сряда, 29 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  14836 прочитания

  Световният бестселър „От нула до едно“ от Питър Тийл излиза в България

  Книгата съдържа размислите на технологичния милиардер за стартирането на успешен бизнес
  20 октомври 2016, 16:23 a+ a- a


  Питър Тийл е един от основателите на системата за онлайн разплащания PayPal. Снимка: Wikimedia Commons

  Една от най-продаваните книги в света - „От нула до едно“ (Zero to one) на милиардера Питър Тийл излиза на българския пазар с логото на „Книгомания“. Веднага след публикуването ѝ през 2014 книгата влезе в годишния списък със 100-те най-продавани заглавия на Amazon. Питър Тийл е един от основателите на системата за онлайн разплащания PayPal и на софтуерната компания с фокус върху анализирането на данни Palantir Technologies. Тийл е първият външен инвеститор във Facebook, както и основен вложител в LinkedIn, Yelp и други успешни бизнес начинания, които в началото са изглеждали като рискована инвестиция.  

  „Тийл с лекота разсъждава върху „Хамлет“, бизнес хватките на Стив Джобс и Илън Мъск, проблемите на съвременното университетско образование, идиотските навици на зубрачите от Силициевата долина и настоящата стойност на технологичните компании. Той е толкова увлекателен разказвач, че негов студент (Блейк Мастърс) тайно е записал думите му – и така всъщност се е родила тази книга“, коментира  българският редактор на книгата Димитър Събев. 

  „От нула до едно“ с подзаглавие „Размисли върху стартъпите или как да изградим бъдещето“ може да се чете по много начини. Като наръчник за предприемачи без голям начален капитал, но с идеи и амбиции; като помагало за студенти по икономика, готови да излязат извън коловоза на стандартните формули за успех; като разширяващо кръгозора четиво за всички, които се вълнуват от политическите и икономическите кризи в световен мащаб. 

   Ето какво пише Питър Тийл в предговора на книгата: „Всичко в бизнеса се случва само по веднъж. Следващи­ят Бил Гейтс няма да направи операционна система. След­ващите Лари Пейдж или Сергей Брин няма да създадат интер­нет търсачка. А следващият Марк Зукърбърг няма да изгради социална мрежа. Ако се опитвате да копирате тези момчета, значи не сте научили нищо от тях. Разбира се, по-лесно е да се имитира, отколкото да се твори нещо ново. Когато правим нещо, което знаем как се прави, се придвижваме от 1 към n и просто умножаваме нещо вече позна­то. Но всеки път, когато създаваме нещо ново, се придвижваме от 0 към 1.“

  Езикът, на който е написана книгата, е разбираем и изпълнен със забавни асоциации, дори когато авторът преобръща представите ни за вредата от монопола и за ползата от свободната конкуренция: „Толстой започва „Ана Каренина“ със следното наблюде­ние: „Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещаст­но семейство е нещастно посвоему“. В бизнеса е точно обра­тното. Всички щастливи компании са различни, защото всяка е постигнала монопол, решавайки уникален проблем. Всички провалили се компании са еднакви: те не са успели да избягат от конкуренцията“.  

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  МФ: Очакваме да покрием инфлационния критерий за еврозоната до края на годината
  Парламентът може да приеме закона за еврото до края на лятото
  преди 18 часа
  Разкриват 5 нови паралелки за дрогеристи у нас
  За първи път в Бургас се обявява прием за ученици след 7-ми клас за дрогеристи по австрийска програма
  преди 18 часа
  Logiscool обяви сътрудничеството си с EtonX
  Веригата предлага и обучение по Python и AI в своите школи в София, Пловдив, Плевен и Варна
  преди 22 часа
  Държавата пое дълг за още 300 млн. лева
  Това е третият за тази година аукцион
  преди 2 дни
  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.
  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове
  преди 2 дни
  Paysera България дебютира на ВЕАМ пазара на БФБ
  Компанията за дигитални платежни услуги планира да увеличи капитала си с 2 млн. лв.