четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2358 прочитания

    Автоматизирай... себе си

    Или защо е важно да въведем рутини, ритуали и навици в ежедневието си, ако искаме да сме по-продуктивни и да не пилеем времето си
    18 февруари 2020, 17:11 a+ a- a

    Ако сте като повечето професионалисти в модерния свят, дните ви са пълни с въпроси, изисквания, запитвания, непредвидени посещения, текстови съобщения, както и още милион неща, с които хората ви разсейват и искат пълното ви внимание. Но нашето внимание е както крайно, така и ценно. Никога не можем да дадем пълното си внимание на някого, а понякога не можем да им отделим дори малко от него. Ако искате да максимизирате продуктивността си, трябва да определите точно какво изисква вниманието ви и какво не, а ако нещо заслужава вашето внимание – колко от него да отделите. Това съветва популярният експерт в областта на продуктивността Майкъл Хаят в книгата си „Супер фокус“, която вече може да бъде намерена на българския пазар (Locus). Ето какво пише още той:

    „Един от методите да се погрижите за критични задачи с малка инвестиция на време е автоматизацията. Обикновено, когато кажа тази дума, хората предполагат, че имам предвид роботи, приложения и макроси. Не е задължително обаче да сте инженер или напреднал потребител на технологии, за да се възползвате от автоматизацията. Всеки ден се появяват задачи, за които нямаме време да мислим, но и те трябва да се свършат. Кой обаче е казал, че е необходимо да им отделяте цялото си внимание? Ами ако можете да извадите себе си от уравнението и работата все пак да бъде свършена?

    Първата ви стъпка е да автоматизирате себе си. Това включва въвеждането на рутини, ритуали и навици, които ще ви улеснят да преследвате най-важните си приоритети и да го правите по-ефективно. Отново, фокусът тук е върху това колкото е възможно повече неща в живота ви да бъдат на автопилот, за да не ви се налага да спирате и да мислите за тях всеки път, когато възникнат. Искате да изградите ритуал и рутина, така че тялото ви да знае какво да прави, дори и да не мислите съзнателно за него. Например на повечето хора не се налага да се концентрират над стъпките за вземане на душ – те просто знаят какво да правят, след като пуснат водата. Тялото поема управлението и освобождава ума да мисли за други неща. Точно затова често ни идват толкова добри идеи под душа. Ако приложите този прост подход към различни области на живота си, ще преживеете значителна промяна.

    Например повечето професионални спортисти имат ритуал преди игра – последователност от действия, които ги настройват умствено и физически, за да дадат най-доброто от себе си. Това важи за хората с високи постижения, независимо от тяхната професия. Книгата на Мейсън Къри Daily Rituals: How Artists Work изследва ритуалите в ежедневието на над 150 писатели, поети, драматурзи, художници, философи, учени, математици и други. Ритуалите помагат на тези различни професионалисти да постигнат същата цел като тази, която си поставяме в тази книга: да постигат повече, като вършат по-малко. Къри казва, че дневните ритуали могат да бъдат фино калибриран механизъм за използване на набор от ограничени ресурси: време (най-ограниченият от всички), воля, самодисциплина и оптимизъм. Ритуалите ви дават три ключови предимства, с които си подсигурявате победа.

    Първо, макар и много хора да вярват, че ритуалите смазват креативността, истината е, че те я освобождават. Правилното формулиране на ритуали изисква огромно количество творчество и мисъл. Но ритуалът изисква това усилие само веднъж. Целта е да избегнем преоткриването на колелото всеки път, когато възникне същият въпрос. Вместо това фокусирате творческата си енергия върху нещо веднъж, установявате система, която да прилага намереното решение всеки път, когато имате нужда и след това сте свободни да фокусирате креативността си върху други неща. 

    Второ, ритуалите ускоряват работата ви. След като дефинирате ритуал, знаете точно какво следва на всяка стъпка. Автоматично е и не се налага да мислите за него, което естествено ви прави много по-ефективни в тази задача.

    Трето, ритуалите поправят грешките ви. Може би е по-точно да кажем, че ги предотвратяват, защото разработването на ритуали позволява да предвидите различните точки на потенциален провал и да заложите обезопасяване за всяка стъпка от процеса. Дори и да се натъкнете на непредвидена пречка в началото, можете просто да включите решението ѝ в ритуала, като така той ще става самокоригиращ се.

    Можете да изградите ритуал около всяка повтаряема задача в живота си. Всъщност можете да определите как, кога и в какъв ред да изпълнявате множество различни задачи. Аз използвам и препоръчвам четири основополагащи ритуала: сутрин, вечер, начало и край на работния ден. Като поддържам системата работеща, както съм предвидил, мога да преминавам предвидимо и ефективно през множество необходими действия всеки ден и по този начин поддържам ума си свободен през повече часове от деня, отколкото ако се опитвах да си припомня тези действия всеки път, когато ги върша.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 минути
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 2 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 6 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 7 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 8 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 1 ден
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“