петък, 17 януари 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3834 прочитания

  Нина Проданова-Йоцева: Човек не бива да изневерява на ценностите си заради финансови цели

  За ежедневието и предизвикателствата на своята роля, вижте какво сподели съоснователят на ITCE пред Economy.bg
  29 ноември 2018, 15:23 a+ a- a

  Геновева Христова–Мъри и Анелия Касабова, съоснователи на Лигна Груп ООД, Цвети Кьосева, изпълнителен директор на Методия АД и Нина Проданова-Йоцева, съосновател на ITCE са четирите дами, които бяха избрани за част от менторската програма EY Entrepreneurial Winning WomenTM Europe тази година. Предприемаческият клас за 2018/2019 година включва 22 дами, основатели на общо 20 бързоразвиващи се бизнеса от 9 европейски страни. България и Полша са единствените страни от Централна и Източна Европа, които имат свои представители в програмата.

  Свързахме се с всяка една от дамите, за да научим повече за предизвикателствата, с които се сблъскват в ролята си на бизнес лидер. Ето какво сподели Нина Проданова-Йоцева, съосновател на ITCE пред Economy.bg:

  Наскоро приключи първата част от менторската програма на EY - срещата с всички 22 дами предприемачи в Брюксел. Какво бе най-ценното, което си взехте от нея?
  Възможността да се запозная и да се ангажирам в качествено взаимодействие с 21 много старателно селектирани дами-предприемачи и лидери от цяла Европа е много удовлетворяваща и е повод за отворено споделяне на разнообразни гледни токи, подход и опит в бизнеса. Това за мен е едновременно генератор на идеи и възможност за допринасяне. Като цяло определянето на ITCE от E&Y като компания с потенциал за значителен растеж е много ценно само по себе си за мен и за лидерския ни екип, тъй като е утвърждаване на стратегията, която чертаем и на резултатите, които сме постигнали.  

  Опитайте се да опишете какво е да си жена предприемач с едно изречение:
  Да бъдеш жена предприемач е не просто професионален избор, а житейски избор, който аз направих преди 20 години, без да подозирам какво ме очаква, но за мен това е и възможност свободно да се развивам и да експериментирам неограничено с нови идеи за това как компаниите работят и как да преминат през радикални трансформации. 

  Как протича един Ваш типичен ден и какво ви помага да се справяте с предизвикателните ситуации?
  Денят ми започва рано – в 6:15. Закарвам малкия ми син до училището му, за да разговаряме  по пътя с него и да слушаме заедно ранния блок на BBC Channel 5, което и за двамата е много приятен старт на деня. След това денят ми преминава в разговори с екипа, клиенти и партньори на най-разнообразни теми – планиране, обратна връзка, консултации и т.н. Имам и блок от време, в което се фокусирам и работя сама по анализи, презентации, стратегии, планове. Това, което почти не правя, е да одобрявам разходи, оферти или да разрешавам оперативни проблеми, тъй като всички в ITCE взимат самостоятелно решения в ролята си и най-много да се консултират с мен. Задължително спортувам почти всеки ден. Това е моят начин да се освободя от напрежение, да се забавлявам, да общувам със синовете ми и мъжа ми, защото често спортуваме заедно, а и защото това е възможност да излизам от зоната си на комфорт и да напредвам. Вечер разговарям с големия ми син по телефона, защото той е в университет и живее в кампуса. Много обичам и разговорите ми със съпруга ми вечер на по чаша вино. След това прочитам няколко страници преди заспиване и се опитвам да имам хубав сън, защото сънят е много важен за добрата форма за работа. 

  Кое е най-трудното управленско решение, което сте взели в кариерата си?
  Трудни решения взимам често. Едни от най-трудните са били да откажа предложение за партньорство или клиентски ангажимент, но те бяха трудни преди години - преди в екипа да изгладим кристално ясно разбиране за фокуса ни, за ценностите ни и за важността да имаме културно съответствие с партньорите и клиентите, както и за важността да се фокусираме върху малко на брой неща едновременно. Другата група трудни решения е да се разделим с хора, които са изключително продуктивни и имат богати знания, но не са екипни играчи или поне не за нашия екип.

  Каква е Вашата формула за постигане на баланс?
  Бизнесът, семейството и всичко останало в живота ми е силно преплетено и мисля, че не е въпрос на балансиране между тези аспекти, а на интегриране. Например от семейството си често получавам ценна за мен обратна връзка дори за бизнес решенията си, а от работата си с екипа осъзнавам ценни практики, които след това прилагам вкъщи при съвместното планиране на почивки и уикенди. 

  Ако имахте възможност, какво бихте казали на своето 20-годишно аз?
  Да търси съвместната работа, партньорството и качественото взаимодействие в бизнеса и да не прави компромис с избора на хората, с които взаимодейства. Никога финансовите цели не могат да оправдаят времето, което даваш на хора, които не споделят същите ценности и разбирания. Да достигна до това разбиране ми отне години. Също така да си вярваш, да четеш много и да експериментираш с неща, които не са общоприети, защото всичко това ми е помогнало по пътя.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 25 минути
  ЕИБ отпуска 15 млн. евро на ПроКредит Банк България за съфинансиране на МПС
  40% от заема е предвиден за проекти, насочени към дейности, свързани с климата
  преди 49 минути
  Foxconn и Fiat Chrysler ще си партнират
  Двете компании ще разработват електромобили и бизнес за „интернет за превозни средства“
  преди 54 минути
  Apple придоби Xnor.ai
  Стартиращата компания произвежда нисковолтови чипове за изкуствен интелект
  преди 4 часа
  Alphabet достигна $1 трилион пазарна стойност
  За първи път в историята 3 американски компании са с пазарна оценка над $1 трилион
  преди 5 часа
  Volkswagen купува 20% от Guoxuan
  Китайската компания е производител на батерии
  преди 6 часа
  Китай с най-слабия си годишен икономически ръст от 29 години насам
  Търговската война със САЩ и намаляващите инвестиции са основните фактори за намален растеж