петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11522 прочитания

    IT JOBS in BG: Как мога да стана JavaScript програмист?

    Какви качества и умения са необходими, колко време е обучението и с какви технологии се работи, разказва Мартин Вешев, технологичен трейнър в Телерик Академия
    21 юни 2018, 16:03 a+ a- a

    Мартин Вешев, технологичен трейнър в Телерик Академия

    Технологичният сектор е един от най-активните, търсенето на хора е огромно, а предлаганите възнаграждения - сред най-високите у нас. 

    За да сме полезни за всички, които се интересуват от ИТ сферата, но все още не са избрали направлението и технологиите, към които да се насочат, ще разкажем за някои от най-популярните позиции в бранша. Какви са отговорностите на тази позиция, какви качества и умения са необходими и как можем да ги придобием. 

    JavaScript за поредна година е най-популярният език в глобален мащаб според проучване на водещата платформа за разработчици GitHub, а търсенето от страна на компаниите продължава да расте. Как можем да станем JavaScript програмисти, научете от технологичния трейнър в Телерик Академия - Мартин Вешев. 

    Какви качества и умения е необходимо да притежаваш, за да станеш JavaScript програмист? 

    В съзнанието на хората все още битува разбирането, че за да станеш програмист, е задължително да идваш от технологична специалност или математическа гимназия. Всъщност не е така. В практиката ежедневно виждам хора с разнообразен предишен опит и знания, които успяват бързо да навлязат в новата материя и да се преквалифицират. Сред възпитаниците на Телерик Академия има икономисти, филолози, юристи, архитекти и много други специалисти. Аз самият дълги години работих в строителния сектор, преди да се насоча към програмирането. 

    Желанието за научаване на нещо ново всеки ден е може би най-важното качество, което ще помогне на всеки, решил да се занимава с тази професия. Ученето не спира, защото технологиите се развиват изключително бързо. В света на JavaScript това е още по-валидно, от който и да е друг език.  

    Затова в програмата ни за подготовка на софтуерни специалисти Telerik Academy Alpha изследваме желанието за обучение и мотивацията на кандидатите още на входа. А за да бъде групата хомогенна откъм стартови знания, кандидатите преминават и през входен изпит по основи на програмирането. Разработили сме специална селекция от материали, достъпни онлайн. С тях всеки може да се подготви за изпита, като сам определи кога, колко често и по колко време да отделя.  

    Колко време е обучението и колко интензивно?  

    Програмата Telerik Academy Alpha е с продължителност 6 месеца, а обучението е персонализирано и в малки групи от не повече от 35 души. Така на всеки участник предоставяме индивидуален подход на преподаване и най-прекия път за успешен професионален старт в областта на програмирането.  

    Фокусът на програмата е изключително практически ориентиран. Усвояването на материала става чрез решаването на множество задачи и работа по практически проекти. Затова обучението е присъствено и не позволява онлайн формат. Трейнингите се провеждат всеки делничен ден с продължителност 4 ч., а след тях курсистите отделят допълнително време, за да затвърдят наученото.  

    В края на програмата участниците са преминали общо над 440 ч. технологични обучения и курсове за развитие на личностните и комуникационните им умения. Работили са индивидуално и в екип при условия, близки до реалната работна среда и разполагат с всичко необходимо, за да стартират ИТ кариера.   

    С какви технологии се работи най-често на тази позиция? 

    През последните няколко години се засилва тенденцията компаниите да търсят така наречените Full-stack разработчици – които имат умения както за front-end, така и за back-end програмиране. Това включва владеене на front-end технологии като React и Angular, също и back-end технологии като Node.js и работа с бази от данни например MongoDB, PostgreSQL, MariaDB. Този списък, разбира се, може да се разшири и допълни. Но това не бива да ви демотивира, ако тепърва се насочвате към професията JavaScript програмист. Изключително важно е да поставите правилните и стабилни основи в началото, които постепенно да надграждате като пирамида. 

    Какви са основните отговорности, които има на позицията JavaScript програмист? 

    Отговорностите варират в зависимост от позицията ви и компанията – дали е стартираща организация, или вече утвърдена на пазара компания с ясно дефинирана структура.  

    Като младши програмисти в първите си дни на работа е необходимо да научите как работят системите в компанията и да напредвате с технологиите. С течение на времето и развитието на техническите умения растат и отговорностите. Като в повечето компании се работи с модерни и гъвкави методологии за постигане на поставените цели. Основна задача на програмистите е да успеят да доставят качествен продукт за предварително определеното време. 

    Какви са стартовите заплати за позицията JavaScript програмист? 

    Няма официална статистика за стартовите заплати на младшите програмисти в България. Но според проучване, което направихме сред възпитаниците ни, над половината получават стартова заплата между 1000-2000 лв., а при 21% тя надвишава 2000 лв. Разбира се, с нарастването на опита  нивото на възнагражденията се увеличава. Според същото проучване при близо 60% от възпитаниците на Академията нетното им месечно заплащане днес е по-високо от средната за ИТ сектора нетна заплата от 2752 лв. с включен 10% бонус.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 26 минути
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 3 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 3 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 4 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове