събота, 06 юни 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  768 прочитания

  ИТ бизнесът: Работата от вкъщи се насърчава, пътуванията са ограничени

  Технологичните компании обявиха готовност за подкрепа на правителството в ограничаване на COVID-19
  13 март 2020, 20:52 a+ a- a

  В изявление, изпратено до медиите, от Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) обявиха, че изразяват подкрепа на усилията на правителството, отговорните държавни структури и всички ангажирани медицински лица, които работят за ограничаване на разпространението на COVID-19 в България. Оттам посочват, че оценяват високо обявеното от Народното събрание въвеждане на извънредно положение.

  От AIBEST изрязават готовност да съдействат с инициативи за справяне с COVID-19 и да обсъдят начини за тясно сътрудничество между правителството и технологичния сектор. Членовете на AIBEST са готови да мобилизират всички необходими ресурси. "Вярваме, че технологичните компании в България могат да имат решаваща роля в общото усилие за справяне с кризата", се посочва в изявлението на организацията.

  Ето какво още посочват от Асоциацията и какви мерки е предприел технологичният бизнес с оглед на ситуацията:

  "При кризисна ситуация, каквато е настоящата, е нужен рационален поглед, спокойствие, добре премерени и планирани стъпки от страна на бизнеса, правителството и гражданите, за да може да бъде управляван риска и да се съхрани здравето на всеки един от нас.

  Компаниите, членове на AIBEST, задействаха планове и детайлни протоколи за работа при криза и прилагат постоянен мониторинг и анализ на ситуацията. Още при първите сигнали за разпространение на коронавируса се проведоха тренировъчни дни, с цел да се проверят устойчивостта на процесите и сигурността на екипите ни. Работата от вкъщи се насърчава и подпомага. Пътуванията са ограничени. Изисква се 14-дневна карантина за колеги, пътували в районите, засегнати от пандемията. 

  В офисите на компаниите от AIBEST са предприети всички необходими мерки, които включват представяне на ясна и точна информация за хигиенните изисквания на работното място, разписани са и са разпространени правила и препоръки към служителите как да предпазват себе си, своите колеги и близки. Хигиенизирането на офис пространствата е изключително стриктно и на чести интервали. В някои от компаниите са проведени и нарочни информационни сесии, чрез конферентна връзка със специалисти вирусолози, за да се отговори на всички въпроси и да се разсеят неяснотите около COVID-19, както и притесненията на нашите служители.  Определени са екипи, които ръководят този процес и са ангажирани с предоставяне на своевременна информация.  

  Поставени сме пред редица неизвестни. Наложените вече ограничения на много пазари влияят върху веригата на доставки на големите компании, върху скоростта на развитие на бизнеса и потреблението. Подобна кризисна ситуация извиква спешна нужда от одит на ефективността на вътрешни процеси в компаниите, устойчивостта на кризисните планове и не на последно място готовността на бизнеса, държавата и обществото да работят заедно, за да се минимизират негативните ефекти. 

  AIBEST има готовност да работи съвместно с правителството и отговорните институции за разработване на конкретни мерки, включително и технологични, които да помогнат на бизнеса и обществото да преодолеят ограниченията и да минимизират загубите, причинени от COVID-19. Работата от вкъщи, прилагането на гъвкаво работно време, както и фискални стимули за малкия и средния бизнес са само част от инициативите, които сме готови да обсъдим и разработим съвместно с отговорните институции."

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Съдът потвърди избора на концесионер на летище София
  Консорциум „Соф кънект“ с летищен оператор „Мюнхен“ остава концесионер
  преди 1 ден
  Спад на безработицата в САЩ през май
  Икономиката е добавила 2,5 млн. работни места за месец
  преди 1 ден
  Външните граници на ЕС остават затворени поне до 1 юли
  Повечето държави в ЕС ще премахнат проверките по вътрешните граници до 15 юни, а останалите - до края на месеца
  преди 1 ден
  Проверяваме за фишове за нарушения по пътя електронно
  Агенцията за електронно управление с 2 нови услуги
  преди 1 ден
  СЗО: Пандемията от Covid-19 продължава да се разраства
  Втора вълна на заболяването не е неизбежна, заяви говорител на организацията