вторник, 30 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5636 прочитания

    Всеки от нас трябва да погледне лидерите на компанията, в която работи, и да си зададе въпроса...

    15 истини за лидерството от Саймън Синек
    15 януари 2019, 16:54 a+ a- a

    В някои екипи хората имат пълно доверие помежду си и буквално биха рискували живота си един за друг. За тях работата не е място, където се страхуват, а място, на което ги ценят. В успешните организации добрите лидери създават среда, в която хората работят заедно, за да постигнат забележителни неща. 

    Вдъхновяващото лидерство е основна тема в лекциите на известния мотивационен говорител и маркетингов консултант Саймън Синек. Идеите от тях са залегнали и в книгата „Лидерите винаги обядват последни“ - световен бестселър, който вече излезе и на български език с логото на „Кръгозор“. Подбрахме избрани цитати от книгата:

    1. Всеки от нас трябва да погледне лидерите на компанията, в която работи, и да си зададе въпроса – искам ли да бъда в един окоп с теб? А лидерите на компании, които разчитат на нашия труд, на свой ред трябва да си зададат въпроса „Колко силна е компанията ни, ако отговорът е „не“?

    2. Продуктивността на една компания е тясно свързана с характера и ценностите на човека на върха. А характерът и ценностите на човека на върха задават тона на средата. 

    3. Изграждането на доверие не изисква нищо повече от това да казваш истината.

    4. Да бъдем лидери, е като да бъдем родители. Всичко опира до това да се посветим на благополучието на тези, за които се грижим, и да имаме готовност да правим жертви, за да защитим интересите им, така че да са осигурени и след като нас ни няма. 

    5. В условията на слаба фирмена култура, вместо да правим „това, което трябва“, започваме да правим това, което е добре за нас самите.

    6. Доверието е като смазка – намалява триенето и създава условия, които улесняват много повече изпълнението. 

    7. Човечеството се е развило и преуспяло в рамките на 50 000 години не защото се стремим да служим на себе си, а защото се вдъхновяваме да служим на другите. 

    8. За да се вдъхновим наистина, имаме нужда от предизвикателство, което надхвърля наличните ресурси. Трябва ни визия за света такъв, какъвто не съществува.

    9. Не оценяваме нещата, когато можем да ги получим лесно, а когато трябва да работим здраво или когато е трудно да се сдобием с тях.

    10. Бизнесът е човешко занимание. Дори може би затова наричаме организацията „компания“ - защото е сбор от хора в компанията на други хора. Компанията е това, което има значение. 

    11. Клиентите никога няма да обикнат компанията, докато служителите не го направят. 

    12. Колкото по-голяма дистанция има помежду ни или колкото повече нещата, които правим ни отдалечават, толкова по-трудно става да проявяваме човещина. Трябва да овладеем или да ограничим не изобилието, а откъснатостта. 

    13. Не е важно колко умни са хората в организацията, а колко добре работят заедно. Това е  истинският показател за бъдещ успех или за способност да се управлява по време на криза.

    14. Печалбата, разбира се, е целта на всеки бизнес, но да се твърди, че тя е най-важна отговорност на бизнеса, е заблуждение. Лидерите в компаниите, които смятат, че печалбата е само гориво за фирмената култура, ще надживеят в бизнеса пристрастените към допамина и пропити с кортизол конкуренти. 

    15. Истинското лидерство не е запазено само за хората на върха. То е отговорност на всеки, който принадлежи към група. Всички трябва да  започнем да правим малки неща за доброто на другите. Днес. Малко по малко. Нека всички бъдем лидерите, които бихме искали да имаме.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 6 часа
    преди 8 часа
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 9 часа
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 11 часа
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 13 часа
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места