сряда, 19 юни 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1623 прочитания

  5 бариери пред правилното вземане на решения

  Вижте защо заливането с информация и предоверяването на собствените ни предположения не са добра идея
  07 януари 2019, 16:40 a+ a- a

  Без значение в каква сфера се развиват, хората се изправят пред едни и същи бариери, когато трябва да вземат решение. Някои от най-често допусканите грешки и как да се справим с тях  Джоузеф Едуард Русо и Пол Шумейкър описват в своята книга „Капани за решения“. Ето 5 от тях:

  Заливане с информация

  Често се изкушаваме да повярваме, че след като сме затрупани с информация, то несъмнено разполагаме с всичко, което ни е необходимо за достигането до правилните изводи. Според авторите е добра идея, преди въобще да се захващате със събирането на информация и нейния анализ, да се замислите как смятате, че по принцип подобно решение трябва да бъде взето и на какви подводни камъни бихте могли да се натъкнете.

  Предоверяване на собствената преценка и предположения

  За всеки лидер е важно да притежава самоувереност и решителност. Тези иначе положителни качества не бива да стават причина за твърдата убеденост в правотата на собственото мнение и предположения. Това създава предпоставки за необективност и пренебрегване на ключова информация.

  Групов провал

  Участието на умни хора при вземането на решение ни се струва, че автоматично ще доведе до умно решение. На практика обаче няма никаква гаранция срещу груповия продал. Процесът на вземане на решение трябва да бъде управляван, смятат авторите на книгата.

  Пренебрегване на обратната връзка

  За никого не е приятно да чуе, че въпреки всички положени от него усилия нещо не е наред. Твърде голямото его и късогледството обаче са враг на всеки добър лидер. Обратната връзка е един от най-ценните източници на информация и не бива да бъде пренебрегвана, когато не ни харесва. 

  Липса на анализ

  Вземането на правилно решение е процес. Ако не отделите време да анализирате собствения си подход, се лишавате от възможността съзнателно да го усъвършенствате.

   

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 минути
  преди 13 минути
  Volkswagen разработва собствена операционна система
  Vw.os ще замени софтуер, който компанията лицензира от 200 доставчика
  преди 1 час
  Facebook представи криптовалутата Libra
  Тя ще влезе в обръщение през 2020
  преди 16 часа
  Херо Мустафа е новият посланик на САЩ у нас
  Тя ще замени Ерик Рубин, чийто мандат изтича