вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    37763 прочитания

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен разработчик в Luxoft?

    За професията, отговорностите и възможностите разказва Бойко Казаков - Regular Software Developer в Luxoft
    10 ноември 2016, 14:56 a+ a- a

    Бойко Казаков е софтуерен разработчик в ИТ компанията Luxoft. Вече от близо 10 години се занимава с уеб технологии и различни проекти в сферата на електрониката с вградени системи. През последните пет се специализира с вграден линукс. Това включва разработка на драйвери и потребителски код на C/C++. Последните няколко години фокусът му е насочен в автомобилните системи, които предоставят възможността за  употребата на последните тенденции в почти всички технологични сфери. Това позволява на Бойко да използва и развива всичките умения, които е придобил досега - от потребителския интерфейс до хардуерния дизайн на устройството. В Luxoft е вече от около година. „Компанията ме привлече с това, че предлага доста високо разнообразие от проекти и различни позиции. Аз имам интерес към автомобилната индустрия и тук наистина се сблъсках със страхотни клиенти, с които е лукс да се работи“, споделя Бойко. 

    Вижте какво разказа още той за професията на софтуерния разработчик. Как стартира кариерата му, с какво се занимава, какви отговорности има, как поддържа квалификацията си и какви са възможностите за развитие. 

    Какво е да работиш като софтуерен разработчик в Luxoft?

    За интереса към програмирането и началото на кариерата
    Интересът ми към програмирането започна първо от електрониката. Винаги ми е било любопитно какво се случва в уредите и един ден се сблъсках с вградените системи. При тях се наложи да науча основите на програмиране, защото чрез тях можеш да постигнеш целия модел на поведение на едно устройство. Тази сфера се разви до такава степен, че почти навсякъде около нас днес се използват вградени системи. Това е основното, което ме караше да уча програмиране. По принцип обичам електроника, но едното не може през другото. 

    Програмирането го започнах в Технологическо училище „Електронни системи“ в София и именно там се запалих по него. Когато завършвахме, ни се наложи да правим дипломна работа и тогава ме записаха на стаж в голяма фирма за мрежови устройства. Така започна кариерата ми.  Там се сблъсках с корпоративните стандарти и методики на работа и се запознах с много специалисти. Най-хубавото е, че когато човек се учи от други хора и има къде да приложи своите умения, така нещата се разбират из основи. След това продължих обучението си в Технически университет в София, специалност „Телекомуникации“.

    Кариерата ми премина през много етапи. Минал съм от проектирането и дизайна на едно устройство до създаване и писане на код за него. Дори имах период, в който бях автор на техническа документация. Това се оказа доста отговорна работа, защото всички разработчици използват тази документация, за да пишат своя код. А както знаем, в автомобилната индустрия стандартите са много високи, за да се постигне ефективност и надеждност на продуктите. 

    В Luxoft съм от около година. Компанията ме привлече с това, че предлага доста високо разнообразие от проекти и различни позиции. Аз имам интерес към автомобилната индустрия и тук наистина се сблъсках със страхотни клиенти, с които е лукс да се работи. 

    В какво се състои работата на софтуерния разработчик?
    Като цяло отговорността на всеки софтуерен разработчик е доста висока. Основната ни отговорност е да задоволяваме очакванията на клиентите, като постигаме високи стандарти в кода, който създаваме, и нашите продукти винаги да са конкурентоспособни. 

    Кодът, който пишем, е предназначен за автомобилната индустрия. Тя е съвкупност от вградени системи. Това включва инфотейнмънт (мултимедийни системи), автономно паркиране, навигационни клъстери. Като цяло доста видове сензори и мрежи, които са в най-модерните автомобили.  Нашият код трябва да спазва стандартите в автомобилната индустрия, защото те са създадени с цел безопасността на хората и високата надеждност на автомобилите. И това е нещо много важно. 

    Как протича типичен работен ден?
    Нашият работен ден протича с много срещи. Започваме като дискутираме с екипите и клиентите текущите ни задачи, а останалата част от деня преминава в писане на код. Всеки разработчик знае, че ние превръщаме кофеина в код. И това не трябва да ни спира, защото винаги има начини и да отдъхнем от цялата тази работа. Фирмата ни предлага много обучения, имаме зали за отдих, спортни мероприятия и различни забавления.  Luxoft  се грижи постоянно за повишаването на квалификацията на своите служители. Обученията са разработени от професионални преподаватели и под формата на игри ние учим нови неща, развличайки се от стреса и многото работа. Често се налага да пътуваме и да се срещаме директно с клиентите. Което е доста разнообразно като работа и така придобиваме доста интересен опит от различни компании извън нашата. Luxoft дава възможност и за гъвкаво работно време, като ни позволява да работим от вкъщи по някои от проектите. Но аз лично аз предпочитам контакта с колегите, тъй като така съм по-ефективен. 

    Кои са основните качества, за да бъдеш успешен на тази позиция?
    Най-вече любопитство. Любопитството е това, което ни кара да учим. Човек, когато се учи, със сигурност е в крак с времето и със сигурност става много добър програмист. Според мен най-добрите програмисти са тези, които знаят най-новите тенденции в технологиите. Не е нужно да си математически гуру и да си имал високи оценки по математика, за да може да разбереш логиката. Важно е човек да следва собствената си логика и да има уникално мнение върху разглеждания казус. Това е формата на любопитство, която ни кара да  пробваме нови и нови неща и да не спираме да учим. А Luxoft наистина предлага доста голямо разнообразие. 

    Как се поддържа квалификацията?
    Аз постоянно чета и се запознавам с всички нови тенденции. Автомобилната индустрия е един доста висок спектър от технологии, които се прилагат и аз се интересувам в почти всяка сфера от тях. Там се използват както хардуерни знания, така и знания в уеб програмирането. Когато поддържа знанията си, човек може да се развива във всяка една от тези сфери. Тук, в компанията, имаме и много добра програма за обучения и трейнинги. Тук можеш както да научиш из основи някакво софтуерно умение, така и да го развиеш до доста висока степен. Има обучение насочено към развитие на личностните умения, които включват управление на време, ресурси и хора. А това е доста важна част от кариерата на всеки човек. 

    Какви са възможностите за развитие?
    Възможностите за развитие са доста големи, защото Luxoft има много видове клиенти и съответно високо разнообразие от проекти, по които може да се работи. Но като цяло при разработчиците винаги има едно разширение на инженерните знания до степен, в която разбираш целия проект. Това е професия архитект. Архитектът цели цялата система да бъде оптимално проектирана. Той се грижи всяка подсистема да бъде по план и да бъде реализирана по най-оптималния и ефективен начин. А другият вариант на развитие е, когато човек иска да управлява ресурсите и времето. Но това изисква много високо познание на уменията на хората в екипа и добри комуникационни умения. Лично за себе си все още не съм решил кое ми е по-интересно. Имам социалните умения, добре комуникирам с екипи и хора, но имам желание да развивам и инженерните си умения.

    Кои са най-големите заблуди за професията?
    Според мен най-голямата заблуда е, че програмистите са асоциални. Този имидж от отдавна е заклеймен. Това е много странно, защото аз като се огледам около себе си, виждам хора, които се занимават с екстремни спортове, хора, които комуникират на доста високо ниво и знаят как да се забавляват. Друго интересно е, че нашата професия ни позволява доста високи доходи, което със сигурност ни помага да се забавляваме и да се запознаваме с нови и нови хора. И аз не вярвам този имидж да се задържи още дълго време. 

    Какъв е животът на един програмист след края на работния ден?
    При мен е доста интересно, защото след края на работния ден програмирането продължава. Аз постоянно уча нови технологии, които прилагам в хобитата си. Обичам да конструирам неща, свързани с електроника и програмиране. Участвал съм в много проекти свързани със създаването на escape стаи, инсталации по музеи, светлинни мечове. Програмирането означава и създаване на едно устройство, как то се държи. И съответно тази свобода позволява да създаваме почти всичко. 

     

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 минути
    За поредна година: България изнася в САЩ повече, отколкото внася
    Американските инвестиции в България за 2023 са в размер на 514 млн. долара, заетите в американски компании у нас са 10 908 души, сочи нов доклад
    преди 1 час
    Siemens и Nvidia разширяват сътрудничеството си в сферата на генеративния AI
    Нов продукт съчетава Siemens Xcelerator с Nvidia Omniverse Cloud API
    преди 3 часа
    Анна Панчева е новото лице на направление „Човешки ресурси“ в Kaufland България
    Нейният фокус са привличането на таланти и работодателска марка
    преди 5 часа
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 6 часа
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места