четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1695 прочитания

    ABB избра нов глобален шеф

    Акциите на компанията се повишиха след назначението на Бьорн Розенгрен за главен изпълнителен директор
    12 август 2019, 14:55 a+ a- a

    Бордът на директорите на шведско-швейцарската индустриална група ABB единодушно назначи Бьорн Розенгрен за главен изпълнителен директор. Той ще се присъедини към ABB на 1 февруари 2020 и ще наследи главния изпълнителен директор Петер Восер в неговата роля от 1 март 2020. По същото време Петер Восер ще се върне на своята позиция в ABB единствено като Председател на Борда.

    60-годишният швед Бьорн Розенгрен е опитен международен директор и ръководител на промишлени предприятия. Той е главният изпълнителен директор на високотехнологичната инженерна група Sandvik от 2015 насам. През този период той ръководи успешното внедряване на децентрализирана структура и подобрява както рентабилността, така и финансовата стабилност на Sandvik. Преди това е бил главен изпълнителен директор на Wärtsilä Corporation, която произвежда и обслужва енергийни източници и друго оборудване за морския и енергийния пазар (2011 - 2015 г.), и е прекарал около 13 години (1998 -2011) на редица ръководни роли в Atlas Copco, водещ в света доставчик на решения за устойчива производителност.

    “Бордът е доволен, че Бьорн Розенгрен ще поеме ръководството на ABB, носейки със себе си доказан богат опит в създаването на стойност и притежавайки точно тези ръководни умения, от които ABB се нуждае през следващия етап от трансформацията си”, заяви председателят на Борда на ABB и настоящ главен изпълнителен директор Петер Восер.

    “След предприемането на щателно търсене, бордът е убеден, че Бьорн Розенгрен е най-добрият кандидат за ролята. Той разбира как се учредяват успешни децентрализирани организации, как се мотивират и ръководят хора и демонстрира култура на сътрудничество и висока производителност”.

    Акциите на ABB се повишиха с 4%, след като инвеститорите приветстваха новината за назначението, съобщава Reuters. 

    Шведско-швейцарската индустриална група ABB предстои да открие през септември нов завод в Петрич. Това е втората голяма инвестиция на компанията в региона и петата производствена база у нас.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 3 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 4 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 4 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 5 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 5 часа