петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4494 прочитания

    Луция Поповска: Когато въпросът опира до етика, много малко компромиси са приемливи

    За отстояването на ценности в бизнеса, лидерството и тенденциите в технологичния сектор вижте какво сподели главният оперативен директор на Софтуер Груп
    22 април 2019, 14:23 a+ a- a

    „В мениджмънта често разчитаме на раздробяването на целите на малки стъпки, постепенното им постигане, еволюция вместо революция. После човек се замисля. Добре де, кой е направил грандиозен скок, разчитайки на малки стъпки?“, разказва ни Луция Поповска. Тя е главен оперативен директор на „Софтуер Груп“ - глобална технологична компания, създадена през 2009, с централа в София, България. Дружеството предоставя дигитална платформа за финансови институции, която включва решения като софтуер за управление на агентски мрежи, интернет и мобилно банкиране, мобилен портфейл, приложения, даващи възможност на служителите на финансовите институции да достигат до клиенти в отдалечени региони и др. Неговите продукти и услуги се използват от над 42 млн. крайни клиенти в над 70 държави, a през март тази година компанията подписа договор с Европейската инвестиционна банка за получаване на инвестиционен заем в размер на 18 млн евро.  

    Срещнахме се с Луция Поповска, за да научим повече за предизвикателствата при управлението на хора от 26 различни националности, отстояването на ценности в бизнеса, лидерството и тенденциите в технологичния сектор. Ето какво сподели тя пред Economy.bg:

    За политиката за разнообразие и приобщаване на Софтуер Груп, вижте какво сподели Луция Поповска, главен оперативен директор на компанията.  

    Kакво е значението на политиката Ви за разнообразие и приобщаване?
    Софтуер Груп разработва технологии, допринасящи за достъпа до финансови услуги на широк кръг от хора. Kомпанията има ясни цели и вярва, че светът може да бъде едно по-добро място. Разнообразието и приобщаването имат много важно място в една такава компания изцяло заради нейните ценности. Но ние всички знаем, а и има достатъчно данни в подкрепа на това, че ефектът от разнообразието и приобщаването върху бизнеса на компанията, най-просто казано, е положителен. Колкото по-разнообразно, приобщаващо и приемащо е работното място, толкова по-добре се чувстват хората и толкова повече чувстват, че принадлежат на това място. А хората, които се чувстват добре, са щастливи и продуктивни, заредени с енергия и желание за работа. Разнообразието сред хората води до разнообразие в подходите при решаване на проблеми, до иновации. Има много ползи за бизнеса. 

    Провеждали ли сте проучвания вътре в компанията, за да измерите това въздействие?
    Измерваме регулярно индикатори, които ни помагат да следим разнообразието в екипа ни. Имаме над 350 служители от 26 различни националности в офисите си по света. Измерваме колко жени има в компанията, колко от тях са на лидерски позиции. Горда съм да заявя, че работя за компания, в която близо 38% от служителите са жени, но 50% от мениджърите на средно ниво също са жени. Тези стойности са много над средните за индустрията. Как това се свързва с преките резултати е малко по-сложен въпрос. Минава се през текучество, задържане, удовлетвореност на служителите. Всички тези фактори са важни за компания като нашата, където хората наистина са най-важният актив, който имаме. 

    Имате ли данни какви средства инвестирате, за да постигнете това разнообразие и приобщаване?
    Не мисля, че имаме преки данни за размера на нашите инвестиции в тази насока, но проследяваме връзката между определени подобрения по отношение на разнообразието и приобщаването с текучеството, задържането, удовлетвореността на хората и се опитваме да видим дали има зависимост между тенденциите при двете групи показатели.

    Откривате ли такава зависимост?
    Да, определено.

    Като главен оперативен директор колко често комуникирате с HR мениджърите? Колко ангажиран трябва да бъде един лидер с проблемите на човешките ресурси според Вас?
    Вярвам, че в компания като нашата, в която хората са ядрото на това, което правим, тази комуникация е основополагаща. Като оперативен директор следя за цялата верига на доставки - как софтуерът достига до клиентите, как се персонализира - така че работя в тясно сътрудничество с HR екипа. Те имат ключова роля за успеха на операциите, които управлявам. Техните умения да привличат и задържат таланти, да отговарят на промените и необходимостта от привличане на нови умения, от обучение на хората и т.н. са изключително важни. Късметлии сме, че имаме невероятен HR екип, който се справя страхотно. Вярвам, че това е и една от причините за нашия успех и работя с тях в тясно сътрудничество.

    Колко често се срещате с тях?
    Веднъж седмично.

    За ролята на менторството в съвременната кариера вижте какво сподели Луция Поповска, главен оперативен директор на Софтуер Груп.

    Това, че сте жена повлияло ли е по някакъв начин на кариерата Ви?
    Не бих се отказала от това да бъда жена, дори и да имах такава възможност. Въпреки че, да бъдеш жена на мениджърска позиция, винаги е предизвикателство. За мен е било предизвикателство по време на цялата ми кариера. Всички сме наясно, че все още съществуват различия в начина, по който мъжете и жените биват възприемани на работното си място особено когато говорим за висши мениджърски позиции. Както споменах по-рано, Софтуер Груп е страхотна компания за работа, ако си жена. Трима от нашите седем главни директори са жени. Малко компании могат да се похвалят с това. Изпитвам удовлетворение от това да бъда в присъствието на други жени на високи позиции и да бъда част от това в нашата компания.

    Имали ли сте ментор по време на кариерата си?
    Много.  Смятам, че това е красивият начин, по който кариерите се развиват. Някои менторства са по-официални, някои по-малко. Винаги има хората, на които се възхищаваме, и си казваме: „Иска ми се да приличам повече на нея или него“. Има разговори, понякога на по чаша кафе, понякога в по-формална среда. Когато погледна назад, а аз имам близо 30 години стаж, виждам много основополагащи за мен фигури на невероятни жени и няколко на невероятни мъже, които наистина са ми помогнали да се справя с проблемите, пред които съм била изправена. Те бяха там и даваха своя чудесен личен пример как да ръководя и управлявам, да се опитвам да вдъхновявам хората и т.н. Така че не е бил само един човек, а цяла плеяда от невероятни хора, които са оставили своя отпечатък върху моята кариера.

    Можете ли да споделите с нас случай, в който някой от Вашите ментори Ви е помогнал да научите нещо?
    Един от хубавите примери, които мога да споделя, е свързан с ранната ми кариера. Тогава работех в сферата на международното развитие и намаляването на бедността. Работейки в тази сфера, човек се сблъсква с много етични дилеми. Трябва да преценява внимателно ефекта от своите действия върху крайните бенефициенти на съответната програма. Една от моите шефки - Мериън Гълкин, радвам се да я спомена, имаше много твърди принципи и воля да ги отстоява пред редица дарители, политически лидери в силно засегнатия тогава регион на Средна Азия и да каже „Не“ на интервенция, за която вярвахме, че ще има в известна степен негативен ефект върху крайните бенефициенти. Намирам това поведение за много смело и също правилно от етична гледна точка. И изненадващо, иначе може би този момент нямаше да се запечата така в съзнанието ми, тя успя да ги убеди със силата на своите аргументи и без да се огъва под техния натиск. Това със сигурност беше много вдъхновяващ момент. Поуката е, че много малко компромиси са приемливи, когато въпросът опира до етика в бизнеса или в живота.

    Каква е Вашата рецепта за успех?
    Много е просто. Обичам работата си. Мисля, че хората, които обичат това, което правят, се наслаждават. За тях предприемането на действия, разнищването на ситуации са удоволствие и предизвикателство. И наистина вярвам, че това е най-добрата съставката на моята рецепта за успех, ако може да се говори за такава. Друг важен аспект е, че човек не прави нещата сам. Вярвам, че успехът ми в нещата е благодарение на успеха ми с хората. Вярвам, че способността да се работи с други хора и да се разчита на тях, да им се гласува доверие и да се иска тяхната помощ, когато имаме нужда от нея, е сред нещата, които ни движат напред.

    Парите са... средство.
    Щастието е... успешни клиенти
    Лидерът е... някой, който „изпълва платната на своите служители с вятър“. 
    Чувствам се добре, когато...правим нещо много добро заедно. 
    Възхищавам се на хора, които...никога не се предават.

    Ако можехте да се поставите на мястото на някой друг само за един ден, кой би бил това?
    Харесвам този въпрос. Ще ви кажа кой би бил. Наскоро се срещнах с краен потребител – това са клиентите на нашите клиенти, хората за които работят нашите технологии. Беше една страхотна дама в Кения, облечена в роба. Търгува с плодове. Придружавахме потенциален клиент и настоящ клиент. Показвахме на потенциалния клиент как, в крайна сметка, работят нещата. Служител на настоящия ни клиент, отговарящ за отпускането на заеми, дойде да покаже как работи всичко. Извади един лист, защото в миналото така са били разпределяни заемите и данните са записвани на хартия, преди да покаже как се случват нещата с таблета. И дамата, продаваща манго, която очевидно е редовен клиент и е теглила заеми, реагира по начин, по който все едно някой ѝ е платил да го направи. Стоеше там и се развика: „Не, не, не на хартия. Използвайте онова нещо!“. Тя дори не знаеше как се нарича, но знаеше, че когато служителят го използва, тя получава парите си много по-бързо. Защото иначе нещата трябва да се запишат на хартия, която да стигне в офиса и т.н. Така че, ако можех, наистина бих искала да се поставя на мястото на нашите крайни клиенти и да усетя какво е да живееш техния живот всеки ден – много по-различен от нашия често удобен живот на средната класа. Също така бих искала да усетя въздействието, което технологиите имат върху техния живот. За мен това е невероятно.

    Вижте с кого би разменила място за един ден Луция Поповска, главен оперативен директор на Софтуер Груп.

    Как си почивате? Какви книги харесвате да четете?
    Почивам си на морето. Обичам всичко свързано с него. Чета всякакви книги. Наскоро прочетох една книга за Google. Стори ми се много вдъхновяваща. В нея се говори за това, че никой не е постигнал нещо голямо, без да мечтае безгранично. Това ме провокира да се замисля доста. Защото в мениджмънта често разчитаме на раздробяването на целите на малки стъпки, постепенното им постигане, еволюция вместо революция. Но после се замисляш. Добре, но кой е направил грандиозен скок, разчитайки на малки стъпки? Харесвам да чета. Чета също „Майстора на куполи“ на Елиф Шафак. Една наистина красива книга за Истанбул, която бих препоръчала на всеки, който харесва този град.

    Наскоро сключихте сделка с Европейската инвестиционна банка за заем от 18 млн. евро. За какво ще използвате тези средства?
    Ще инвестираме средствата основно в иновации. За нас е наистина важно, че бяхме избрани за първата подобна инвестиция на Европейската инвестиционна банка. Когато подобна институция вярва в твоя бизнес план, това е чудесно признание. Ще имаме възможност да инвестираме повече в подобрения на платформата ни, добавяне на функционалности, нови интеграции, нови корпоративни технологии и т.н. Очевидно идваме от развиващия се свят и основните пазари винаги са били извън Европа. Надяваме се да използваме част от тази инвестиция, за да укрепим позициите си. Част от тези пазари са наистина иновативни. Така че има какво да покажем и на европейския пазар. Вярваме, че може да се окаже ново и вълнуващо тук.

    Какви са плановете за развитие на Софтуер Груп? Вижте какво сподели Луция Поповска, главен оперативен директор на Софтуер Груп.

    Т.е. европейският пазар е следващата ви стъпка?
    Абсолютно.

    Можете ли да разкажете по-подробно за новите технологии, които планирате да разработите?
    В момента има няколко важни тенденции, с които ние се съобразяваме. Оперираме в условия на изключително бързопроменяща се среда, която технологиите изменят непрестанно. Финтех компаниите навлизат все повече и предлагат всякакви интересни продукти. Технологиите им позволяват да се откъснат от традиционните канали, по които се предоставяха финансови услуги. Това, от своя страна, принуждава традиционните финансови институции да се обърнат към технологиите. Линиите се размиват. Телекомите отпускат заеми. Финтех компаниите сами си правят оценка за кредитния риск, без да се обръщат към кредитни бюра. Всичко се мести в Облака и изведнъж всички тези усилия да защитим своите системи се изпаряват, блокчейн променя това. Можете да си представите колко много възможности има. Машинното самообучение е една от тях. Нещо, което не можехме да си представим само допреди няколко години. Изкуствен интелект. Чрез платформата за интеграция събираме толкова данни за клиентите... И това са данни от източника. Това позволява на финансовите институции буквално да създадат персонализирана финансова услуга за вас, която да отговаря на вашите нужди или нуждите на бизнеса ви в най-подходящия за вас момент. Това са невероятни възможности. Застраховките са друга сфера. Технологиите могат да постигнат много в сферата на факторинга и всякакви видове анализ на данни от източника. Определено ще проучим възможности за развитие в тези направления.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 30 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 2 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS