събота, 06 юни 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1174 прочитания

  5 бизнес съвета при извънредно положение

  От адвокатска кантора „Пенков, Марков и партньори“ излязоха с полезни препоръки към работодателите
  26 март 2020, 14:11 a+ a- a

  Обявеното извънредно положение страната във връзка с ескалиращото разпространение на коронавируса на глобално ниво неминуемо изправи работодателите пред редица сложни предизвикателства. Тази ситуация, разбира се, постави множество въпроси, свързани с цялостната организация и реорганизация на трудовите правоотношения между работодатели и служители. Предизвикателствата, които стоят пред бизнеса, са много и бъдещето е непредвидимо. В тази връзка експертите от адвокатска кантора „Пенков, Марков и партньори“ дават някои важни съвети и мерки, които бизнесът би могъл да предприеме в извънредната ситуация.

  1. Грижа за един от най-важните ресурси на компанията – човешкия капитал. Работа от разстояние, ако е възможна, е мярката, която работодателят прилага едностранно със заповед. В случай че характерът на трудовата дейност не позволява тя да бъде извършвана от разстояние, работодателят може да въведе непълно работно време, използване на платен и неплатен годишен отпуск, изменение на мястото и характера на работа и др.

  2. Информираност за здравословното състояние на служители, клиенти и посетители. Да, дружествата/организациите имат правна възможност да изискват от своите служители, клиенти, посетители информация за тяхното здравословно състояние, но само доколкото тази информация съдържа данни за наличие на симптоми, свързани с Covid-19 инфекция, например - данни за висока температура, кашлица, болки в тялото и симптоми на треска. Компаниите могат да използват т.нар. анонимни въпросници, за да съберат нужната информация.

  3. Да обърнем внимание на бизнес разходите си. Можем да се освободим по принцип единствено от своите непарични задължения. В случаите на договори, при които паричните задължения на едната страна зависят от надлежното изпълнение на непаричните задължения на другата страна (какъвто е случаят с наемни договори на търговски обекти, договори за оперативен лизинг на оборудване, използване в обекти, които се забранява да функционират вследствие на разпореждането на правителството), поради обективната забрана за ползване, наемодателите нямат право да претендират наем за периода на непреодолимата сила.

  4. Да прегледаме договорите си. При договорите за заем, бързи, оборотни, ипотечни, инвестиционни и други кредити, обстоятелството, че длъжникът не разполага с парични средства (заради принудително преустановяване на търговската му дейност), не го освобождава от задълженията му. Но все пак при някои договори може да бъде налице клауза, която позволява възможността за прекратяване на договора при наличие на непреодолима сила.

  5. Формиране на отговорен екип. Той ще следи за ежедневните законодателни промени и изменения във вече издадените заповеди на министъра на здравеопазването и др. подобни. Екипът следва да информира ръководството на компанията за всякакви актуализации в забранителния режим за пътуване до някои държави, за нововъведения в мерките за превенция от коронавирус, рефлектиращи върху дейността ви.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Съдът потвърди избора на концесионер на летище София
  Консорциум „Соф кънект“ с летищен оператор „Мюнхен“ остава концесионер
  преди 1 ден
  Спад на безработицата в САЩ през май
  Икономиката е добавила 2,5 млн. работни места за месец
  преди 1 ден
  Външните граници на ЕС остават затворени поне до 1 юли
  Повечето държави в ЕС ще премахнат проверките по вътрешните граници до 15 юни, а останалите - до края на месеца
  преди 1 ден
  Проверяваме за фишове за нарушения по пътя електронно
  Агенцията за електронно управление с 2 нови услуги
  преди 1 ден
  СЗО: Пандемията от Covid-19 продължава да се разраства
  Втора вълна на заболяването не е неизбежна, заяви говорител на организацията