вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    28272 прочитания

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технически директор в „Мнемоника“?

    За професията, отговорностите и възможностите разказва Павел Йосифов, CTO на „Мнемоника“
    05 декември 2016, 10:12 a+ a- a

    Павел Йосифов е главен технически директор на българската ИТ компания „Мнемоника“. Израства в семейството на математици. Баба му и дядо му са писали голяма част от сборниците, по които след това той самият учи. Завършва Математическата гимназия в Плевен и продължава обучението си в Технически университет - София, специалност „Електроника“. 

    Кариерата му стартира между 2 и 3 курс в университета. Вместо да отиде на бригада в САЩ, решава да потърси стаж в България. „Тогава попаднах на фирма, която ми даде възможност да се развивам като специалист и като личност. Работих там 3 години. Кариерата ми в „Мнемоника“ стартира през 2009 г., когато срещнах Вихрен Славчев и двамата с него решихме да създадем компанията, която и до днес е моят работодател“, разказва Павел. Българската ИТ компания е на пазара вече 8 години. Още през първата си година печели награда за най-добър партньор-дебютант на EMC, а през 2014 влезе в класацията на Deloitte за 50-те най-бързо развиващи се ИТ компании в ЦИЕ. Реализирала е над 300 проекта и има над 70 клиента. 

    Вижте какво разказа Павел Йосифов за професията на техническия директор. С какво се занимава, какви отговорности има, как поддържа квалификацията си, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за позицията.    

    Какво е да работиш като технически директор в „Мнемоника“?

    В какво се състои работата на техническия директор?
    Работата на техническия директор е доста комплексна. Аз трябва да се грижа за екипа си от хора, да комуникирам с партньорите, с доставчиците и да следя проектите. Т.е. моята работа обхваща голяма част от дейността на фирмата.  

    Кои са основните отговорности на тази позиция?
    През годините, с разрастването на фирмата, нещата като отговорности се променяха и непрекъснато растат. Което означава, че и компанията расте. В момента смятам за моя най-голяма отговорност да създам, да изградя, да поддържам и да развивам екип от мотивирани хора, които искат добре да си вършат работата. 

    Как протича типичен работен ден на техническия директор?
    С много комуникация. Едно от основните неща, които правя ежедневно, е да комуникирам с различни хора. Стартираме с имейли и телефони, използваме модерните технологии, конферентни разговори. Пътуваме често в командировки в и извън страната. Така протича моят работен ден – основно в разговори с хора и писане на имейли. 

    Кои са основните качества, за да бъдеш успешен на тази позиция?
    Най-важното може би е комуникативността, тъй като това е едно от основните неща, които правя. Тъй като общувам с много хора – с доставчици, с партньори, с екипа си, смятам, че е много важно човек да има добри комуникативни умения на такава позиция. Важно е и човек да може да носи отговорност, да може да взема трудни решения и след това да застава зад тях. И може би последното нещо, което аз смятам, че е важно и гледам да правя, е да не се вземам много насериозно. Защото тогава, поне на мен, стресът много ми влияе. 

    Как се поддържа квалификацията?
    Все по-трудно. Разчитам основно на екипа на „Мнемоника“. Хората, с които работя, са много усърдни и отдадени. До момента се налага да сме сертифицирани в четири направления – съхранение на данни, информационна сигурност, облачни технологии и изнесени услуги. Хората ни трябва да знаят и да могат във всички тези сфери. Имаме над 80 сертификата в тези области, което за екип като нашия е много. Аз лично поддържам своята квалификация, като чета много в интернет. Много обичам да чета книги и в свободното си време. В момента изчитам отново цялата поредица на Тери Пратчет от света на диска. 

    Какви са възможностите за развитие?
    За йерархично развитие не мисля, че има много голям потенциал за развитие и за мен то не е толкова интересно като тема. Но от гледна точка на личностно и професионално развитие възможностите са неограничени. Светът, в който живеем, е много динамичен, непрекъснато излизат нови технологии, всеки ден трябва да се занимаваме с нещо ново и различно, изискванията на клиентите ни се променят и съответно това предизвиква нас да се самообразоваме и да се променяме като хора. Така че от гледна точка на развитието, смятам, че личностното е по-интересно от йерархичното. 

    Кои са най-големите заблуди за професията?
    Може би са две. Едната е свързана с това, че когато човек израства в йерархията, той раздава задачи на екипите си и хората смятат, че това му дава повече време и свобода. За моя голяма и неприятна изненада се оказа, че това не е вярно. В последните 4-5 години доста по-често се налага да удължавам работния си ден в сравнение с годините, в които бях технически специалист и се занимавах повече с техническа работа. Другата голяма заблуда според мен е представата на хората, че работата на човек на такава позиция е техническа. А всъщност не е. Моята работата е по-скоро да комуникирам с хората. Макар че ние сме фирма, която се занимава с технологии, технологиите ги правят хора. Досега и в бъдеще ще е така. Няма как технологиите да работят, ако няма хора, които да боравят с тях и да ги употребяват.

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 18 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 18 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 19 часа
    преди 20 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates
    преди 24 часа
    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев