сряда, 12 декември 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1380 прочитания

  2000% ръст на проект мениджърите у нас за 15 години

  Вижте любопитни данни за професията в България
  10 октомври 2018, 12:07 a+ a- a

  В момента около 40 хил. души у нас се самоопределят като заемащи или заемали позицията проект мениджъри (Project Manager). Това е ръст от 2000% за последните 15 години. Тези данни представи Велизар Проданов, председател на УС на Българската асоциация за управление на проекти по време на конференция в София.

  По думите му това представлява един внушителен количествен растеж на тези професионалисти у нас. В рамките на форума 2018 IPMA Conference: „Бъдещето на управлението на проекти – проектно лидерство, компетенции и култура. IPMA Agile сертификационен модел“ Проданов сподели, че най-голям брой (22%) или всеки четвърти проект мениджър е зает в ИКТ сектора.

  Според Проданов докато в световен мащаб са сертифицирани около 38% от практикуващите професията, то у нас процентът е далеч по-нисък. Едва 6% са сертифицираните професионалисти в ИКТ сектора в България, а само 3% са сертифицираните в другите индустрии. Една трета (33%) от всички определящи се като проектни мениджъри не са сертифицирани, а 58% практикуват професията, но не като основна дейност.

  "За да се гарантира високо качество и ефективност при реализирането на проекти, е необходимо експертите да осъвременяват знанията си, повишават уменията си и придобиват нови, които да отговарят на динамичното развитие на бизнес средата. Това може да се постигне чрез сертифициране, допълнителни курсове и посещаване на професионални събития, свързани с управлението на проекти“, коментира Проданов.

  Вижте видео с любопитни данни за професията проектен мениджър в България

  „Българската икономика има нужда да премине към производство и предлагане на услуги с висока добавена стойност, ключов фактор за чието постигане е ефективното управление на проекти. Според справка на МОН управление на проекти се преподава в 14 университета, докато на централно ново в държавната администрация работят 240 екипа като в рамките на един програмен период се изпълняват между 12 000 и 13 000 проекта. Повишаването на експертизата и придобиването на нови умения ще допринесе за по-конкурентоспособен бизнес и по-ефективен публичен сектор“, каза по време на официалното откриване Томислав Дончев, заместник министър-председател и член на БАУП допреди заемането му на публична длъжност.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Европейският парламент поиска издаване на хуманитарни визи за бежанците
  90% от лицата, на които е предоставена международна закрила, достигат до Европейския съюз по незаконен начин
  преди 14 часа
  ЕП настоя България и Румъния да влязат в Шенген възможно най-бързо
  Евродепутатите призоваха за премахване на проверките по всички гранични пунктове с държавите от Шенген: сухопътни, морски и въздушни
  преди 15 часа
  Турска компания превръща пътищата в източници на енергия
  "Умните" турбини на компанията в момента се тестват в Истанбул
  преди 17 часа
  Манолев: Всеки месец изнасяме стоки за 2,2 млрд. евро
  Китай все по-бързо се доближава до топ 10 на експортните дестинации за българския бизнес