неделя, 07 юни 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1001 прочитания

  Кристин Лагард застава начело на Европейската централна банка

  Тя встъпва в 8-годишен мандат от 1 ноември
  18 октомври 2019, 15:50 a+ a- a

  Европейският съвет съобщи, че назначава Кристин Лагард за следващия президент на Европейската централна банка (ЕЦБ). Тя ще замени Марио Драги на поста на 1 ноември. Мандатът ѝ е 8-годишен.

  Кристин Лагард е родена в Париж през 1956. Завършва право в престижния университет Université Paris Ouest Nanterre La Défense, след което придобива магистърска степен от Института по политически науки в Aix-en-Provence.

  Приета е като адвокат в асоциацията Paris Bar, присъединява се към правната фирма Baker McKenzie, където специализира право в сферата на труда, антимонопола и сливания и придобивания. Член е на изпълнителния комитет на компанията от 1995. Става председател на глобалния изпълнителен комитет на Baker McKenzie през 1999, а след това и председател на глобалния стратегически комитет през 2004.

  Кристин Лагард се присъединява към френското правителство през 2005 като министър на чуждестранната търговия, за кратко е министър на земеделието и риболова, през юни 2007 става първата жена на поста министър на финансите и икономиката в страна от Г-7. От юли до декември 2008 тя е и председател на Екофин (Съвет по икономически и финансови въпроси към Съвета на ЕС).

  Като председател на Г-20, когато през 2011 Франция председателства организацията, тя поставя на дневен ред голяма реформа, засягаща международната парична система.

  На 5 юли 2011 Кристин Лагард става 11-ят управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) и първата жена на тази позиция. Избрана е за втори мандат, който започва на 5 юли 2016.

  През април 2012 получава орденът Légion d'honneur, който е най-високото държавно отличие за заслуги във Франция. Тя е бивш член на френския национален отбор по синхронно плуване и майка на двама сина.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Съдът потвърди избора на концесионер на летище София
  Консорциум „Соф кънект“ с летищен оператор „Мюнхен“ остава концесионер
  преди 1 ден
  Спад на безработицата в САЩ през май
  Икономиката е добавила 2,5 млн. работни места за месец
  преди 1 ден
  Външните граници на ЕС остават затворени поне до 1 юли
  Повечето държави в ЕС ще премахнат проверките по вътрешните граници до 15 юни, а останалите - до края на месеца
  преди 1 ден
  Проверяваме за фишове за нарушения по пътя електронно
  Агенцията за електронно управление с 2 нови услуги
  преди 1 ден
  СЗО: Пандемията от Covid-19 продължава да се разраства
  Втора вълна на заболяването не е неизбежна, заяви говорител на организацията