събота, 16 ноември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  781 прочитания

  Кристин Лагард застава начело на Европейската централна банка

  Тя встъпва в 8-годишен мандат от 1 ноември
  18 октомври 2019, 15:50 a+ a- a

  Европейският съвет съобщи, че назначава Кристин Лагард за следващия президент на Европейската централна банка (ЕЦБ). Тя ще замени Марио Драги на поста на 1 ноември. Мандатът ѝ е 8-годишен.

  Кристин Лагард е родена в Париж през 1956. Завършва право в престижния университет Université Paris Ouest Nanterre La Défense, след което придобива магистърска степен от Института по политически науки в Aix-en-Provence.

  Приета е като адвокат в асоциацията Paris Bar, присъединява се към правната фирма Baker McKenzie, където специализира право в сферата на труда, антимонопола и сливания и придобивания. Член е на изпълнителния комитет на компанията от 1995. Става председател на глобалния изпълнителен комитет на Baker McKenzie през 1999, а след това и председател на глобалния стратегически комитет през 2004.

  Кристин Лагард се присъединява към френското правителство през 2005 като министър на чуждестранната търговия, за кратко е министър на земеделието и риболова, през юни 2007 става първата жена на поста министър на финансите и икономиката в страна от Г-7. От юли до декември 2008 тя е и председател на Екофин (Съвет по икономически и финансови въпроси към Съвета на ЕС).

  Като председател на Г-20, когато през 2011 Франция председателства организацията, тя поставя на дневен ред голяма реформа, засягаща международната парична система.

  На 5 юли 2011 Кристин Лагард става 11-ят управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) и първата жена на тази позиция. Избрана е за втори мандат, който започва на 5 юли 2016.

  През април 2012 получава орденът Légion d'honneur, който е най-високото държавно отличие за заслуги във Франция. Тя е бивш член на френския национален отбор по синхронно плуване и майка на двама сина.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  ЕС не се справя с антимикробната резистенстност
  Според Европейската сметна палата има известен напредък, но годишно от нелечими бактерии в ЕС умират 33 000 души, а икономическата цена е €1,5 млрд.
  преди 13 часа
  Хонконг изпадна в рецесия
  Това се случва за първи път от 10 години насам
  преди 14 часа
  15 държави поискаха търговски компенсации заради Брекзит
  Държави от различни точки по света са притеснени за своя износ за ЕС
  преди 14 часа
  Предложението за болничните ще бъде ревизирано
  Първият ден ще се плаща на родителите, които гледат болни деца, и при трудови злополуки
  преди 16 часа
  Amazon оспорва сделката на Пентагона с Microsoft
  Тя е на стойност близо 10 милиарда щатски долара
  преди 19 часа
  Очаква се най-много българи да подадат докуметни за уседналост във Великобритания
  Над 600 000 европейци са кандидатствали само през октомври