неделя, 23 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9398 прочитания

  Какви са правилата за добро поведение в бизнеса?

  Нова книга разкрива културните особености и тайните на доброто поведение в 50 страни по света
  12 април 2017, 13:54 a+ a- a

  Правилата за добро поведение и изискани маниери не са просто проява на претенция и снобизъм. Те улесняват общуването и често имат изключително практичен произход. Който държи чаша с бяло вино само за столчето например, ще избегне бързото затопляне на питието и промяната на вкусовите му качества. Според някои изследователи на етикета традицията долното копче на сакото да не се закопчава идва от времената на Дивия Запад и възможността да извадиш по-бързо оръжието си. 

  В бизнеса доброто поведение е сред най-важните фактори за развитие в кариерата. Част от него са правилата в работното ежедневие, поведението при разговор по телефона и стилово издържаната комуникация чрез писма, имейли или формуляри за кандидатстване за работа онлайн, които днес са все по-предпочитани от компаниите, тъй като спестяват време и допълнителни разходи. 

  Деловите обеди и вечери се считат за висш пилотаж в професионалния етикет, тъй като много партньори и клиенти преценяват събеседника, следвайки правилото „Човек се познава по обноските на масата“.

  През 1788 г. благородникът Адолф Фрайхер фон Книге пише „За общуването между хората“. От този момент нататък той се смята за баща на добрия тон, а книгата му и до днес е стандарт за изискани обноски и безупречно поведение в обществото. Макар оттогава много неща да са се променили, идеята му за безпрепятствено, свободно и възможно най-приятно общуване на хора от различни класи, ранг или произход е по-актуална от всякога – през XXI век пътуването е бързо, бизнесът – международен, а общуването често се провежда в мултикултурна среда. 

  Днес обаче съществуват средства за комуникация, които Книге не е можел да си представи и насън – електронни писма, есемеси, мобилни телефони, интернет. Той не би могъл да формулира правила за всички тях, още по-малко за социални мрежи като Фейсбук и Туитър. 

  Със съвременните правилата на изисканото поведение в бизнеса, семейството и на обществени места запознава ново допълнено издание на бестселъра за добри обноски „Етикет за всеки ден“ на Силке Шнайдер-Флег („Софтпрес“), което излезе в България. 

  Изданието дава подробна и добре структурирана информация за това:

  - как да поздравявате и да се запознавате;

  - как да се държите на маса, на коктейл, на частно парти и на гости у делови партньор;

  - какви са правилата на съвременното общуване – от Фейсбук до корпоративния интранет и мобилните технологии;

  - как да напишете перфектна автобиография и мотивационно писмо;

  - какво да облечете в офиса, на делова среща, на прием, при интервю за работа;

  - как да се справяте успешно с устната и писмената бизнес комуникация;

  - как да възпитате децата си да спазват определени правила на общуване;

  - как да се държите в чужбина – културни особености и тайни на доброто поведение в 50 страни.

  Вижте няколко любопитни правила, цитирани в книгата: 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  преди 2 дни
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 11:37
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева