сряда, 19 юни 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1551 прочитания

  Прекалено умните лидери често остават неразбрани

  Екипите оценяват своите брилянтни мениджъри като по-неефективни, дори обективно това да не е така
  21 декември 2018, 10:52 a+ a- a

  Високият интелект е преимущество за бизнес лидерите според редица проучвания – техните екипи обективно постигат по-високи резултати. Субективното възприятие на талантите в компанията обаче може да се разминава с действителността.

  Още през 1985 Дийн Симонтън, професор по Психология в Калифорнийския университет, изказва смело предположение. Според него брилянтните мениджъри използват по-сложни думи, решенията им са по-комплексни и трудно осъществими и хората в екипите им по-трудно се припознават в тях. През 2017 Симонтън тества своята хипотеза и публикува резултатите в научния журнал „Приложна психология“.

  Проучването обхваща 379 мениджъри (мъже и жени), от 30 държави, работещи в различни сектори на икономиката. Мениджърите са положили IQ тест. В допълнение средно по 8 души от техните екипи са дали своята оценка за лидерския им стил и ефективността им.

  Психолозите наблюдават положителна корелация между високия интелект и положителните оценки на талантите. Но вместо линейна, функцията се оказва изпъкнала, като пикът е при коефициент на интелигентност 120. След тази стойност, колкото по-интелигентен е лидерът, толкова по-малко членовете на неговия екип го възприемат като ефективен.

  Изследователите отчитат, че оптималното ниво на интелигентност за лидерите, за да бъдат възприемани като ефективни, е 1.2 пункта над средното за екипа.

   

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 33 минути
  преди 40 минути
  Volkswagen разработва собствена операционна система
  Vw.os ще замени софтуер, който компанията лицензира от 200 доставчика
  преди 2 часа
  Facebook представи криптовалутата Libra
  Тя ще влезе в обръщение през 2020
  преди 17 часа
  Херо Мустафа е новият посланик на САЩ у нас
  Тя ще замени Ерик Рубин, чийто мандат изтича