сряда, 23 януари 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1430 прочитания

  Прекалено умните лидери често остават неразбрани

  Екипите оценяват своите брилянтни мениджъри като по-неефективни, дори обективно това да не е така
  21 декември 2018, 10:52 a+ a- a

  Високият интелект е преимущество за бизнес лидерите според редица проучвания – техните екипи обективно постигат по-високи резултати. Субективното възприятие на талантите в компанията обаче може да се разминава с действителността.

  Още през 1985 Дийн Симонтън, професор по Психология в Калифорнийския университет, изказва смело предположение. Според него брилянтните мениджъри използват по-сложни думи, решенията им са по-комплексни и трудно осъществими и хората в екипите им по-трудно се припознават в тях. През 2017 Симонтън тества своята хипотеза и публикува резултатите в научния журнал „Приложна психология“.

  Проучването обхваща 379 мениджъри (мъже и жени), от 30 държави, работещи в различни сектори на икономиката. Мениджърите са положили IQ тест. В допълнение средно по 8 души от техните екипи са дали своята оценка за лидерския им стил и ефективността им.

  Психолозите наблюдават положителна корелация между високия интелект и положителните оценки на талантите. Но вместо линейна, функцията се оказва изпъкнала, като пикът е при коефициент на интелигентност 120. След тази стойност, колкото по-интелигентен е лидерът, толкова по-малко членовете на неговия екип го възприемат като ефективен.

  Изследователите отчитат, че оптималното ниво на интелигентност за лидерите, за да бъдат възприемани като ефективни, е 1.2 пункта над средното за екипа.

   

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  преди 6 часа
  Американска компания откри завод в Димитровград
  Varroc Lighting System ще открие над 150 работни места
  преди 6 часа
  преди 6 часа
  Китайски проект ще конкурира Силициевата долина
  Технологичният район ще бъде изграден в южната част на страната