събота, 20 юли 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  533 прочитания

  30% скок на загубата на потребителски данни през 2018

  Вижте какво още показва проучване на Acronis
  28 март 2019, 14:23 a+ a- a

  Непосредствено преди World Backup Day на 31 март, компанията Acronis обяви резултатите от проведено от нея проучване 2019 World Backup Day Survey за 2019 относно навиците за защита на данните на потребителите по целия свят. Те показват, че 65.1% от анкетираните потребители са заявили, че или те, или член на тяхното семейство са загубили данни през изминалата година, като резултат от случайно изтриване, проблем с хардуера или софтуера – скок от 29.4% от предходната година.

  За първи път в своята 4-годишна история, проучването на Acronis за World Backup Day също показа, че почти всички потребители (92.7%) са правили резервни копия на техните компютри – увеличение с повече от 24.1% спрямо миналата година и най-голямото увеличение спрямо същия период на предходната година.

  „На пръв поглед, тези две констатации може да изглеждат напълно несъвместими – как могат да бъдат изгубени повече данни, ако почти всеки прави резервно копие,“ коментира James Slaby, Директор киберзащита на Acronis. „И все пак, има предположения защо цифрите в проучването изглеждат по този начин. Хората използват повече устройства и получават достъп до данните си от повече места, отколкото в миналото, което създава повече възможности за загуба на данни. Те могат да направят резервно копие на лаптопа си, но ако не са правили резервно копие на данните от смартфона си, който са забравили в такси, те все пак ще изгубят данни.”

  Проучването на Acronis за  2019 World Backup Day беше насочено към потребителите в САЩ, Великобритания, Австралия, Германия, Полша, Испания, Франция, Япония, Сингапур, България и Швейцария – като анкетирани потрибители за първи път са и бизнес потребителите. Увеличаващият се брой на изпълнителни директори, директори по информационни технологии и други ръководители, които губят работните си места в резултат на фактически нарушения, онлайн атаки и проблеми в информационните технологии, накараха Acronis да включи техните проблеми и практики в изследването.

  Добавянето на бизнес потребители разкри няколко разлики в това как и защо потребителите и корпорациите защитават своите цифрови активи.

  Само 7% от потребителите дори не се опитват да защитят своите данни

  Броят на устройствата, използвани от потребителите, продължава да се покачва, като 68.9% от домакинствата съобщават, че имат три или повече устройства - включително компютри, смартфони и таблети. Tова е с 7.6% повече от 2018. Тази година само 7% от потребителите казват, че никога не са правили резервно копие в сравнение с миналата година, когато почти 1/3 от анкетираните (31.4%) не са направили резервно копие на личните си данни.

  Те също така съобщават, че ценят своите данни повече, като 69.9% съобщават, че биха платили повече от $50, за да си върнат изгубените файлове, снимки, видео и т.н. Миналата година по-малко от 15% биха платили толкова много.

  За да защитят данните си, 62.7 процента от потребителите ги държат близо до тях, като правят резервно копие на външен хард диск (48.1%) или на дял на твърдия диск (14.6%). Само 37.4% използват облачно/хибридно съхранение.

  Липсата на одобрението на облака представлява друго очевидно разединяване. Докато потребителите твърдят, че достъпът до данни е най-голямата полза от създаването на резервни копия, по-голямата част от тях казват, че искат „бърз и лесен достъп до създадените резервни копия, където и да се намират“ повече от всички други характеристики. И все пак, малко повече от 1/3 от тях се връщат обратно към облака, което ще им даде възможност за достъп до файловете от всяко място.

  Видът на данните, за който потребителите са най-загрижени, че могат да загубят, са контакти, пароли и друга лична информация (45.8 %), следвани от медийни файлове като снимки, видео, музика и игри (38.1%).

  По-малко от половината потребители знаят за онлайн атаките, които застрашават техните данни като рансъмуера (46%), cryptomining malware (53%) и атаките на социалния инженеринг (52%), използвани за разпространение на зловреден софтуер. Обучението по отношение на тези опасности изглежда бавно, тъй като броят на потребителите, които знаят за рансъмуера, е нараснал едва с 4% от миналата година.

  Компаниите агресивно защитават данните в облака

  Тъй като срив в продължителност на един час струва около $300 000 загуби за бизнеса, корпоративните потребители ясно знаят стойността на техните данни, посочват от Acronis, компания за киберзащита. И тъй като от ръководните кадри се изисква по-голяма отговорност относно защитата на техните данни, те проявяват все по-голям интерес.

  В проучването за 2019 година за първи път бяха включени компании, а отговорите дойдоха от организации с различни размери - 32.7%  от малки бизнеси с под 100 служители, 41.0% бяха от средни бизнеси с между 101 и 999 служители и 26.3% бяха от големи бизнеси, в които работят 1 000 души или повече.

  Независимо от размера на компанията, повечето правят защитата на своите данни  приоритетно, като създават резервни копия на своите данни месечно (35.1%), седмично (24.8%) или ежедневно (25.9%). В резултат на това, 68.7% заявяват, че не са претърпели загуба на данни през изминалата година, което да довежда до принудително спиране на работния процес.

  Тези компании също са наясно с най-новите рискове за техните данни, поради което съобщиха, че или са обезпокоени, или са силно загрижени за рансъмуера (60.6%), криптоджакинга (60.1%) и атаките от социалния инженеринг (61.0%).

  На практика, бизнеси с различни мащаби разчитат на облачните резервни копия, като 48.3% използват само облака и 26.8% използват комбинация от локално и облачно съхранение на резервни копия.

  Защита срещу нов злонамерен софтуер

  Тъй като съвременните заплахи за данните продължават да се развиват изключително бързо, както физическите лица, така и компаниите трябва да търсят сигурни решения за защита на данните, които осигуряват пълната защита - включително гъвкави локални, хибридни и базирани на облака архиви и активни анти-злонамерени софтуерни решения.

  Препоръки по случай  World Backup Day 

  Независимо дали сте загрижени за личните файлове или осигуряването на  приемственост на бизнеса на Вашата компания, Acronis има четири основни препоръки, за да защитите данните си:

  •Винаги създавайте резервни копия на важни данни. Съхранявайте резервните копия локално (така, че да са достъпни за бързи и чести възстановявания) и в облака (за да имате всичко, ако пожар, наводнение или бедствие сполетят Вашите офиси).

  •Уверете се, че Вашата операционна система и софтуерът ви са актуални. Разчитането на остаряла операционна система или приложения означава, че липсват ъпдейти, което помага на киберпрестъпниците да получат достъп до системата ви.

  •Пазете се от подозрителни имейли, връзки и прикачени файлове. Повечето заразявания, причинени от вируси и рансъмуер, са резултат от използването на техники за социално инженерство, за да заблудят нищо неподозиращите лица да отварят заразени прикачени файлове в имейли или да кликват върху връзки към уебсайтове, които са хост на зловреден софтуер.

  •Инсталирайте антивирусен софтуер и активирайте автоматичните актуализации, така че системата ви да е защитена срещу най-новите видове вируси. Потребителят на Windows следва да потвърди, че Windows Defender е включен и актуализиран.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  Българка става главен говорител на ЕК
  Мина Андреева ще замести Маргаритис Схинас, който беше номиниран за еврокомисар
  преди 16 часа
  преди 20 часа
  ЕК глоби Qualcomm с 242 млн. евро
  От Брюксел смятат, че компанията е злоупотребила, за да подсигури доминиращата си позиция
  преди 21 часа
  Електрически велосипеди тръгват до Витоша
  Вижте локациите, от които могат да бъдат наети