събота, 07 декември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2833 прочитания

  Рафаел Видак: Най-трудното е не да стигнем до края, а да си признаем, че трябва да вървим

  Богатството, което търсим, вече е тук, но трябва да се научим да го виждаме, казва авторът на книгата „Най-богатият човек на света“
  11 октомври 2018, 10:45 a+ a- a

  Рафаел Видак (псевдоним) е роден през 1976 г. в Барселона. Завършва геоложко инженерство. От 2005 г. работи като терапевт и инструктор по личностно развитие. Завършва паралелно няколко дисциплини, свързани с работата му, включително натуропатия и коучинг.

  Неговите публикации в социалните мрежи са му спечелили над 250 000 последователи в Туитър и над 40 000 във Фейсбук. Книгата му „Най-богатият човек на света“ достига до №1 в редица испански класации, а от 16 октомври е на българския пазар с логото на ИК „Хермес“.

  Ето какво разказва Рафаел Видак за книгата, личния си път и как да открием истинското богатство.

  Завършили сте геоложко инженерство, а се занимавате с личностно развитие и коучинг – как стана този преход?
  Както често се случва, имах много ясни планове за живота си, но с течение на времето усетих, че това, което правя, не ме удовлетворява, и реших да го променя. Получи се съвсем естествено.

  В началото бях сигурен, че инженерната професия е точно за мен, но постепенно започнаха съмненията. Един ден шефът ми говореше разгорещено по телефона, беше много стресиран и осъзнах, че пред мен стои един тъжен човек, който не е доволен от живота си, младежките години са зад гърба му, има здравословни проблеми... В този момент разбрах, че ако продължа по пътя, който съм поел, ме очаква същото, и си дадох сметка, че не го искам.

  А как се стигна до написването на „Най-богатият човек на света“? Разкажете ни повече за книгата.
  Чрез „Най-богатият човек на света“ се опитах да разкажа историята на един човек, който е изправен пред сериозен проблем, и чрез неговия път да покажа начините за справяне с подобни житейски кризи. Исках книгата да бъде увлекателна за четене и в думите на персонажите вплетох съвети, насоки, които от опит знам, че могат да помогнат на хора, намиращи се в подобна ситуация в личния си живот, в работата, в здравословното си състояние, в семейството...

  Означава ли това, че нуждата от промяна винаги идва след някаква трудност?
  Това е най-често срещаният случай, но в коучинга винаги казваме, че не е необходимо всичко в живота ни да се разпадне, за да започнем да градим всичко наново. Можем (и трябва) да вземем решение за промяна, преди да започнем да страдаме.

  Но за целта първо трябва да се спрем, да поемем дълбоко дъх и да помислим как се чувстваме, какви са отношенията ни с човека до нас, харесва ли ни това, което правим, начинът, по който живеем... Трябва да бъдем смели, да не се страхуваме да си зададем тези въпроси и да бъдем искрени със самите себе си. Само така можем да постигнем по-добър, по-осъзнат живот.

  А има ли ситуации, в които промяната е невъзможна?
  Всичко може да се промени. Лично съм го преживял и съм го виждал при стотици хора. Без значение какви са обстоятелствата, възрастта, конкретната ситуация, винаги съществува възможност за промяна. Трябва само да имаме готовност да я забележим.

  Важно е обаче желанието за промяната да бъде неподправено, т.е. да я търсим заради самите нас, а не защото някой друг ни кара. Изглежда като нещо очевидно, но много често се заблуждаваме, че искаме нещо, а всъщност не е така. Затова е важно да се научим да различаваме това, което е наистина важно за нас, и да преследваме собствените си цели.

  Какъв съвет бихте дали на хората, които са тръгнали по този път?
  Да си отговорят възможно най-честно на следните въпроси:

  Какво точно искам?

  Наистина ли го желая аз, или са ме научили да го желая?

  Какво мога да направя точно днес и сега, за да се приближа поне малко до целта си?

  И какво ни очаква в края на пътя?
  Може би най-трудното от всичко е не да стигнем до края, а да си признаем, че трябва да вървим. Това послание исках да предам и чрез книгата си. Разбира се, всеки читател открива нещо различно в нея, защото я пречупва през личния си опит. „Най-богатият човек на света“ припомня, че богатството, което търсим, вече е тук, но трябва да се научим да го виждаме. В същото време трябва да се осмелим да бъдем себе си – в работата, във връзките си, в свободното си време, във всички аспекти от живота си... откажете се от маските и преструвките и ще откриете Богатството с главно Б!

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  FT: България привлича рекордни инвестиции в технологичния сектор
  Facebook, Световната банка и самият „Файненшъл таймс“ разкриха свои технологични центрове в София през последната година
  преди 8 часа
  Над 2000 стартъпа са създали 15 хил. нови работни места у нас
  София е сред десетте най-добри градове за развиване на стартъп предприемачество, подчерта президентът Радев
  преди 11 часа
  Остават 10 дни за промени и плащане на авансовия корпоративен данък за 2019
  Това е и последният срок, в който фирмите имат възможност да направят корекция на декларираните от тях авансови вноски за тази година
  преди 12 часа
  Wizz Air поиска отпадане на бизнес класата за всички кратки полети
  Нискотарифният превозвач призова авиационната индустрия да спре да изпълнява полети с празни места в бизнес класа
  преди 16 часа
  General Motors ще строи фабрика за автомобилни батерии
  Тя ще е на стойност $2.3 млрд. и ще бъде съвместно дружество с южнокорейската LG Chem