занаят самообучението никога не приключва. Винаги има ново нещо, което да се научи и ново нещо, което да се опита. Важно е да има и смелост – никой програмист не е уцелил нищо от първия път. Има една фраза: „Осмели се да се провалиш“. Общо взето това е цялата идея, защото в крайна сметка ще намериш истината. Изключително важно е и да можеш да работиш в екип. Има различни индивидуалности и човек трябва да се научи как да комуникира с тях. Доста са нещата - трябва аналитичен ум, да не спираш да развиваш знанията си. Когато се предлага някаква промяна, трябва така да комуникираш нещата, че хората, които не се занимават с това, да могат да те разберат и да разберат твоята гледна точка защо така би било по-добре. 

    Как се поддържа квалификацията?
    Това не е сфера, в която може да работиш просто ей така. Трябва да имаш желание и да знаеш, че непрекъснато трябва да се развиваш по всякакъв начин. И трябва да четеш постоянно. Във всички виртуални, а дори и реални общества, винаги се черпят нови идеи, излизат нови технологии, за които хората говорят. Примерно, когато ние  в MentorМate откриваме нови технологии, имаме инициативи, с които ги презентираме и за повечето хора е интересно, тъй като след това се използват в различни проекти. Отвсякъде могат да се черпят знания, като естествено, най-удобно е през интернет. 

    Какви са възможностите за развитие?
    Бизнесът е изключително динамичен и възможностите за развитие са наистина много. Две са пътеките, които един програмист евентуално би могъл да поеме. Едната е на архитекта, а другата - на лийда. Архитектът е човек, който определя архитектурата и техническите насоки на проекта и оттам насетне поемат старши разработчиците. Другата е лийд – когато човек има афинитет към работа с хора и му е приятно да комуникира и предава знания. Това са основните пътеки за развитие, но ако човек има желание да придобие още знания, възможностите за развитие в този бизнес са изключително много.   

    Видео за компанията като работодател вижте в профила на MentorMate Bulgaria Ltd. в Jobs.bg тук

    Как протича интервю за работа в MentorMate вижте тук.

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 17 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 18 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 19 часа
    преди 20 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates
    преди 23 часа
    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев