петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    37923 прочитания

    „Лидерите винаги обядват последни“, но в каква чаша пият кафето си?

    Една история, която ни напомня колко преходно е всичко...
    11 януари 2019, 15:51 a+ a- a

    Лидерите са онези, които се хвърлят в непознатото с главата напред. Поставят интересите си на втори план, за да ни тласнат към бъдещето. Биха предпочели да жертват своето, за да спасят нашето. И никога не биха жертвали нашето, за да спасят своето. Готови са да се откажат от времето, енергията, парите и  дори от храната си. Затова лидерите винаги избират да обядват последни... Но в каква чашка пият кафето си?

    Саймън Синек дава отговора в една поучителна история на страниците на „Лидерите винаги обядват последни“ („Кръгозор“).

    Чух една история за бивш заместник държавен секретар по отбраната, който държал реч на голяма конференция. Когато направил пауза, за да отпие кафе от картонената чашка, която бил донесъл със себе си, той се усмихнал.

    „Знаете ли – казал той, - говорих тук преди една година. Представих реч на същата тази конференция, от същата сцена. Но миналата година все още бях заместник-секретар. Долетях дотук с бизнес класа и щом се приземих, ме посрещнаха на летището и ме откараха до хотела ми. Там ме чакаше друг човек, който само ми подаде ключа и ми показа стаята ми. На следващата сутрин, щом слязох, отново имаше човек, който ме чакаше в лобито, за да ме закара до същата тази зала, в която сме днес. Влязох през страничния вход, заведоха ме в стаята за изчакване и ми подадоха чаша кафе в красива порцеланова чаша.

    Тази година обаче стоя и говоря пред вас вече не като заместник-секретар. Летях с икономична класа и когато пристигнах на летището вчера, никой не ме посрещна. Взех си такси до хотела, нанесох се сам и отидох сам до стаята си. Тази сутрин слязох в лобито и хванах такси, за да стигна дотук. Влязох през предния вход и сам намерих пътя до стаичката зад сцената. Попитах един от техниците дали има кафе. Той посочи кафе машината на една масичка до стената. Налях си кафе в тази картонена чашка.

    Осъзнах, че порцелановата чаша, която ми дадоха миналата година, изобщо не е била за мен... Предназначена е била за поста, който заемах. Всъщност заслужавам картонена чашка.

    Това е най-важният урок, който мога да споделя днес с вас. Всички придобивки и предимства, които може да получите заради ранга или позицията, до която достигнете, не са предназначени за вас, а за ролята, която изпълнявате. Когато освободите поста си, което в един момент ще се случи, ще дадат порцелановата чаша на човека след вас. Защото вие заслужавате картонена чашка.“

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 1 час
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 1 час
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 2 часа
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS