четвъртък, 09 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  33221 прочитания

  „Лидерите винаги обядват последни“, но в каква чаша пият кафето си?

  Една история, която ни напомня колко преходно е всичко...
  11 януари 2019, 15:51 a+ a- a

  Лидерите са онези, които се хвърлят в непознатото с главата напред. Поставят интересите си на втори план, за да ни тласнат към бъдещето. Биха предпочели да жертват своето, за да спасят нашето. И никога не биха жертвали нашето, за да спасят своето. Готови са да се откажат от времето, енергията, парите и  дори от храната си. Затова лидерите винаги избират да обядват последни... Но в каква чашка пият кафето си?

  Саймън Синек дава отговора в една поучителна история на страниците на „Лидерите винаги обядват последни“ („Кръгозор“).

  Чух една история за бивш заместник държавен секретар по отбраната, който държал реч на голяма конференция. Когато направил пауза, за да отпие кафе от картонената чашка, която бил донесъл със себе си, той се усмихнал.

  „Знаете ли – казал той, - говорих тук преди една година. Представих реч на същата тази конференция, от същата сцена. Но миналата година все още бях заместник-секретар. Долетях дотук с бизнес класа и щом се приземих, ме посрещнаха на летището и ме откараха до хотела ми. Там ме чакаше друг човек, който само ми подаде ключа и ми показа стаята ми. На следващата сутрин, щом слязох, отново имаше човек, който ме чакаше в лобито, за да ме закара до същата тази зала, в която сме днес. Влязох през страничния вход, заведоха ме в стаята за изчакване и ми подадоха чаша кафе в красива порцеланова чаша.

  Тази година обаче стоя и говоря пред вас вече не като заместник-секретар. Летях с икономична класа и когато пристигнах на летището вчера, никой не ме посрещна. Взех си такси до хотела, нанесох се сам и отидох сам до стаята си. Тази сутрин слязох в лобито и хванах такси, за да стигна дотук. Влязох през предния вход и сам намерих пътя до стаичката зад сцената. Попитах един от техниците дали има кафе. Той посочи кафе машината на една масичка до стената. Налях си кафе в тази картонена чашка.

  Осъзнах, че порцелановата чаша, която ми дадоха миналата година, изобщо не е била за мен... Предназначена е била за поста, който заемах. Всъщност заслужавам картонена чашка.

  Това е най-важният урок, който мога да споделя днес с вас. Всички придобивки и предимства, които може да получите заради ранга или позицията, до която достигнете, не са предназначени за вас, а за ролята, която изпълнявате. Когато освободите поста си, което в един момент ще се случи, ще дадат порцелановата чаша на човека след вас. Защото вие заслужавате картонена чашка.“

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  Създадоха първия по рода си и най-голям квантов чип
  За целта бяха използвани „изкуствени атоми“
  преди 4 часа
  Вторият по големина град в Австралия отново влиза в карантина
  Новите ограничения ще засегнат около 4,9 млн. души в Мелбърн
  преди 5 часа
  Гърция ще извършва максимален брой тестове за коронавирус на границата
  При до 3000 души дневно, тестове ще се правят на всички, ако са над 3000 – избирателно
  преди 6 часа
  Мерките за фискална подкрепа ще предотвратят рязко нарастване на безработицата у нас
  Икономистите на УниКредит Булбанк очакват V-образно възстановяване, което да започне още тази година
  преди 7 часа
  Над 70 проекта за чуждестранни инвестиции са в процес на сертифициране
  Те имат потенциал да създадат над 4700 нови работни места
  преди 8 часа
  Връщат част от мерките срещу разпространението на коронавируса
  Мачове и всякакви спортни събития ще се провеждат без публика